Scafandri profesionişti cercetează canalizarea Bucureştiului VIDEOApa Nova a finalizat primele investiţii în Caseta de colectare ape uzate de sub râul Dâmboviţa şi a crescut cu 13 procente, într-un an, capacitatea de preluare a apelor uzate şi a celor pluviale. În prezent, Caseta are o capacitate de preluare de 60%. Din cei peste 43 de km de lungime în desfăşurare a Casetei, scafandrii angajaţi de Apa Nova au reuşit să investigheze 40 km din canalul colector. Planul de modernizare, în valoare totală de circa 40 milioane euro, presupune amenajări pentru descărcarea Casetei în râul Dâmboviţa numai la precipitaţii abundente şi în staţia de epurare Glina, decolmatarea şi eliminarea punctelor de blocaj major din interior.

”În cei 25 de ani de la construirea Casetei şi până acum, nimeni nu a mai intrat în Casetă şi nu a mai făcut cercetări. Din '87 şi până acum Caseta nu a fost terminată. Camera de racord L3 (linia 3) a fost remediată, testată si pusă în funcţiune de Apa Nova. Începând de luni, echipele specializate de scafandri au început să lucreze la marile blocaje. Au fost depistate 70 de blocaje în canalul colector, 25 dintre acestea fiind blocaje mari, cauzate de plăcile mari de beton uitate din faza de execuţie şi de cantităţile mari de materiale textile care au rămas pe stâlpii metalici. Cele 25 de blocaje mari ar fi putut pune oricând în pericol obturarea acestei Casete, ceea ce ar fi dus la scoaterea din funcţiunea a celui mai important colector de ape uzate şi pluviale”, a declarat, marţi, Mădălin Mihailovici, directorul general adjunct al companiei Apa Nova Bucureşti.

Până în prezent, Caseta a funcţionat numai până la linia 2 inclusiv. Tronsonul dintre linia 2 şi linia 3, deşi fusese executat, nu era pus în funcţiune. Camera de racord L3 a fost remediată, testată si pusă în funcţiune de Apa Nova, în urma unor ample lucrări de proiectare şi execuţie. În prelungirea liniei 3, a fost realizat un canal deschis, direct legat cu râul Dâmboviţa ce va fi dotat cu echipamentele hidromecanice necesare.

Compania a montat şi senzori pentru monitorizarea funcţionării Casetei şi a nivelului de serviciu B6, care reglementează capacitatea actuală de tranzit a casetei, maxim 42.75 mc/s - nivel monitorizat în secţiunea Nodului Hidrotehnic Popeşti. Depăşirea acestei valori de debit, antrenează intrarea în funcţiune a deversorului de siguranţă, cu dirijarea excedentului de apă direct în râul Dâmboviţa, prin camera de siguranţă, pentru situaţiile de urgenţă.

Pe 19 mai 2012, Apa Nova a pus în funcţiune ansamblul L3+canalul deschis, care măreşte substanţial capacitatea de descărcare a Casetei, asigurând un plus de evacuare de aprox. 60mc/s, în cazul unor evenimente pluviale deosebite. În ziua inaugurării canalului, între orele 9.00 - 16.00 au căzut primele precipitaţii generalizate din Bucureşti. În total, în acest interval orar, prin canal s-au tranzitat 3,6 milioane mc de apă, fără ca bucureştenii să resimtă impactul căderii unei mari cantităţi de averse. Reprezentanţii companiei spun că, dacă nu ar fi existat acest canal, oraşul s-ar fi putut inunda.
Bruno Roche, directorul general al companiei Apa Nova, a explicat şi care au fost cauzele inundaţiilor de vineri seară. ”În mai puţin de 30 de minute au căzut precipitaţii de peste 25l/mp. Nicio reţea de canalizare din lume nu e capabilă să gestioneze o cantitate atât de mare de apă. Și în sudul Franţei au fost inundaţii din cauza unor fenomene meteo asemănătoare. Reţeaua de canalizare a funcţionat, dar are nevoie de timp ca să poată înghiţi toată ploaia care a căzut în jumătate de oră”, a explicat Bruno Roche.

Soluţii pentru prevenirea inundaţiilor

Mahailovici a spus că o soluţie pentru a preveni inundaţiile viitoare ar fi construirea a două rezervoare subterane la Izvor şi la Parcul Carol. ”În Bucureşti, zona cea mai sensibilă la inundaţii este de la Spitalul Universitar până la Piaţa Unirii - Timpuri Noi. La ora actuală putem diminua efectele fenomenelor meteo extreme prin împărţirea casetei în trei compartimente şi folosirea zonelor de la Izvor şi de la Parcul Carol pentru amplasarea a două rezervoare subterane care să funcţioneze ca nişte preaplinuri. Atunci când cad cantităţi mari de averse, apa, controlată hidromecanic, ajunge să fie înmagazinată în aceste rezervoare. Un astfel de rezervor, cu o capacitate de 4 milioane de mc de apă, există şi la Munchen, sub zona Satului Olimpic”, a precizat Mădălin Mihailovici.

Încă 27 de milioane de euro în modernizarea Casetei

În perioada următoare, 27 milioane de euro vor fi direcţionaţi pentru finalizarea echipării canalului deschis şi a Casetei cu echipamente hidromecanice necesare, precum grătare, stavile şi batardouri, finalizarea aţiunii de curăţare a tuturor acceselor şi a legăturilor marilor colectoare cu Caseta, finalizarea acţiunii de eliminare a blocajelor majore din canalul colector, curăţarea acestuia, lucrări de reabilitare a structurii Casetei pe zonele afectate pentru punerea în siguranţă şi reducere a infiltraţiilor, echiparea cu senzori de nivel, debit şi calitate, dotarea Casetei cu echipamente hidromecanice pentru îmbunătăţirea curgerii şi evacuării apei.

Caseta de sub râul Dâmboviţa are o lungime de aproximativ 17,5 km în plan, de la Lacul Morii şi până la Glina, şi 43,4 km în desfăşurare.

Sistematizarea apei din Bucureşti, începută în secolul al XIX-lea

Primele canale au fost construite in Bucureşti în anul 1828, iar între 1900 şi 1950 au fost construite principalele canale colectoare cu diametre mai mari de 150 cm. Conceptul iniţial, dedicat unei populaţii cu mai puţin de 1 milion de locuitori, a fost acela de sistem unitar, atât pentru apele uzate, cât şi pentru cele pluviale, datorită costului redus de exploatare.

În prezent, sistemul unitar de canalizare trebuie să răspundă nevoilor unei populaţii ce depăşeşte 2 milioane de locuitori, la o suprafaţă de colectare a apelor pluviale de aproape cinci ori mai mare faţă de cea iniţială.

Etichete: Apa Nova, canalizare, casetă, raul dambovita, realitatea

0/0 COMENTARII
Cris
30 mai 08:48
+0
VOTURI
-0

Da' ce-i cu frumoasa melodie din filmulet? :D

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h