Aplicaţie pe mobil cu banii aflaţi în circulaţie, în România, lansată de BNRBanca Națională a României (BNR) va realiza o aplicație pentru telefoanele mobile, în care va prezenta bancnotele și monedele românești în circulație, respectiv caracteristicile și elementele de siguranță ale acestora. Măsura vine după ce, anul trecut, au existat o serie de confuzii cu privire la emisiunile din 2005 și 2008 ale bancnotei de 10 lei, unii comercianți refuzând să accepte plata cu astfel de bancnote.

Aplicatie pe mobil cu banii aflati in circulatie, in Romania, lansata de BNR
Aplicaţie pe mobil cu banii aflaţi în circulaţie, în România, lansată de BNR

"Va fi realizată o aplicație pentru telefoane mobile având ca subiect bancnotele și monedele românești în circulație, în paralel cu retipărirea și distribuirea unor noi tranșe de afișe și pliante de informare a utilizatorilor de numerar", afirmă oficialii BNR, citaţi de profit.ro. 

Informații furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române arată că, în toamna anului trecut, au fost semnalate mai multe reacții din partea populației privind bancnotele de 10 lei emise în 2005. Aceste bancnote au fost refuzate de către diverse categorii de comercianți ca plată pentru bunuri sau servicii.

Polițiștii au constatat însă că bancnotele semnalate ca false erau de fapt autentice, iar confuzia a fost cauzată de diferențele grafice și coloristice dintre bancnotele de 10 lei aflate în circulație, dar emise de BNR în ani diferiți - 2005, respectiv 2008. Detalii, aici. 

Bancnota de 10 lei este ilustrată cu portretul pictorului Nicolae Grigorescu și cu un fragment din tabloul "Rodica" al marelui artist român. Deosebirile dintre emisiunea din 2005 și cea din 2008 a bancnotei privesc elementele de siguranță. Pentru emisiunea din 2008, BNR a renunțat la imprimarea în relief, iar partea transparentă a bancnotei a fost redesenată, valoarea "10" care era vizibilă acolo fiind înlocuită cu două pensule aurii.

BNR va oferi, de asemenea, la cerere, servicii de instruire a lucrătorilor bancari sau a casierilor din magazine.

În prezent, bancnotele de 10 lei din emisiunea 2005 sunt retrase din circulație pe măsură ce revin la banca centrală.

Etichete: aplicatie mobil, bancnota de 10 lei, bani in circulatie, bnr

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE