Aproape 2000 de mineri din Valea Jiului se pregătesc de GREVĂ GENERALĂPeste 1.800 de mineri din Valea Jiului au semnat pentru organizarea unei greve generale. Ei sunt nemulțumiți de contractul colectiv de muncă, dar şi de intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

Aproape 2000 de mineri din Valea Jiului se pregatesc de GREVA GENERALA
Aproape 2000 de mineri din Valea Jiului se pregătesc de GREVĂ GENERALĂ
Foto: stiridinvest.ro

Liderul Sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX.ro că minerii de la Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan, precum şi angajaţi de la Electrocentrale Deva au semnat pentru declanşarea grevei generale.

"Avem nedefinitivată situaţia, dar mâine (joi - n.r.) vom şti cu exactitate numărul de semnături. Oricum, ele depăşesc cifra de 1.800, iar pentru declanşarea grevei generale sunt necesare 1.600. Rămâne să vedem dacă în relaţia cu angajatorul, ţinând cont de revendicările salariaţilor, ajungem la o înţelegere sau nu. Dacă nu ajungem la o înţelegere, atunci, conform legii, vom notifica Inspectoratul Teritorial de Muncă şi angajatorul, apoi vom declanşa greva de avertisment şi apoi greva generală", a declarat Petre Nica.

Liderul de sindicat a precizat că nemulţumirile minerilor sunt legate în special de contractul colectiv de muncă.

"Avem în contractul colectiv trei prevederi care erau supuse renegocierii trimestriale, lucru care nu s-a întâmplat. Refuzul angajatorului de a negocia un acord poate duce la un conflict de muncă. Cele trei prevederi fac referire la sporul de periculozitate, masa caldă şi tichetele de masă. Acum sporul de periculozitate este de 900 de lei, tichetele se acordă câte unul pentru fiecare post prestat, iar masa caldă este pentru cei care îşi desfăşoară munca sută la sută în subteran", a mai declarat Petre Nica.

Nemulţumirile minerilor sunt legate şi de incertitudinea păstrării locurilor de muncă, în condiţiile intrării în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara.

Tribunalul Hunedoara a admis într-o şedinţă care a avut loc în 7 ianuarie intrarea în insolvenţă a CEH, la solicitarea acestuia. Potrivit deciziei Tribunalului Hunedoara o firmă specializată din Craiova va pune în practică procedurile de insolvenţă.

Etichete: grevă, mineri, Valea Jiului

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE