Aproape 35.000 de lifturi din România au durata normală de funcţionare DEPĂŞITĂ chiar şi de trei oriAproape 70% din lifturile montate în blocuri și instituții au depășit și de aproape 3 ori maximul duratei normale de funcționare, de 12 ani, fiind fabricate în intervalul 1970-1985, și nu respectă niciuna dintre noile cerințe de securitate impuse la nivel european. De menționat că în București sunt numeroase blocuri construite și începând cu 1930, în care și în prezent sunt folosite lifturile originale.

Aproape 35.000 de lifturi din Romania au durata normala de functionare DEPASITA chiar si de trei ori (Foto radio.ubbcluj.ro)
Aproape 35.000 de lifturi din România au durata normală de funcţionare DEPĂŞITĂ chiar şi de trei ori (Foto radio.ubbcluj.ro)

Cele din blocurile de locuinţe nici nu pot fi modernizate cu fonduri guvernamentale sau UE, deoarece au fost încadrate ca proprietate privată, relevă un document guvernamental.

La nivelul întregii țări sunt 34.734 de ascensoare care deservesc imobile rezidențiale sau instituții, al căror grad de uzură, având în vedere coeficientul foarte ridicat de utilizare, este foarte avansat, întreținerea acestora fiind dificilă atât tehnic, cât și financiar, se arată în document, conform profit.ro. 

Durata normală de funcționare a ascensoarelor de persoane pentru clădiri este cuprinsă între minimum 8 ani și maximum 12 ani, în baza unei hotărâri de guvern valabile de la începutul anului 2005. Pentru ascensoarele de materiale și persoane pentru lucrări de construcții (cele folosite pe șantier), durata normală de funcționare este cuprinsă între 5-9 ani, iar pentru cele folosite la transportul de materiale și persoane pentru lucrări miniere este cuprinsă între 12-18 ani.

Din acest motiv, înlocuirea lifturilor din blocuri a fost un eveniment extrem de rar, fiind înregistrate, conform sursei citate, doar câteva zeci de astfel de cazuri la nivel național.

"Din punct de vedere legal, un deținător este obligat să efectueze reparații care presupun și modernizări, prin introducerea de componente sau variante de funcționare actualizate la cerințele din zilele noastre, numai atunci când reparatorul nu mai dispune, la înlocuire, de componente de ascensor cu aceeași tipodimensiune. Referitor la impunerea obligativității modernizării ascensoarelor, putem lua ca exemplu o situație similară în care funcționarea autoturismelor gen Dacia (tipul vechi) sau Trabant nu este condiționată de introducerea ABS-ului sau altor sisteme moderne de securitate, ci este suficientă ca acestea să corespundă cu ocazia efectuării ITP-ului (Inspecția Tehnică Periodică-n.r.)", este explicația plastică a autorităților. 

Etichete: DEPĂŞIRE, durata normală de funcţionare, lifturi

0/3 COMENTARII
Liftierul
16 May 07:14
+0
VOTURI
-0
Lasati fratilor lifturile in pace. Ce, are vreunul o afacere cu lifturi si nu i-a ajuns cat a ciordit de la Metrorez? Nu va fie frica, in curand se rezolva de la sine treaba. Intr-o zi o sa urcati cu liftul si coborati cu apartamentul.
Cris
15 May 21:38
+0
VOTURI
-0
Sa bage statu bani masiv in lifturi, ca de asta incaseaza impozite... Un program de la UE, cu garantia si finantarea statului si toate lifturile din blocuri reabilitate GRATUIT.
caine
15 May 14:52
+0
VOTURI
-0
De ce nu se infiinteaza un program gen "Primul lift", cu sustinere de la primarie sau guvern? asteptam vreo tragedie si apoi actionam?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE