Arest la domiciliu pentru inculpații din dosarul Romprest, a decis instanțaCele 15 persoane aflate în arest preventiv în dosarul Romprest vor fi plasate în arest la domiciliu, au decis judecătorii Tribunalului Prahova. Decizia instanței nu este definitivă.

Arest la domiciliu pentru inculpatii din dosarul Romprest, a decis instanta
Arest la domiciliu pentru inculpații din dosarul Romprest, a decis instanța

Cele 15 persoane aflate în arest preventiv în dosarul Romprest vor fi plasate în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, au decis judecătorii Tribunalului Prahova, potrivit Agerpres. 

Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de 48 ore de la comunicare.

De asemenea, magistrații au admis cererea de sesizare a Curții Constituționale formulată de unul dintre inculpați, astfel că CCR va fi sesizată în vederea soluționării excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor articolelor 207 și 223 — 239 din Codul de procedură penală.

Un număr de 18 persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Ploiești, la începutul lunii iunie, în dosarul Romprest, printre acestea aflându-se și unul dintre finanțatorii FC Petrolul Ploiești, Nicolae Capră.

Anchetatorii au dispus disjungerea cercetărilor față de omul de afaceri Florian Walter, patronul firmei Romprest, care este dat în urmărire, pe numele său fiind emis mandat de arestare în lipsă.

Walter a fost dat în consemn la frontieră în data de 6 mai, iar IGPR a anunțat recent că el a fost localizat în Emiratele Arabe Unite, autoritățile demarând procedurile în vederea extrădării sale în România.

Omul de afaceri Florian Walter este acuzat că a pus bazele unui grup infracțional organizat, format din 23 de persoane, care a desfășurat, în perioada 2012 — 2014, operațiuni financiare din sfera evaziunii fiscale și a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil și TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale tip fantomă, pentru realizarea operațiunilor ilicite.

Potrivit DIICOT, Walter a inițiat și a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societății Compania Romprest Service SA București a achizițiilor, de la diverse societăți comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

După înregistrarea în contabilitatea societății a facturilor aferente achizițiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, inițial, în conturile societăților fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăți comerciale de tip fantomă, fiind retrase în numerar și preluate de Florian Walter, în vederea utilizării în scopuri proprii.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracțională a grupului coordonat de Florian Walter este în valoare totală de 4.500.000 de euro, reprezentând impozitul pe profit și a taxei pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro) supusă procesului de reciclare.

Etichete: arest la domiciliu, arest preventiv, Romprest, tribunal

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE