Astăzi a luat naștere Alianţa Creştin LiberalăPNL şi PDL s-au reunit sâmbătă, în Sala Unirii din Palatul Parlamentului, pentru a spune ”Da” fuziunii celor două formaţiuni. Contopirea celor două partide este însă un proces juridic de durată, aşa că deocamdată liberalii şi democrat-liberalii vor convieţui în alianţă.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: BLAGA si IOHANNIS ii raspund lui Traian Basescu si il acuza de IPOCRIZIE
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: BLAGA şi IOHANNIS îi răspund lui Traian Băsescu și îl acuză de IPOCRIZIE

Este vorba despre Alianţa Creştin Liberală, care a fost aprobată tot sâmbătă şi sub numele căreia PNL şi PDL vor merge cu candidatul comun la alegerile prezidenţiale din toamnă. De luni, liberalii şi democrat-liberalii nu doar că îşi vor spune creştin-liberali, dar şi sediile celor două partide vor fi rebranduite cu noul nume.

Desfăşurătorul zilei de sâmbătă - când vor fi aprobate atât alianţa electorală, cât şi fuziunea - este stabilit cu precizie germană, astfel încât de la 11.00 până cel târziu la 15.00, într-un interval de doar patru ore, vor avea loc nu mai puţin de cinci şedinţe paralele (trei la PDL, două la PNL) şi congresul comun, reuniuni pentru care au fost convocate în Capitală peste 2.000 de persoane, scrie Mediafax.

Atât PNL, cât şi PDL au convocat în Bucureşti puţin peste 1.000 de delegaţi care să ia parte la reuniunea PNL-PDL. Înaintea congresului comun de fuziune, PDL se va întruni în Convenţia Naţională Extraordinară a partidului pentru a ratifica fuziunea prin absorbţie a Forţei Civice condusă de Mihai Răzvan Ungureanu.

În acelaşi timp, Mihai Răzvan Ungureanu şi Andrei Chiliman vor primi validarea Convenţiei pentru a deveni prim-vicepreşedinţi ai PDL, iar Vlad Moisescu vicepreşedinte al partidului. PDL, în Covenţia Naţională, iar PNL în congres, vor valida protocolul de fuziune prin contopire dintre PNL şi PDL,

Statutul viitorului partid şi programul politic, dar şi protocolul Alianţei Creştin Liberale PNL-PDL în numele căreia va intra în cursa prezidenţială candidatul comun al celor două partide. Liderii PNL şi PDL au optat pentru suprapunerea procedurilor de fuziune celei de aprobare politică a alianţei electorale pentru prezidenţiale, în condiţiile în care procedurile juridice nu ar oferi din punct de vedere calendaristic posibilitatea unui candidat unic al noului partid rezultat din fuziune.

După ce PNL se întruneşte în congres, iar PDL în Convenţia Naţională, cele două reuniuni politice se vor unifica într-un congres comun PNL-PDL, pentru aprobarea fuziunii, a protocolului de fuziune, Statutului şi programului politic. La eveniment va lua cuvântul din partea PPE vicepreşedintele Mario David, în condiţiile în care atât PDL, cât şi PNL şi-au asumat apartenenţa la această familie politică europeană. În plus, au fost invitaţi la congresul PNL-PDL ambasadorii prezenţi la Bucureşti, şefi de sindicate şi de patronate, şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Cu această ocazie, Daniel Buda (PDL) va prezenta protocolul de fuziune PNL-PDL, în care se detaliază transferul de patrimoniu, active şi datorii, iar Mihai Voicu (PNL) statutul noului partid, care menţionează că numele formaţiunii va fi PNL. Ludovic Orban (PNL) şi Cătălin Predoiu (PDL) vor prezenta programul politic al noului partid, ei fiind urmaţi de discursurile susţinute de preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi preşedintele PNL, Klaus Iohannis.

Cele trei documente vor fi din nou supuse votului delegaţilor, de această dată în reuniunea PNL-PDL, pentru ca apoi, în termen de zece zile, să se solicite Tribunalului Bucureşti aprobarea fuziunii. Programul politic al noului partid pune accent pe liberalism, creştin-democraţie şi conservatorism, cu un rol pronunţat al Bisericii în societate, al economiei sociale de piaţă, cu accent pe independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, agricultură, educaţie, sănătate, politici sociale destinate familiei.

Reuniunea este programată să se încheie pe imnul tradiţional al PDL, ”Verde-nrourat”, care este compus însă de primarul PNL al comunei Band din judeţul Mureş, Mircea Rusu, ce va fi de asemenea prezent la congres.

Etichete: alianța creștin liberală, congres, fuziune, pdl, PNL

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE