Naţional Arena rămâne fără management privatConsilierii generali au respins şi noua propunere a Primarului General Sorin Oprescu, privind aprobarea studiului de oportunitate pentru atribuirea contractului de concesionare a stadionului naţional Lia Manoliu. De data aceasta, ei au invocat faptul că nu au avut timp să studieze noul proiect.

"Proiectul acesta intră a cincea oară, a fost refăcut, s-a respectat tot ceea ce am discutat cu liderii de grup. În comisia de licitaţie: intră membri şi reprezentanţi ai CGMB, şi ai Ministerului de Finanţe. Caietul de sarcini, înainte de a fi prezentat pentru operatorul privat intră în Consiliul General şi vă este prezentat. Rămâne să hotărâţi dacă vreţi sau nu operator privat." - a declarat Oprescu la începerea votului asupra proiectului, în CGMB. Un consilier a declarat, însă, că nu a avut timp să studieze proiectul în noua variantă, deoarece nu a fost publicat la timp.

În replică, Oprescu a promis că va publica toate pilele care "au venit să îmi ceară un stand de crenvurşti la stadion", adăugând că de fapt consilierii nu vor ca stadionul să fie administrat privat.

Consilierii generali ai Municipiului Bucureşti au fost chemaţi pentru a cincea oară să decidă cu privire la concesiunea de servicii pentru operarea şi mentenanţa National Arena. Sorin Oprescu spune că administrarea stadionului este extrem de costisitoare, neputând fi asigurată de municipalitate. În această situaţie, edilul şef a propus ca un operator privat să administreze stadionul, urmând că Primăria să primească o parte din profitul înregistrat.

Contractul propus de municipalitate în primele patru şedinţe era însă dezastruos. Astfel, după ce s-au cheltuit 213 milioane euro pentru construirea stadionului, acum municipalitatea ar fi primit doar 15% din profit, în timp ce operatorul privat ar fi încasat 85%. Mai mult, Primăria Capitalei ar primi o parte din profit doar din al cincilea an sau după recuperarea costurilor. Practic, după 40 de ani municipalitatea ar câştiga de pe urma Naţional Arena aproximativ 18 milioane de euro, potrivit studiului de fundamentare. De cealaltă parte, operatorul privat încasează mult mai mult încă de la jumătatea contractului, mai exact 30 milioane de euro după 20 de ani.

Dacă cel care va primi stadionul în administrare nu va avea bani, Municipalitatea ar trebui să dea ea bani în locul concesionarului, potrivit proiectului de concesiune a Naţional Arena ce a fost supus până acum votului consilierilor generali. Astfel, la capitolul: “Riscuri legate de finanţarea proiectului”, se specifică în ce condiţii Primăria Capitalei va trebui să scoată bani din buzunar în locul concesionarului: atunci când concesionarul intră în insolvenţă, sau oricare dintre acţionarii acestuia, când firma nu este răspunzătoare de o schimbare “necesară” sau acesta nu poate suporta din punct de vedere financiar costurile legate de schimbarea necesară.

Un nou proiect: contract în alb pentru concesionarea National Arena

După ce proiectul său a fost respins de patru ori de consilierii generali, Sorin Oprescu a venit în şedinţa de astăzi cu un nou proiect. Consilierii generali ar trebui să voteze un contract în alb pentru concesionarea National Arena. Astfel, în noul proiect nu este prevăzută nicio cifră privind veniturile pe care le-ar încasa Primăria Capitalei în urma concesionării stadionului. Condiţiile financiare şi cota de profit ce ar urma să intre în bugetul Primăriei ar urma să fie prevăzute în caietul de sarcini ce va fi întocmit pentru licitaţie.

National Arena are 55.000 de locuri. Stadionul va avea şi două parcări supraetajate, una cu 1.800 de locuri, cu terenrui de sport pe acoperiş, şi alta cu 850 de locuri.

Etichete: concesionare, Consiliul General, naţional arena, Primăria Capitalei, realitatea, Sorin Oprescu, Stadion

0/0 COMENTARII
ion
28 sep 17:31
+0
VOTURI
-0

Bai baieti, postaci si alti oameni de bine. Aici e o problema de principiu. Cum e mai bine administrat un bun public. Sa fie administrat de autoritatile publice, indiferent de cum le personalizam sau politizam sau sa fie administrat de privat. Altfel spus, sa fie administrat de statul care ne fura pe toti sau sa fie administrat de unul care vrea profit?

Lasati mesajele de la partid si ganditi cu capul vostru ca si sunt si banii vostri in joc

Itsuki Minami
28 sep 15:22
+0
VOTURI
-0

Stadionul va fi dat in administrarea fiului sau care are firma de mentenanta...s-a mai discutat despre acest lucru pe multe din posturile tv...asa ca treaba ar fi "batuta"deja in cuie...

anonim
28 sep 11:39
+0
VOTURI
-0

in ce tara traim,

ROMANIA TREZESTE-TE

anonim
28 sep 11:39
+0
VOTURI
-0

si probabil firma care se va ocupa de statoin va fi a d-lui Operescu

apostol
28 sep 12:33
+0
VOTURI
-0

Nu cred my friend... Uiti probabil ce "partid" e la putere. Eu cred ca domnul nuca de Cocos va intra in posesia acestei arene pentru ca CGMB e format din portocaliu si asculta de doi oameni din partid. Unu' e marinar si celelalt e ministreasa... Sper ca nu am fost prea subtil!

Vali
28 sep 11:29
+0
VOTURI
-0

foarte bine, fraieri au platit taxe si vor plati in continuare pt stadion( ca doar stadionul nu a fost facut cu bani primarului adusi de acasa nu?)adica dobanzile la banci, iar hoti astia vor sa dea stadionul la un privat.

de ce nu a venit privatul sa fac cu banii lui stadionul de la zero?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE