ATENTAT TERORIST, dejucat de DIICOT. O bombă artizanală urma să fie detonată de Ziua NaţionalăUPDATE: Autorul atentatului a fost reţinut şi a fost adus sub escortă în Capitală, marţi după-amiază. Un dispozitiv exploziv improvizat urma să fie detonat pe raza localităţii Târgu Secuiesc, din judeţul Covasna, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale. Atentatul terorist, pus la cale de un maghiar, a fost dejucat la timp de DIICOT. 

UPDATE: Cetăţeanul maghiar, membru al unei grupări extremiste, care voia să detoneze o bombă în timpul manifestaţiilor de 1 Decembrie a fost adus la structura centrală a DIICOT la ora 16.45.

Beke Istvan Attila, care are şi cetăţenie română, ar fi vrut să detoneze bomba artizanală chiar în timpul paradei militare. Explozia ar fi putut provoca zeci de victime, notează evz.ro.

Marţi, procurorii DIICOT au reţinut un "membru marcant al extensiei în România" a structurii naţionalist-extremiste 'Mişcarea de Tineret 64 de Comitate' - HVIM din Ungaria pentru că intenţiona să detoneze în public un dispozitiv exploziv improvizat. Bomba artizanală urma să fie detonată pe raza localităţii Târgu Secuiesc din judeţul Covasna, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie, potrivit unui comunicat de presă remis de DIICOT.

La data de 01.12.2015 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal și nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit."o" din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului, anunţă DIICOT.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului "Ținut Secuiesc", ca etapă a procesului ce vizează refacerea "Ungariei Mari", inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IPJ Covasna şi Jandarmeriei Braşov.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Etichete: atentat terorist, bombă, diicot

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE