ATENTAT TERORIST TURCIA. Explozii şi focuri de armă pe aeroportul Ataturk, Istanbul. ZECI DE MORŢICel puţin 36 de persoane au murit şi aproximativ 150 au fost rănite în atentatul comis marţi seară în incinta Aeroportului internaţional din Istanbul, au anunţat oficiali turci.

UPDATE 14.05 Autoritățile turce au decretat miercuri zi de doliu național după triplul atentat de la aeroportul internațional Ataturk din Istanbul.

UPDATE 13.15 Bilanţul atentatului de marţi, de pe aeroportul Ataturk din Istanbul a crescut la 41 de morţi şi 239 de răniţi, a anunţat miercuri biroul Guvernatorului Istanbulului, potrivit news.ro. Cel puţin 13 dintre victime sunt străini (cinci saudiți, doi irakieni, un ucrainean, un iranian, un uzbec, un tunisian, un iordanian și un chinez), iar dintre acestea trei dețin și cetățenia turcă. 109 dintre răniți au fost deja externați.

Ministerul Afacerilor Externe transmite, miercuri, că aproximativ 40 de români au solicitat sprijin din partea Consulatului General al României la Istanbul, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului, însă aceştia nu au fost răniţi, cu excepţia unei persoane, care a suferit leziuni uşoare la picioare din cauza busculadei.

UPDATE 10.00 Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de condoleanţe în urma atentatelor care au avut loc marţi la Aeroportul Internaţional Atatürk din Istanbul.

''Atacurile teroriste care au avut loc marţi noapte la Istanbul reprezintă o atrocitate. Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 140 au fost răniţi, în urma unui act de cruzime îndreptat asupra unor cetăţeni nevinovaţi. Doresc să îmi exprim cele mai sincere condoleanţe pentru familiile îndurerate şi suntem alături de cei care se luptă în acest moment pentru viaţa lor'', a transmis şeful statului, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

El a subliniat, de asemenea, că astfel de atentate trebuie să fie prevenite, iar ţara noastră este şi va rămâne în continuare un partener angajat în lupta internaţională împotriva terorismului.

UPDATE 9.40 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite, miercuri, că aproximativ 40 de români au solicitat sprijin din partea Consulatului General al României la Istanbul, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului, însă aceştia nu au fost răniţi, cu excepţia unei persoane, care a suferit leziuni uşoare la picioare din cauza busculadei create în urma atacurilor soldate cu cel puţin 36 de morţi şi 147 de răniţi.

"Consulatul General al României la Istanbul asigură în permanenţă asistenţa consulară unui număr de aproximativ 40 de cetăţeni români, care au solicitat sprijin, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului. Totodată, familiile din România a peste 20 de cetăţeni români aflaţi în aeroport în momentul deflagraţiilor au fost contactate de Consulatul General al României la Istanbul", anunţă Ministerul Afacerilor Externe.

Ministerul precizează că nu există victime de cetăţenie română în urma atacului de la aeroportul Ataturk, însă o persoană a suferit leziuni uşoare în busculada provocată de panica de pe aeroport.

"Cetăţenii români aflaţi în atenţia Consulatului nu sunt răniţi, cu excepţia unei persoane care a precizat că prezintă echimoze la nivelul membrelor inferioare, survenite în urma aglomeraţiei provocate de panică. Viaţa persoanei nu este pusă în pericol, fiind evacuată şi cazată la hotel la puţin timp după producerea exploziilor", mai precizează MAE.

Reprezentanţii MAE spun că, pe tot parcursul nopţii, echipele consulare constituite la nivelul Consulatului General al României la Istanbul s-au deplasat la spitalele din localitate pentru a verifica dacă printre victime se află şi cetăţeni români. Autorităţile continuă investigaţiile pentru a vedea dacă printre victime se află şi cetăţeni români. Mai mult, se caută şi soluţii cât mai rapide pentru repatrierea cetăţenilor români care se aflau în zona aeroportului pentru a reveni în ţară.

"Situaţia este monitorizată permanent de către Centrala Ministerului Afacerilor Externe, o echipă consulară din cadrul MAE fiind pregătită, în caz de necesitate, să se deplaseze la Istanbul pentru extinderea demersurilor de acordare a asistenţei consulare cetăţenilor români. (...) Precizăm că, pe parcursul nopţii precedente, Call Center-ul MAE a preluat operativ un număr de 10 apeluri telefonice din partea cetăţenilor aflaţi în aeroportul din Istanbul, asigurându-le asistenţa necesară", adaugă MAE.

Update 09:20 Avionul care îl aducea pe premierul Albaniei, Edi Rama, într-o vizită oficială în Turcia, ateriza marți seara pe aeroportul internațional Ataturk din Istanbul chiar în momentul producerii atentatului, a relatat agenția de presă turcă Dogan.

Una dintre explozii a fost surprinsă de camerele de supraveghere.

 

UPDATE 09:10 Cel puţin 36 de morţi şi 150 de răniţi în atentatul de pe aeroportul din Istambul, a anunţat marţi noapte premierul turc Binali Yildirim.

Potrivit premierului turc, Binali Yildirim, cel puţin 36 de persoane au murit în urma atacului. Ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, a declarat la rândul său că 147 de persoane au fost rănite. Atacul nu a fost deocamdată revendicat, însă există indicii că ar fi comis de Stat Islamic.

Un atacator a deschis focul la terminalul de plecări cu o armă automată. Apoi toţi trei s-au aruncat în aer la şi în apropiere de terminalul de sosiri un etaj mai jos, potrivit unor oficiali şi martori, citaţi de Reuters.

Un oficial turc a declarat la rândul său pentru CNN că doi dintre atacatori se aflau la terminalul internaţional, iar al treilea se afla în parcarea din apropiere. Toţi trei şi-au detonat vestele explozive.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la o luptă internaţională unită împotriva terorismului.

"Nu faceţi nicio greşeală: pentru organizaţiile teroriste nu există nicio diferenţă între Istanbul şi Londra, Ankara şi Berlin, Izmir şi Chicago sau Antalia şi Roma", a spus el.

 

"Dacă toate guvernele şi toată omenirea nu îşi unesc forţele în lupta împotriva terorismului, lucruri mult mai rele decât ceea ce ne teme să ne imaginăm astăzi se pot întâmpla", a mai subliniat preşedintele Turciei.

Aeroportul a fost închis timp de mai multe ore în cursul nopţii, iar zborurile spre aeroport au fost direcţionate spre Ankara şi alte oraşe.

"Teroriştii au venit la aeroport într-un taxi şi apoi au comis atacurile", a spus premierul Turciei.

"Faptul că aveau arme a contribuit la bilanţul victimelor. Informaţiile preliminare sugerează că toţi cei trei atacatori au deschis întâi focul şi apoi s-au detonat", a adăugat acesta.

Yildirim nu a explicat de ce, însă a spus că există indicii că Stat Islamic ar fi comis atacul.

Surse din cadrul Poliţiei turce au afirmat, sub protecţia anonimatului, că reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic a comis atentatul de la Aeroportul internaţional din Istanbul.

"Reţeaua Stat Islamic a comis atentatul", a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul Poliţiei turce.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Istanbul a afirmat în cursul nopţii trecute că este prematur să se ştie cine a comis atentatul.

Un oficial turc a declarat pentru agenţia Associated Press că doi terorişti s-au aruncat în aer imediat după intrarea în aeroport în momentul în care fuseseră observaţi şi vizaţi de focuri de armă de către agenţii forţelor de ordine. Exploziile au avut loc în zona "Plecărilor internaţionale".

Zeci de ambulanţe şi vehicule de poliţie au intervenit la locul atentatului. Atentatul nu a fost încă revendicat, dar ar putea fi opera insurgenţilor kurzi sau a reţelei Stat Islamic.

Etichete: aeroportul Ataturk, atentat aeroport, atentat terorist, atentat terorist turcia, atentat turcia, istanbul

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE