Atenţie la cumpărături! Carne de vită stricată şi kaiser alterat, găsite la vânzare în pieţele din BucureştiComisarii ANPC au gasit mai multe nereguli la vanzatorii din pietele bucurestene
Comisarii ANPC au găsit mai multe nereguli la vânzătorii din pieţele bucureştene

La 9 dintre operatorii economici controlaţi s-au constatat abateri de la prevederile legale în domeniul protecţiei consumatorilor, în urma cărora au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 32.000 de lei. S-a dispus măsura opririi temporare de la comercializare a 50 kg carne preambalată pasăre şi berbecuţ etichetată necorespunzător. S-a dispus măsura opririi definitive şi retragerea de la comercializare a 40 kg carne de vită alterată şi a produsului Kaiser alterat, improprii consumului uman.

Principalele abateri constatate au fost:

- comercializare Kaiser alterat, cozonac cu nucă fără deţinere atestat de produs tradiţional;

- comercializare cozonac cu nucă şi cacao cu valoare nutritivă eronată;

- comercializare organe miel cu eticheta netradusă (comerţ intracomunitar Grecia);

- comercializare vin prin practica comercială incorectă, necorelare denumire şi an de recoltă faţă de buletinul de analize şi faţă de informarea de la locul de comercializare; exemplu: Cabernet Sauvignon – Vin de masă;

- comercializare carne preambalată pasăre şi berbecuţ fără etichete pentru identificarea datei limită de consum;

- comercializare carne de vită alterată (40 kg) şi carne de oaie (20 kg) fără documente de provenienţă;

- comercializare rahat neetichetat corespunzător;

-  peşte depozitat necorespunzător.

Cum te fereşti de produsele neconforme

Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC recomandă consumatorilor, pentru a nu avea „surprize neplăcute” la pregătirea mesei de Paşte să ţină cont de câteva sfaturi:

Carnea de miel să fie achiziţionată numai din măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. Carnea trebuie să prezinte ştampila sanitar-veterinară, carnea să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare, carnea trebuie păstrată la temperaturi de refrigerare, între 0 – 4 grade Celsius.

Peştele alterat poate fi recunoscut dacă prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună - în aceste cazuri peştele poate prezenta un pericol pentru sănătatea cumpărătorilor. Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă.

Ouăle nu trebuie cumpărate dacă au coaja crăpată, murdară sau spartă. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În plus, verificaţi data de expirare de pe ambalaj.

Vopseaua de ouă ar trebui luată numai din locuri autorizate. Comisarii ANPC recomandă să nu fie utilizată vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile întrucât poate prezenta pericol pentru sănătate.

Vin - comisarii spun să nu vă lăsaţi ademeniţi de vânzătorii din pieţe sau din alte locuri neautorizate care au marfa în recipiente PET refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturală” a produsului; Verificaţi etanşeitatea sticlelor.

"Asigur toti consumatorii că în toată această perioadă vom fi pe teren şi vom sancţiona orice intenţie a comercianţilor de a păcăli consumatorii sau, mai grav, a le pune în pericol sănătatea. De asemenea, am constituit echipe de serviciu, care să intervină cu promtitudine în soluţionarea sesizărilor consumatorilor, cu prioritate a celor care vizează produsele alimentare, având în vedere că sunt cele mai comercializate în această perioadă", a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.

Etichete: alimente, amenzi, anpc, Bucureşti, Capitală, Constantin Cerbulescu, mâncare, pieţe, produse

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE