ATENŢIE! Risc mare de avalanșă la Bâlea Lac și pe Vârful OmuMeteorologii îi avertizează pe turiștii care vor urca în următoarele 24 de ore la peste 1.800 de metri altitudine în masivele Bucegi (Vârful Omu) și Făgăraș (Bâlea Lac), că a crescut riscul de producere de avalanșe în aceste zone, la gradul patru, ceea ce înseamnă risc mare, potrivit unei informări nivologice, transmise vineri seara. 

ATENTIE! Risc mare de avalanse la Balea Lac si pe Varful Omu (Foto monitorulcj.ro)
ATENŢIE! Risc mare de avalanșe la Bâlea Lac și pe Vârful Omu (Foto monitorulcj.ro)

Riscul actual este de gradul patru din cinci posibile. Specialiștii spun că "declanșarea avalanșelor este probabilă".

"Declanșarea avalanșelor este probabilă chiar și printr-o slabă supraîncărcare pe numeroase pante suficient de înclinate. În plus stratul de zăpadă recent depus, din cauza grosimii însemnate, va acționa ca o suprasarcină peste stratul mai vechi foarte umezit și poate genera spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari", avertizează meteorologii de la Serviciul de Prognoză a Vremii Sibiu, conform Agerpres. 

Stratul de zăpadă continuă să crească. Zăpada măsura vineri, pe platforma stațiilor meteo, 2,05 metri la Vârful Omu (munții Bucegi) și 1,2 metri la Bâlea Lac (munții Făgăraș).

"Stratul de zăpadă proaspătă măsoară 40-50 cm în partea superioară, iar în cursul zilei de mâine se vor mai depune 5-10 cm suplimentar. Stratul este umezit și puțin stabilizat pe majoritatea pantelor. Pe văi și în locurile adăpostite, depozitele sunt mai însemnate. Stratul de zăpadă vechi este umezit pe toată grosimea sa, fiind alcătuit predominant din granule rotunde și cruste subțiri de gheață", se arată în informarea nivologică.

Etichete: atentionare meteorologica, Bâlea Lac, risc avalansa, varful omu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h