Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, şi-a dat DEMISIA. Cioloş i-a cerut să se retragă UPDATEAura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, şi-a dat demisia din funcţie, la solicitarea premierului. Dacian Cioloş s-a arătat nemulţumit de activitatea Aurei Răducu şi i-a cerut să se retragă din cabinet. Aura Răducu este al doilea ministru care îşi dă demisia din Guvernul Cioloş, după Ana Costea de la Ministerul Muncii.  Cioloş a anunţat că probabil marţi va face o nouă propunere. Conform unor surse politice, Cristian Ghinea, consilier al premierului, ar urma să preia Ministerul Fondurilor Europene.

Aura Raducu
Aura Răducu

Aura Răducu și-a depus demisia din funcția de ministru al Fondurilor Europene, după ce premierul Dacian Cioloş s-a arătat nemulţumit de modul în care aceasta a condus ministerul. 

Aura Răducu a transmis, luni, un comunicat de presă în care explică motivele demisiei. Ea spune că Dacian Cioloş i-a cerut să se retragă, fiind nemulţumit de activitatea sa:

"La solicitarea domnului prim-ministru, îmi depun demisia din funcţia de ministru al fondurilor europene.

Am acceptat să fac parte din această echipă guvernamentală cu gândul că voi reuşi să introduc o nouă abordare şi un nou tip de management în acest important domeniu al fondurilor europene.

Priorităţile pe care mi le-am propus la acceptarea mandatului şi pe care le-am urmat în această perioadă au fost urmatoarele:

1. Finalizarea programelor 2007-2013, închiderea proiectelor, realizarea unei rate cât mai mari de absorbţie în special prin includerea unor proiecte retrospective, finanţate numai de la bugetul de stat în perioada 2007-2015;

2. Realizarea de analize complexe privind impactul celor 9 ani de politică de coeziune, cu scopul eliminării problemelor şi blocajelor înregistrate, precum şi reducerea neregulilor;

3. Îndeplinirea conditionalităţilor ex-ante (politici publice pentru principalele sectoare – educatie, sănătate, transport, gestionarea deşeurilor, etc.) prevăzute în cadrul Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, multe cu termene depăşite;

4. Creşterea transparenței în implementarea programelor și proiectelor europene, informarea cât mai corectă a cetăţenilor privind utilizarea fondurilor europene/publice;

5. Realizarea împreună cu STS a sistemului informatic integrat de gestionare a programelor și proiectelor europene (MySMIS 2014) - 2 module principale au fost finalizate, esențiale pentru depunerea proiectelor;
6. Simplificarea şi standardizarea procedurilor, a acordurilor de delegare, a ghidurilor, a contractelor de finanţare, a documentelor solicitate beneficiarilor;

7. O comunicare mai bună cu beneficiarii şi sprijin direct, la nivel regional şi local, prin organizarea unui sistem unitar şi profesionist de informare (helpdesk);

8. Finalizarea acţiunii de desemnare/acreditare a sistemelor de management și control pe fiecare program operaţional, atât la nivelul de autoritate de management cât şi la nivel de organisme intermediare; evaluarea performanţelor înregistrate de către fiecare structură;

9. Lansarea, împreună cu ministerele sectoriale, a proiectelor pentru perioada 2014-2020 (aproximativ 80% din alocarea UE);

10. Demararea pregătirii proiectelor publice prin îmbunătăţirea normelor şi standardelor de pregătire a documentaţiei, realizarea unui contract de antrepriză clar şi corect pentru lucrări publice; sprijin pentru demararea unor proiecte de mare impact pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării, ca de exemplu: linia de metrou Gara de Nord - Aeroportul Otopeni, ELI-NP, DANUBIUS).

Priorităţile menţionate sunt în prezent într-un stadiu avansat de implementare şi s-au concretizat prin lansarea, de către Ministerul Fondurilor Europene, a cererilor de proiecte care totalizează peste 40% din alocările programelor gestionate în perioada 2014-2020 – cinci programe în valoare totală de aproximativ 20 miliarde euro din fonduri UE şi cofinanţare naţională (Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate).

S-a realizat o bună planificare a acţiunilor ce se vor desfăşura în următoarea perioadă, astfel încât se estimează încheierea de contracte de peste 800 de milioane de euro în luna mai. Se va continua lansarea de cereri de proiecte, pentru a se ajunge la 80% lansări şi utilizarea a aproximativ 1,4 miliarde euro din fondurile primite ca avans de la UE.

Mi-am dorit ca pe baza experienţei acumulate în peste 20 de ani de gestionare a programelor şi proiectelor europene, şi având în vedere schimbările dorite de societate, să ajut la întărirea capacităţii administrative a ministerului şi la dezvoltarea unei instituţii europene, capabile să asigure coordonarea şi implementarea programelor, corelarea lor cu politicile europene, cu nevoile şi programele naţionale, contribuind totodată la pregătirea României pentru Preşedinţia Consiliului UE in 2019.

Totuşi, având în vedere nemulţumirile domnului prim-ministru legate de obiectivele pe termen scurt privind activitatea mea, la cererea domniei sale, îmi depun demisia din funcţia de ministru al fondurilor europene.

Regret că nu am avut şansa de a duce la bun sfârşit acţiunile propusem, dar ramân un susţinător al politicii de coeziune, al principiilor europene şi al utilizării cât mai eficiente şi profesioniste a fondurilor europene pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării.

Numai o acţiune sustinută şi comună, într-un parteneriat real, poate duce la realizarea schimbărilor cerute de societatea romanească. Mulţumesc mult echipei cu care am venit şi care a depus eforturi în construirea unei noi abordări, precum şi celor care mi-au fost aproape din minister sau din societatea civilă.
Cu respect şi stimă pentru toți cei care reuşesc cu profesionalism şi răbdare să construiască."

Premierul Dacian Cioloș a acceptat demisia ministrului Fondurilor Europene Aura Carmen Răducu, urmând să facă în perioada imediat următoare o propunere pentru ocuparea acestui portofoliu.

"Am acceptat demisia doamnei ministru Aura Carmen Răducu. În perioada imediat următoare voi înainta domnului președinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcția de ministru al Fondurilor Europene", a declarat prim-ministrul, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Cioloș: În momentul de față îmi doresc o nouă abordare la Ministerul Fondurilor Europene

Premierul Dacian Cioloș a anunțat că își dorește o nouă abordare la Ministerul Fondurilor Europene și că în cel mai scurt timp, "probabil mâine", va veni cu o nouă propunere de ministru după demisia Aurei Răducu.

"Am avut o discuție cu doamna Răducu săptămâna trecută și am convenit împreună acest lucru. Am apreciat și apreciez activitatea pe care a desfășurat-o dânsa până acum, a pornit dintr-o situație dificilă acolo la minister, și-a folosit toată expertiza pe care o are pe fonduri europene pentru a debloca anumite lucruri, s-a implicat dânsa personal foarte mult pentru a debloca anumite lucruri pe care le-a găsit acolo (...) Însă am convenit împreună că, în momentul de față, acolo la minister mi-aș dori să trecem la o etapă nouă de abordare și în condițiile acestea am acceptat demisia dânsei. (...) O să mă gândesc în cel mai scurt timp, probabil mâine să fac o nouă propunere și să mergem cât mai repede înainte", a afirmat Cioloș luni într-o conferință de presă la Iași.

Premierul a adăugat că speră să lucreze cu Aura Răducu "de pe o altă poziție", dacă va fi dispusă. "I-am spus și dânsei, sper să putem în măsura în care dânsa va fi dispusă să putem să continuăm să lucrăm împreună și de pe o altă poziție", a precizat Cioloș.

Potrivit unor surse politice, citate de Mediafax, Cristian Ghinea, consilier de stat pe afaceri europene, la cancelaria premierului, este propunerea pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene.

Demisia Aurei Răducu este a doua din Guvernul Cioloș, după plecarea recentă a Anei Costea de la conducerea Ministerului Muncii.

Etichete: Aura Răducu, aura raducu demisie, demisie Guvernul Ciolos, ministru demisie, ministrul fondurilor europene

0/1 COMENTARII
elena
25 Apr 11:51
+0
VOTURI
-0
OFERTA de lucru la domiciliu, in tara sau strainatate ! Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice.Part time sau full time, poti castiga din prima luna 100 Euro !!!
Se lucreaza comod, de acasa 2-3 ore pe zi si fiecare isi stabileste programul de lucru!
Avem nevoie de persoane serioase, inzestrate cu calm si rabdare.Conditii necesare:
- calculator + internet, cunostinte minime operare
Instruirea se ofera gratuit sub forma unor lectii trimise prin email.
Se ofera contract legal !
TU CE MAI ASTEPTI?
Daca crezi ca ai aptitudinile necesare trimite un mesaj cu subiectul DETALII la adresa de email: mami_meda@yahoo.com

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h