Automatele de vânzare cartele metrou, o investiţie în bătaie de joc: Vând 2% din carteleCurtea de Conturi arată, în ultimul raport al activităţii Metrorex, că automatele de vânzare a cartelelor de metrou nu s-au dovedit a fi o investiţie eficientă, în contextul în care acestea vând doar 2% din cartele, unele dublează practic ghişeele şi punctele cu personal şi nici nu corespund cerinţelor călătorilor, dat fiind faptul că nu dau rest şi nici nu se poate face plata cu cardul. În plus, acestea nici nu mai au mentenanţă asigurată.

Automatele de vanzare cartele metrou, o investitie inutila: Vand 2% din cartele - Curtea de Conturi
Automatele de vânzare cartele metrou, o investiţie inutilă: Vând 2% din cartele - Curtea de Conturi
Foto: Mediafax Foto/ Octav Ganea

În sinteza raportului de audit „Performanța activității specifice desfășurate de către Metrorex SA", publicată recent de Curtea de Conturi, se arată că investiţia în automatele pentru vânzarea cartelelor de metrou (AVC) nu se justifică prea mult, în contextul în care vânzările generate de acestea sunt de doar 2% din totalul cartelelor. Mai mult, acestea sunt ieşite din garanţie şi nu au mentenanţă asigurată.

Automatele pentru vânzarea cartelelor de metrou au fost introduse în anul 2011, în 37 de stații de metrou, la această dată fiind funcționale 34 din totalul de 37 existente - toate fiind ieșite din garanție din august 2014 și rămase fără mentenanță asigurată ca urmare a unor disfuncționalități intervenite la nivelul Metrorex cu privire la declanșarea și finalizarea demersurilor pentru atribuirea contractului, demersuri începute în anul 2014 și nefinalizate nici în prezent, conform sursei citate.

"În pofida faptului că ponderea AVC în totalul punctelor de vânzare este de circa 42%, numărul titlurilor de călătorie vândute prin AVC a reprezentat circa 2% din numărul total, iar valoarea a fost de circa 3-4%, situație influențată și de faptul că actualele AVC nu dau rest și că, începând cu luna martie 2015, a fost sistată posibilitatea plății cu cardul bancar, urmare a expirării contractului subsecvent pentru „servicii aferente introducerii sistemului de plată prin POS (...)", notează Curtea de Conturi în raport.

În acelaşi document se mai precizează că introducerea acestei metode de plată nici nu a fost popularizază în rândul călătorilor, pentru sporirea vânzărilor direct de la automate. "Introducerea AVC nu a fost însoțită de o campanie susținută de informare și de popularizare și nici de un program intern de integrare optimă a acestora în sistemul de comercializare a titlurilor de călătorie și de redistribuire a personalului - în prezent AVC dublând nejustificat, în unele locuri, ghișeele și punctele cu personal unde sunt vândute titluri de călătorie", precizează Curtea de Conturi.

Staţiile în care se află acum automatele de vândut cartele sunt: Parc Bazilescu, Jiului, 1 Mai, Pacii, Gorjului, Dristor 1, Aviatorilor, Universitate, Basarab 2, Grozavesti, Berceni, Aparatorii Patriei, Piata Sudului, Eroii Revolutiei, Piata Unirii 1 si 2, Piata Romana, Aurel Vlaicu, Pipera, Republica, Titan, Nicolae Grigorescu 1, Eroilor, Preciziei, Lujerului, Crangasi, Gara de Nord 1, Piata Victoriei 2, Stefan cel Mare, Obor, Piata Iancului, 1 Decembrie 1918, Anghel Saligny.

Automatele de vândut cartele existente la metrou conţin un ecran de comanda (touch screen) care afişează un meniu în limbile română, engleză şi franceză.

Cum va fi modernizat accesul la metrou

Curtea de Conturi aminteşte, totuşi, în raportul citat, faptul că Metrorex și-a propus să realizeze un proiect care prevede montarea instalațiilor moderne de taxare automată, generalizarea cardului contactless, introducerea porților batante de acces în locul sistemului cu tripod și, în paralel, montarea de AVC în fiecare capăt de stație și modernizarea celor existente, astfel încât acestea vor putea emite cartele magnetice, vor reîncărca carduri contactless și vor da rest în bancnote și monede (165 AVC noi și 37 modernizate).

Metrorex a publicat, luna trecută, un anunţ de participare în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice prin care căuta un consultant pentru lucrările modernizarea accesului la metrou pe Magistralele 1, 2 şi 3 şi tronsoanele de legătură. Mai multe detalii AICI.

Cât a plătit Metrorex pe automatele de vânzare cartele 

Licitaţia organizată de Metrorex S.A. pentru achiziţionarea actualelor automate de vânzare cartele a fost câştigată în 2011 de o firmă belgiană, AP Trans S.A. Valoarea totală a achiziţiei s-a ridicat la peste 1,4 milioane de euro, iar preţul unui automat de cartele a ajuns la 40.240 de euro cu tot cu TVA.

La licitaţie s-au prezentat patru ofertanţi, câştigând oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.

Primele automate de cartele introduse de Metrorex nu au atras atenţia călătorilor, în momentul introducerii lor în subteran. Astfel, automatul amplasat în staţia Gara de Nord a vândut cel mai mult, într-o săptămână, 400 de cartele, ceea ce reprezintă, în medie, 57 de cartele pe zi. Gheorghe Udrişte, fostul director general al Metrorex, declara atunci că, de regulă, celelalte automate vindeau peste 200 de cartele pe săptămână, şi estima că vânzările vor evolua pe măsură ce lumea se va obişnui cu acest sistem de taxare. Însă, potrivit raportului actual al Curţii de Conturi, vânzările realizate de aceste automate sunt foarte slabe.

Investiţia într-un automat de cartele este echivalentă cu costul pe patru ani al unui angajat Metrorex de la casele de cartele, potrivit calculelor ZF, care iau în considerare un cost lunar de 1.000 de euro cu fiecare angajat de la casele de cartele.

Vezi şi: Călătoria cu metroul, plătită cu cardul bancar contactless direct la turnicheţi. CUM FUNCŢIONEAZĂ

           Metrorex vrea să introducă plata cu cardul direct la turnicheţi, pe lângă casierii și automate

Etichete: automate, cartele de metrou, Curtea de Conturi, Metrorex, metrou bucuresti, raport Curtea de Conturi, realitatea

0/9 COMENTARII
mihail30
21 nov 19:04
+0
VOTURI
-0
Cum sa faci bani pe internet! Profita si tu urgent de acest chilipir: un curs GRATUIT care te invata online si rapid cum sa faci bani pe internet! Trebuie doar sa-ti acorzi circa o ora pe zi, timp de cateva zile, pentru a invata pas cu pas cum sa faci bani pe internet! Vrei si tu cu seriozitate sa schimbi ceva in viata ta? Cere urgent detalii despre curs, la adresa de email: accessible.dreams8@gmail.com
Flory
21 nov 13:34
+0
VOTURI
-0
CUM SE FAC BANII!
In secolul 21 trebuie sa inveti neaparat cum se fac bani, daca vrei o viata mai buna!
Acum, in premiera absoluta, ai acces GRATUIT la un curs exceptional care te invata in cel mai simplu si mai clar mod cum se fac bani.
Dupa ce te hotarasti si tu cu seriozitate sa inveti tot ceea ce e mai folositor pentru tine, cere detalii despre curs la adresa de email: project.flory@gmail.com
Cris
20 nov 23:11
+0
VOTURI
-0
E normal sa fie astfel de automate dar sa fie functionale nu doar de forma... In toate tarile civilizate exista. La noi exista pentru ca tzeparii au organizat o licitatie si au umflat o spaga, nu ca sa fie de folos calatorilor.

De asta nu are ursul coada. Ca Romania e condusa de tzepari si alcatuita din prosti cu drept de vot... care cred ca daca au niste firmituri pe masa, e suficient...
Calin
20 nov 21:36
+0
VOTURI
-0
Cum să faci bani pe internet! Profită și tu urgent de acest chilipir: un curs GRATUIT care te învață online și rapid cum să faci bani pe internet! Trebuie doar să-ți acorzi circa o oră pe zi, timp de câteva zile, pentru a învăța pas cu pas cum să faci bani pe internet! Vrei și tu cu seriozitate să schimbi ceva în viața ta? Cere urgent detalii despre curs, trimițând textul “INFO” la adresa de email: mcalin007@gmail.com
Ileana
20 nov 17:57
+0
VOTURI
-0
Lucru la domiciliu.
Colaborare, bazata pe contract de comision, in lumea cartilor (tiparite si electronice/ la nivel national si international) ! Activitate usoara si placuta, dar, mai ales, DE VIITOR ! Puteti lucra acasa sau in parc sau oriunde va este comod, programul vi-l faceti singuri, aveti nevoie doar de computer conectat la internet ! Indrazniti, nu veti regreta ! Informatii la adresa de email IleanaCiuca@yahoo.com
vlad
20 nov 12:06
+0
VOTURI
-0
Mda ce sa zic... in multe orase europene nu poti cumpara cartele decat asa. E normal ca proportia de vanzari este redusa cand pastrezi si casierita. Doar cu forta poti impinge oamenii sa-si schimbe tabieturile. Chestia asta ca nu au mentenanta, nu dau rest si nu poti plati si cu un card.... sunt chestii penale.

Chestia asta ca unii nu stiu sa le foloseasca... pai sa invete, sa se chinuiasca. Nu o fi cineva sa vanda, insa un paznic este si ala te poate ghida.
Solutii jalnice
20 nov 11:41
+0
VOTURI
-0
La Piata Muncii nu se pot cumpara cartele DECAT de la un astfel de automat. Nu mai exista casiera.
Si zilnic se creeaza scandal, pe buna dreptate. In zona sunt doua spitale si vin oameni din provincie care au mari dificultati la folosirea automatului.
Vali
20 nov 09:09
+0
VOTURI
-0
la statia de metrou Mihai Bravu (iesirea dinspre podul nou) exista un astfel de aparat nefunctional de aprox. 2 ani. S-au facut nenumarate sesizari, speram ca noul guvern sa faca curatenie in Metrorex...
Cris
20 nov 08:22
+0
VOTURI
-0
Aceste automate de cartele si-au facut o perioada treaba in sensul ca puteai sa cumperi din ele, platind cu cardul - asta era si scopul.

Ulterior (ca la romani - popor de retardati), pe aparate a aparut o hartie penibila "Nu introduceti cardul ca nu puteti plati cu cardul"

De asemenea, exista cateva statii Metrorex in care (teoretic) se poate plati cu cardul. Cand mergi acolo, ori nu merge conexiunea, ori nu stie tanti FIFI pe ce taste sa apese, ori whatever... Nu e normal.

DEMISIA !

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE