Avansul pentru creditele luate prin programul PRIMA CASĂ ar putea creșteAvansul cerut pentru creditele luat eprin Prima Casă ar putea crește peste nivelul actual de 5%. 

Avansul pentru creditele luate prin programul PRIMA CASA ar putea creste
Avansul pentru creditele luate prin programul PRIMA CASĂ ar putea crește
Foto: buzaumedia.ro

Avansul solicitat pentru contractarea unui credit destinat cumpărării unei locuințe prin programul Prima Casă ar putea crește peste nivelul de 5%, cât este acum. Aceasta una dintre variantele luate în calcul de autorități, care analizează modul în care va continua programul guvernamental.

Decizia ar veni în contextul în care cererea pentru creditele Prima Casă a explodat anul acesta, iar multe bănci au stabilit avansuri de peste 30% pentru creditele ipotecare, după intrarea în vigoare a Legii dării în plată, arată Digi24.ro.

Programul Prima Casă ar putea continua, dar cu alte reguli, spun oficialii Fondului de Garantare, instituția care reprezintă statul în contractele de creditare Prima Casă.

"Încercăm să direcționăm cererea foarte mare către acele persoane care au nevoie de ajutor și se va concentra pe avans discuția, pentru că este discutabil dacă cu un avans de 5% este bine și normal să ai acces la un credit pe termen de 30 de ani, în condițiile în care în alte țări produse similare au avansuri de peste 20%. Discuțiile sunt în derulare, se realizează o analiză, încă nu s-a stabilit o concluzie", a declarat Simona Mureșan, director în cadrul Fondului de Garantare, citată de postul TV.

Brokerii de credite imobiliare spun însă că puțini români, mai ales tineri, și-ar permite un avans mai mare.

"În momentul în care s-ar veni cu o creștere de avans la 20%, o dată că s-ar pierde interesul pentru acest produs și, doi la mână, nu s-ar realiza restricționarea accesului la acest produs pentru clienții care nu au caracter social", spune Dragoș Nichifor, broker de credite.

Anul acesta, cererea pentru creditele Prima Casă a explodat pe fondul discuțiilor despre legea dării în plată. Fondurile alocate inițial, de circa 1,6 miliarde de lei, s-au epuizat rapid. La începutul acestei luni, statul a alocat alte 500 de milioane de lei, din care 130 de milioane de lei s-au acordat deja, iar restul banilor abia ajung pentru dosarele în derulare.

Din 2009 și până în acest an, 182.000 de persoane au contractat credite Prima Casă.

Etichete: avans prima casa, credit, Prima Casă

0/1 COMENTARII
caine
18 Jun 09:43
+0
VOTURI
-0
cand ceva merge bine trebuie schimbat, nu-i asa doamna director din Fondul de Garantare ? ori sunteti incompetenta, ori serviti diferite interese.V-am auzit cand vorbeati ca "asa e in alte tari, cu avans mai mare"!. Draga doamna, da' acolo ,in alte tari, este ca si salariul e triplu?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE