Avertizarea unui membru CNA, după ce PRO TV a difuzat imagini cu fata violată de 7 bărbaţiValentin Jucan, membru CNA, a declarat sâmbătă în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV că este inacceptabil modul în care PRO TV a difuzat imagini cu fata violată de 7 bărbaţi din Vaslui şi că "ar trebui să fie tras la răspundere". În replică, reprezentanţii postului de televiziune PRO TV susţin că victima violului de la Vaslui a vrut să apară în emisiunea „La Măruţă” din 21 iulie, şi că, astfel, postul nu a încălcat standardele de etică şi profesionalism în media, potrivit unui comunicat de presă.

Avertizarea unui membru CNA, dupa ce PRO TV a difuzat imagini cu fata violata de 7 barbati (Foto reportervirtual.ro)
Avertizarea unui membru CNA, după ce PRO TV a difuzat imagini cu fata violată de 7 bărbaţi (Foto reportervirtual.ro)

"Este foarte clar, nimeni nu contestă că un astfel de subiect trebuia să ajungă în presă. Discutăm, însă, despre actul violului, în sine, și în speța noastră, vorbim despre vicierea actului justiției, adică modul în care acești tineri sunt în libertate în condițiile faptelor lor. Nimeni nu contestă rolul important al presei în devoalarea acestui subiect. De aici și până la a da posibilitatea întregii țări să cunoască chipul victimei, din punctul meu de vedere, ca membru CNA, e o cale mult prea lungă", a spus Valentin Jucan.

Întrebat dacă a văzut acordul scris al membrilor familiei victimei, pentru a apărea la televizor, document despre care a vorbit și PRO TV, Jucan a răspuns:

"Da, am văzut documentul. Este un document standard, dar vreau să vă spun că, de fapt, trebuie analizat mai întâi de toate modul în care, nu doar această familie, foarte mulți români sunt lipsiți de informare în legătură cu drepturile pe care le au. Și în acest caz avem de-a face cu același lucru: o familie credulă, din mediul rural, care nu își cunoștea drepturile. E adevărat că în declarațiile familiei și ale doamnei avocat au existat niște discuții atât cu reprezentatul legal, cât și cu postul de televiziune. Dar gândiți-vă că este pentru prima dată când aceste persoane au de-a face cu televiziunile. Din punctul de vedere al momentului, familia Munteanu era supusă unei presiuni, o presiune publică și în fața porții stăteau mai multe televiziuni, care încercau să ajungă și să obțină niște interviuri".

Întrebat ce va face CNA în acest caz, în condițiile în care identitatea fetei violate a fost dezvăluită, Valentin Jucan a afirmat că nu dorește să se ante-pronunțe.

"Vom vedea. Ar trebui ca postul de televiziune, până la urmă, să fie tras la răspundere într-un mod, pentru că este inacceptabil modul în care a procedat", a adăugat Valentin Jucan, conform realitatea.net

Reprezentanţii PRO TV susţin că interviul s-a desfășurat în casa în care locuiește familia victimei, un mediu în care atât tânăra, cât și mama sa s-au simțit în siguranță.

„Inițial, interviul a fost planificat de către ambele părți să se desfășoare numai cu mama victimei. În timpul unei pauze publicitare din timpul emisiunii live, fiica s-a adresat echipei La Măruță și și-a exprimat în mod voluntar dorința de a vorbi în direct, iar echipa i-a oferit platforma necesară pentru a-și face gândurile publice și pentru a se exprima”, se arată în comunicat.

În plus, reprezentanţii postului susţin că echipa emisiunii „La Măruţă” le-a explicat clar și deschis atât mamei, cât și tinerei abuzate cum se va desfășura interviul, ceea ce a implicat înțelegerea și acordul ambelor persoane cu privire la dezvăluirea identității acestora. „Discuția s-a desfășurat clar și transparent, astfel încât ambele părți să înțeleagă cursul desfășurării interviului”, se mai arată în comunicat.

Potrivit PRO TV, atât mama, cât și fiica au semnat personal și de bunăvoie acordurile de participare la emisiune și acordare a interviului.

Ediţia din 21 iulie a emisiunii "La Măruţă" , în care au fost difuzate imagini cu victima violului din Vaslui, a atras un val de critici, inclusiv din partea avocatei adolescentei.

Parchetul General verifică dosarele în care violatorii au fost puşi în libertate, pentru a vedea dacă este vina procurorilor sau decizia a fost luată de judecători, potrivit România TV.

O tânără de 18 ani, din Rusănești-Olt, a fost violată de patru bărbați, chiar în ziua majoratului său, au susţinut părinţii săi în direct la Realitatea TV. Unul dintre agresori este militar în cazul unității NATO de la Deveselu. 

Cei patru suspecți se află în libertate,la fel cum se întâmplă şi în cazul de viol de la Vaslui.

Prima apariţie a fetei din Vaslui care a fost violată de 7 băieți! Declaraţii cutremurătoare 

După ce tânăra de 18 ani din Olt a fost violată, a fost deschis un dosar de cercetare penală în cauză, care a fost mutat la Parchetul Militar din București.

Magistraţii care i-au eliberat pe violatorii din Vaslui, cercetaţi de CSM. 

Magistraţii care i-au eliberat pe violatorii de la Vaslui vor fi cercetaţi disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii, care urmează să stabilească dacă magistraţii au încălcat vreun articol din statutul magistraţilor şi au acţionat cu neglijenţă sau şi-au exercitat cu rea-credinţă meseria. Raportul va fi trimis CSM, care va da sancţiuni, care pot fi de la diminuarea indemnizaţiei salariale, până la excluderea din Magistratură. De asemenea, dacă se găsesc suspiciuni din latura penală, Parchetul General va începe o anchetă în acest caz, informează Realitatea TV. 

CITEŞTE ŞI Sfaturile Poliției, anti-viol: Vestimentaţia decentă şi comportarea modestă nu incită la acostări 

În prezent se fac verificări pe procedură privind mai multe cazuri de viol din România în care agresorii au fost ulterior cercetaţi în libertate. Verificări au început la Constanţa, Câmpina, Giurgiu şi Caracal.

Potrivit sursei citate, la Constanţa a fost finalizată deja ancheta privind mai multe cazuri de viol, iar în urma acesteia s-a constatat că nu este vina procurorilor. Astfel, cu toate că ei au trimis în judecată dosarul, în doar patru săptămâni, judecătorii au dispus de eliberarea lor. Mai mult, procurorii au contestat decizia magistratului, însă acesta şi-a păstrat decizia.

Etichete: CNA, fata violată Vaslui, pro tv, Valentin Jucan

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE