Avizul universităţilor, necesar pentru profesorii care girează lucrări din afara mediului academicProfesorii ar putea avea nevoie de avizul universităţilor pentru a gira lucrări ştiinţifice scrise în afara mediului academic.

Avizul universitatilor- necesar pentru profesorii care gireaza lucrari din afara mediului academic
Avizul universităţilor- necesar pentru profesorii care girează lucrări din afara mediului academic
Foto: jurnalistii.ro

Profesorii care vor să garanteze pentru calitatea lucrărilor științifice realizate în afara mediului academic ar putea fi obligați să solicite avizul universității la care predau, informează Mediafax.ro. 

Decizia ar putea fi luată în contextul scandalului declanșat de numărul mare de așa-zise lucrări științifice scrise de deținuți pentru a li se reduce pedepsele, acestea fiind girate de cadre universitare.

Ministerul Educaţiei a cerut Consiliului Naţional al Rectorilor o centralizare a tuturor acestor cazuri de lucrări scrise după gratii și girate de profesori. În urma raportului se dorește ca niciun cadru universitar să nu mai poată garanta vreo lucrare științifică din afara universității, fără înștiințarea universității la care predă.

„A fost o situaţie de care nu ne-am lovit până acum, deşi ea a fost inclusă în regulamentele comisiilor de etică, dar acum, odată cunoscută situaţia, probabil că se va introduce o prevedere care să fie similară cu aceea în care atunci când un cadru didactic titular dintr-o universitate vrea să predea într-o altă universitate, trebuie să ceară aprobarea Senatului (universitar). Asta înseamnă că atunci când un profesor universitar vrea să gireze lucrarea unui puşcăriaş, să aibă nevoie de aprobarea universităţii. Unele universităţi nu au fost de acord cu termenul aprobare şi s-au oprit la termenul de avizare.  Oricum i-ai spune, asta înseamnă că universitatea îşi asumă şi răspunderea pentru că în momentul de faţă, în cele mai multe situaţii, universităţile nu au avut cunoştinţă de ceea ce au făcut cadrele didactice din universităţile lor, pe baza dreptului de liberă exprimare în domeniul ştiinţific al fiecăruia. Acest lucru va fi recomandat la nivelul universităţilor, iar universităţile sper să reproducă acest lucru în propriile reglementări interne. În ceea ce-i priveşte pe profesori, aceştia pot fi traşi la răspundere de la caz la caz. Nu ai bază legală să stabileşti ceva fiindcă nu a fost ceva interzis legal, aici se pune problema moralităţii”, a declarat Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Rectorilor şi fost ministru al Educaţiei, pentru Mediafax.

Etichete: lucrari penitenciar, profesori

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE