Avocatul Poporului nu este de acord cu înființarea instituției Avocatul CopiluluiAvocatul Poporului îndeplinește și rolul de apărător al drepturilor copilului, ca urmare considerând că trebuie respinsă inițiativa legislativă privind înființarea instituției Avocatul Copilului, potrivit unui punct de vedere transmis conducerii Camerei Deputaților.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea

Potrivit documentului, care a fost analizat în ședința de marți a Biroului permanent, Convenția cu privire la drepturile copilului nu conține nicio dispoziție care să oblige sau să recomande statelor să înființeze o instituție Ombudsman pentru copii. Avocatul Poporului punctează că îndeplinește și rolul de apărător al drepturilor copilului, în cadrul instituției existând un adjunct specializat în acest sens, care coordonează domeniul drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor şi persoanelor cu handicap.

Activitatea desfășurată de Avocatul Poporului până în prezent, reflectată în rapoartele anuale și rapoartele speciale, justifică menținerea acestui domeniu în cadrul instituției, conform documentului citat.

"Înființarea unei autorități distincte ar conduce, pe lângă creșterea birocrației și a cheltuielilor bugetare, la o suprapunere de atribuții cu cele ale instituției Avocatul Poporului. (...) Apreciem că, dacă legiuitorul va opta pentru înființarea unei structuri specializate în domeniul apărării drepturilor copilului, ar fi oportună reorganizarea internă a instituției Avocatul Poporului, astfel încât să se formeze un nou domeniu care să privească doar drepturile copilului, numirea unui adjunct și cooptarea unui grup de specialiști în subordinea sa, care să se ocupe exclusiv de protecția drepturilor copilului", se arată în scrisoarea Avocatului Poporului.

Proiectul privind înființarea instituției Avocatul Copilului a fost depus de 70 de parlamentari, cei mai mulți fiind liberali. Potrivit proiectului, Avocatului Copilului este o autoritate publică autonomă și independentă față de orice autoritate publică, a cărei conducere se exercită de Avocatul Copilului, ajutat de un adjunct și de un secretar general. Aceste funcții și cele de execuție de specialitate din aparatul instituției se ocupă prin concurs sau examen.

Etichete: Avocatul Copilului, Avocatul Poporului, Avocatul Poporului scrisoare, Avocatul Poporului scrisoare deschisa, instituție Avocatul Copilului

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE