Avocatul Poporului: Primăria Municipiului Bucureşti, campioană în soluţionarea cu întârziere a dosarelor de retrocedareSorin Oprescu
Sorin Oprescu

Raportul special privind evidenţierea dificultăţilor în desfăşurarea procesului de constituire şi reconstituire a dreptului de proprietate privată este semnat de Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, scrie Mediafax. "Apreciem că nu numai o simplificare a procedurilor este de natură să rezolve soluţionarea cu celeritate a dosarelor, ci se impune şi suplimentarea personalului specializat, dar şi instituirea unor termene precise", se arată în documentul citat.

Avocatul Poporului arată că sunt multe dosare în care timp de 10 ani nu s-a făcut niciun act administrativ, nici de respingere, nici de admitere, nici de completare a dosarului. Explicaţia dedusă în urma demersurilor întreprinse de Avocatul Poporului pare a fi că termenul de 60 de zile este considerat un termen "de recomandare".

"Se impune, în acest caz, modificarea legislaţiei în sensul în care , în termen de 60 de zile, instituţiile şi autorităţile publice implicate în procedura de retrocedare a bunurilor imobile să soluţioneze notificările depuse de persoanele îndreptăţite", susţine instituţia Avocatului Poporului.

În raport se mai arată că este absolut necesară impunerea unui timp efectiv în care să aibă loc procedura administrativă de despăgubire, termene precise în rezolvarea dosarelor, urmărirea transparentă a procesului şi sancţiuni în cazul încălcării acestora.

De asemenea, controlul de legalitate realizat potrivit legii de prefect apare ca o tergiversare în soluţionarea dosarelor.

"În acest context, considerăm că se impune renunţarea la revizuirea realizată de către prefect şi nu se mai justifică o centralizare a dosarelor la nivelul prefecturilor, cu atât mai mult cu cât decizia finală aparţine Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor", mai susţine Gheorghe Iancu.

Potrivit raportului, lipsa termenelor stabilite pentru soluţionarea dosarelor de către ANRP reprezintă un punct slab în mecanismul intern de compensare, ceea ce duce la lipsa celerităţii şi încălcarea termenului rezonabil.

Autorii raportului arată că procedura de despăgubire de la ANRP este netransparentă, ceea ce a creat suspiciuni de corupţie, sesizate de petenţi instituţiei Avocatului Poporului.

Etichete: Avocatul Poporului, dosare, Primăria Bucureşti, Primăria Capitalei, retrocedare

0/0 COMENTARII
luisa
20 mar 17:40
+0
VOTURI
-0

imi place ca base este un om foarte deschis, si discuta cam orice problema fara ocolisuri, este un om care vrea sa faca din aceasta tara sa ne mearga din ce in ce mai bine, dar se pare ca nu are cu cine asta este problema.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h