Mesajul unui elev de 10 la Bac pentru ministrul Educației: Faceți ceva să ne țineți în România!Sistemul de învățământ din România este văzut, cel mai adesea, ca fiind încărcat, ineficient, corupt și mult prea fragmentat. Cu toate acestea, există elevi care reușesc să arate că se poate face performanță și că pot face față la cerințele pe care sistemul le are față de ei. B365.ro a stat de vorbă cu o parte din elevii de 10 la Bacalaureat ai Bucureștiului. 

Promovabilitatea la examenul național de Bacalaureat 2015 a crescut, față de anii anteriori. Și anul acesta, câțiva elevi, 81, au reușit să obțină nota 10 la toate cele trei probe scrise ale examenului. În București, 8 elevi au reușit să obțină punctajul maxim. B365.ro a discutat cu patru dintre aceștia: Oana Maria Neagu (Liceul Teoretic Ion Barbu), Maria Luiza Müller ( Colegiul Național Gheorghe Lazăr), Ana-Cosmina Popescu (Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București) și Vlad Ștefănescu (Colegiul Național Mihai Viteazul).

Cum și cât au învățat elevii de 10?

Mult, dar logic. Aceștia susțin că succesul pe care l-au realizat se datorează perseverenței cu care au tratat examenul. Unii dintre aceștia recunosc că au luat și meditații: "Pe tot parcursul liceului am învățat constant, nu doar în clasa a XII-a, când doar s-a intensificat deși nu mă ajută nota de la Bacalaureat pentru facultate. Am luat meditații la toate cele trei probe pentru că deși la școală profesorii s-au ocupat de pregătirea noastră, nu aș fi reușit să iau 10 doar pregătindu-mă la școală. Dacă rămâneam cu materia de la școală aș fi luat 8 sau 9. ", spune Oana Maria Neagu, de la Liceul Ion Barbu.

Deși cu toții și-au dorit note mari, pentru unii nota 10 a fost o țintă cu adevărat: "Am vrut nota 10 pentru că am vrut să demonstrez că pot", spune Vlad Ștefănescu, de la Colegiul Mihai Viteazul. Pe de altă parte, pentru Maria Muller, de la Colegiul Gheorghe Lazăr, nota 10 nu a fost o țintă: "Am dat deja Bacalaureatul american iar cei de la New York University, unde am fost acceptată încă din decembrie 2014, nu mi-au pus condiții legate de nota de la examen".

Celor care au dat deja examenul și nu au reușit, dar și celor care se pregătesc să îl susțină în viitor, elevii de 10 le transmit să fie curajoși, încrezători în propriile forțe și conștienți de faptul că Bacalaureatul este un examen care se poate promova, dacă își doresc și muncesc pentru acest lucru.

       Ana Cosmina Popescu

 Sistemul de învățământ din România este încărcat și incoerent

Elevii consideră că sistemul de învățământ din România este prea încărcat, materiile sunt prea multe și se axează într-o mult prea mare măsură pe teorie. Aceștia vin și cu idei de reformare a sistemului, de care politicienii ar trebui, în opinia lor, să țină cont.

Pentru Oana Neagu, sistemul este încărcat, constituit din multe materii puțin relevante: "Sistemul este foarte greoi. Cine vrea să facă față tuturor materiilor are mult de muncă. Aș simplifica programa și aș pune mai mult accent pe practică", este de părere eleva.

Și Vlad Ștefănescu îi împărtășește opinia, susținând că dacă ar fi ministrul Educației, ar aduna o echipă de profesioniști, formată din profesori și elevi și ar face un brainstorming pentru a vedea ce nu merge și a acționa acolo. Ar începe, în primul rând, cu simplificarea materiei.

În opinia Mariei Luiza Muller, care face referire la programa pentru Bacalaureat, ar fi necesară schimbarea operelor cerute la limba și literatura română: "Multe dintre operele pe care le studiem prezintă o lume pe care elevii de azi nu o mai înțeleg. Aș introduce în programă opere noi, care să poată fi înțelese de copii", susține aceasta.

Nici pentru Cosmina Popescu sistemul nu este perfect. Ar pune, de asemenea, mult mai mult accent pe practică: "Avem o cantitate enormă de informații de memorat pentru fiecare extemporal. Ne străduim înainte de teste și facem tot posibilul pentru a ține minte cât mai mult din ceea ce ni s-a predat (sau ceea ce ni s-a indicat să citim singuri din manual) pentru ca, la maxim o săptămâna după susținerea lucrării, să uităm tot ce am învățat".

Mesajul lui Vlad pentru ministrul Educației

Deși va pleca la facultate în Marea Britanie, Vlad Ștefănescu rămâne cu un regret. Și-ar dori ca România să îi ofere ceea ce îi oferă străinătatea. Spune că nu și-ar crește copiii în România de astăzi, pentru că nu ar vrea ca aceștia să aibă de-a face cu dificultățile de care el a avut parte în copilărie.

Cu toate că a absolvit liceul cu nota 10 la Bacalaureat, Vlad are un mesaj pentru Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației și Cercetării Științifice: "Faceți ceva pentru a ne ține aici! Dezvoltarea unei civilizații pleacă de la educație. Dacă sistemul educațional nu e reformat, vor rămâne aici doar cei care nu pot pleca din cauze financiare sau cei care nu pot oferi nimic țării. Cei buni, care nu pot pleca acum, o vor face cu prima ocazie. E păcat. E un lucru trist, fără să fiu ipocrit, dar privind obiectiv, nu am avea de ce să rămânem aici. Dacă avem oportunitatea să plecăm, cu siguranță o să plecăm. E nevoie de schimbarea sistemului, pentru ca noi să stăm pe gânduri dacă să plecăm sau să rămânem. Șansa României este educația".

Vlad Adrian Ștefănescu

Vor face facultatea în SUA și Marea Britanie dar și în România

Pentru că au trecut cu brio de Bacalaureat, elevii se pregătesc acum pentru admiterile la facultate. Nici cei de 10 nu fac excepție. Dacă unii au fost deja acceptați la facultăți de prestigiu din străinătate, Oana Neagu a decis să rămână în București: "Vreau să merg în București, la Carol Davila. Am ales să rămân în România deoarece consider că nu contează unde înveți, atâta timp cât pui pasiune în ceea ce faci. Îmi doresc să profesez în România."

Vlad Ștefănescu va merge în Marea Britanie, la Computer Science și spune că pleacă din țară din lipsa oportunităților: "România nu face nimic să ne țină aici. Nu avem nicio motivație pentru care să facem performanță aici. Mă refer la oportunitățile de după facultate, la modul în care ne tratează unii profesori dar și la sprijinul financiar. În străinătate se pune accent pe individ și ești remarcat. În România, nu."

Maria Muller vrea să își trăiască visul american: "Voi merge la New York University. Am visul de a ajunge să joc pe Broadway. Procesul de aplicare a fost foarte stresant, foarte costisitor, cu foarte multe examene, dar mă bucur că am reușit. Îmi imaginez mereu cum va veni cineva la mine și va spune: <> iar eu voi răspunde clar: <>".

Pe de altă parte, Cosmina Popescu vrea să rămână în Capitală: "Am decis să urmez Facultatea de Automatică și Calculatoare, din cadrul Universității Politehnica București. Am ales să studiez informatica deoarece mi se pare un domeniu vast și de viitor, în care ai nevoie de gândire logică, de matematică și de precizie."

Oana Maria Neagu

Ascultă rock, jazz sau indie, citesc ori de câte ori au ocazia și iubesc România, chiar dacă unii o părăsesc

"Îmi place foarte mult să citesc, nu contează ce, romane, istorie, orice ar putea să dezvolte cultura generală. Obișnuiam să citesc zilnic tot ce voiam eu, dar în ultimul an m-am axat doar pe învățatul pentru examene", spune Oana Maria Neagu. Și Cosmina Popescu citește foarte mult, "de la literatură clasică, la cărți polițiste sau romane de aventură".
Mariei Luiza îi place să combine stilurile de muzică: "Ascult classic rock, soft rock, muzică indie, folk, jazz și muzică clasică. Depinde de starea de spirit", în timp ce absolventa de la Liceul Barbu este fascinată de muzica din Coreea de Sud.

Sunt fascinați de cultura asiatică, americană sau africană 

Oana Maria Neagu este foarte interesată de cultura asiatică. Se consideră o persoană deschisă și ambițioasă: "Mă atrage tot ce ține de cultura asiatică datorită diferențelor dintre ei și noi. Îi văd diferiți, cu tradiții diferite, cu gândire diferită iar pentru mine, diferențele nu sunt motiv de discriminare ci îmi trezesc și mai mult interesul. Mă tentează și limbile străine. Vorbesc engleză dar vreau să învăț și franceză sau chineză ".

Pentru Maria Luiza Muller, importante sunt activitățile extrașcolare. Se consideră o persoană deschisă și orientată spre oameni. Iubește teatrul și diversitatea, pe care o consideră fascinantă: "Iubesc tot ce e legat de artă: teatru, muzică, dans, filme, absolut tot. Îmi place foarte mult să călătoresc. Am fost în Ungaria, Bulgaria, Turcia, Tenerife, America. Sincer, mă atrage foarte mult America Latină dar și Africa. Diversitatea și chiar și lumea minorităților sexuale mi se pare fascinantă, îmi place să văd părerile oamenilor, vreau să fiu un om deschis în continuare. Chiar și legat de adopție, la câți copii abandonați sunt în orfelinate și pe stradă, de ce să nu dăm șansa acestor familii (n.r. - formate din persoane de același sex) să facă un copil fericit? Copilul trebuie să simtă iubire, asta e tot ce contează. De la cine vine iubirea, e mai puțin important. Suntem diferiți și asta e frumos".

Maria Luiza Muller

Anei Cosmina Popescu îi place să iasă cu prietenii, să se plimbe și să picteze. Se consideră o persoană optimistă, ambițioasă și mereu ocupată: "Îmi place să lucrez în echipă, să mă implic în proiecte și să fac voluntariat, bineînțeles, în măsura în care timpul mi-o permite. M-am obișnuit să am o atitudine pozitivă și să mă ghidez mereu după partea plină a paharului".

Lui Vlad Ștefănescu îi place să se relaxeze ascultând muzică dar și ieșind cu prietenii sau învățând programare. Se consideră o persoană ambițioasă, realistă și matură. Deși va pleca în Marea Britanie, va duce dorul Bucureștiului natal: "Îmi vor lipsi locurile din București de unde am amintiri plăcute. Parcul în care am fost prima dată cu prietena mea sau centrul orașului. "

 

Etichete: BAC, bacalaureat 2015, programa

0/5 COMENTARII
gina
15 iul 11:11
+0
VOTURI
-0
oferim comision din afacerea noastra persoanelor care nu pot avea o afacere proprie si sunt dispuse sa posteze pentru noi reclame pe internet 2-3 ore /zi. Oferim contract de comision si scrisoare de recomandare. Relatii la ginastoica5293@yahoo.com
Cris
14 iul 12:56
+0
VOTURI
-0
Adevarul crud este ca nu intereseaza pe absolut nimeni astfel de povesti cu tineri care vor sa plece. Cine vrea sa plece si are cu ce, pleaca, cine nu, da din gura... Li se rupe astora de la Guvern ca vor tinerii s-o taie din tara...
ZTD
14 iul 10:56
+0
VOTURI
-0
Sunt lucruri care nu sunt chiar asa cum sunt spuse in acest articol:" Nu avem nicio motivație pentru care să facem performanță aici. Mă refer la oportunitățile de după facultate, la modul în care ne tratează unii profesori dar și la sprijinul financiar. În străinătate se pune accent pe individ și ești remarcat. În România, nu."
Daca lucrezi in IT eu cred ca exista foarte multe oportunitati si in tara. Poti sa lucrezi la multe firme la care se poate lucra si in Vest. De ce sa nu ai motivatie sa faci performanta? Si in Romania in mediul privat poti sa avansezi bine merci, daca esti bun! Nu stiu cum anume esti sprijinit financiar in strainatate?
Este trist ca un tanar gandeste asa: "Dacă sistemul educațional nu e reformat, vor rămâne aici doar cei care nu pot pleca din cauze financiare sau cei care nu pot oferi nimic țării. Cei buni, care nu pot pleca acum, o vor face cu prima ocazie." Idee ca eu sunt bun deci trebuie sa plec din tara. Daca ramai esti de joasa speta! Exista foarte multi oameni de foarte buna calitate in Romania, care aleg sa ramana aici: sa luam domeniul IT de exemplu! La fel cum exista oameni care ne fac de rusina in strainatate! Pacat ca un tanar gandeste asa!
Ionut
14 iul 10:20
+0
VOTURI
-0
S-a trezit tanarul Bill Gates in varianta constipata, singurul absolvent de liceu de anul acesta. Drum bun, baietel!
vlad
14 iul 09:59
+0
VOTURI
-0
Hm, baiatul de la Mihai Viteazu exagereaza putin, mai ales ca el se duce sa faca programare... se poate invata programare foarte bine si la Politehnica la Calculatoare, adica exact unde merge una din fete. Deci e putina superioritate in ce spune... l-as fi inteles mai mult daca voia sa lucreze in alt domeniu.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE