Balanţa de plăţi a României, deficit de 1,4 miliarde euro la finalul lunii martieBanca Naţională a României a dat publicităţii vineri situaţia balanţei de plăţi a României, care arată un deficit al contului curent pentru perioada ianuarie – martie 2016 de 1,472 mld. euro, faţă de un excedent de 524 milioane euro în perioada similiară a anului trecut.

Deficit bugetar Romania
Deficit bugetar România
Foto: moniorulcj.ro

Balanţa comercială (exporturi minus importuri) are un deficit de 1,819 mld. euro la finalul lunii martie, în timp ce balanţa serviciilor are un plus de 1,396 miliarde de euro, scrie Mediafax.

Creşterea spectaculoasă a consumului în primul trimestru s-a văzut imediat prin creşterea importurilor, având în vedere că oferta internă nu reuşeşte să acopere cererea. Balanţa de servicii (transport, turism, IT, etc) compensează parţial deficitul balanţei comerciale. În primul trimestru, România a exportat servicii de 3,49 mld. euro, din care serviciile de transport fiind de un mld. euro. Turismul are un sold negativ, respectiv banii cheltuiţi de români în afară – 393 mil. euro – sunt mai mulţi decât banii cheltuiţi de turiştii străini în România – 349 mil. euro.

Categoria "Alte Servicii", în care sunt incluse şi serviciile de IT, are un excedent în primul trimestru de 241 mil. euro, format din exporturi de 1,5 miliarde euro şi importuri de 1,3 miliarde euro. Acoperirea deficitului de cont curent se face fără probleme în acest moment, chiar dacă acest deficit este în creştere.

Etichete: deficit bugetar martie, deficit bugetar romania, economie romania, martie, România

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE