Bancherii: Sentința europeană favorabilă celor cu credite în franci nu se poate aplica în RomâniaO sentință europeană, care ar fi favorabilă românilor cu credite în franci, este interpretată diferit de băncile din România.

Bancherii: Sentinta europeana favorabila celor cu credite in franci nu se poate aplica in Romania
Bancherii: Sentința europeană favorabilă celor cu credite în franci nu se poate aplica în România
Foto: zf.ro

Curtea Europeană de Justiţie a judecat plângerea unui cetățean din Ungaria și a hotărât că împrumutul în franci poate fi returnat la un curs mai bun. Dacă decizia s-ar aplica la nivel european, aproximativ 100.000 de români care au făcut împrumuturi în franci elvețieni ar avea ratele bancare înjumătățite. Bancherii spun însă că este vorba despre un caz specific, informează Digi24.

„E o decizie europeană care se referea la cu totul altceva şi nu la cursul istoric din trecut, ci la diferenţa dintre cursul de cumpărare şi vânzare pe un caz şi o speţă cu totul specifică", spune Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.

Avocaţii spun însă că judecătorii europeni tocmai asta reglementează: faptul că atunci când achiţi creditul nu trebuie să plăteşti mai mult decât suma împrumutată doar din cauza diferenţei de curs valutar.

„Această decizie este clară. Practic, face banca un speculator pe valută în relaţiile cu consumatorii. Face ca aceste credite în franci elveţieni să fie nimic mai mult decât produse financiare toxice", spune avocatul Gheorghe Piperea.

„E o industrie prea complicată ca să găseşti o soluţie generală pentru toţi", crede, în schimb, Florin Dănescu.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor are propria variantă.

„În sistemul bancar ar fi trebuit să dăm credite românilor în moneda pe care o câștigă, adică în leu", spune Radu Ghețea.

„Eu am trăit şi momente în care am fost chemat în Parlament să mi se propună să se stabilească cursul pe un stadion. Cum vi se pare?", a fost replica Guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Cursul de schimb pentru franci elveţieni s-a dublat în ultimii şapte ani şi a ajuns acum 3,64 de lei.

Etichete: credite, credite în franci, rate, sentinţă

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE