Băncile, OBLIGATE să raporteze la Fisc operațiunile de peste 15.000 euro, dar și beneficiarii realiBăncile vor raporta zilnic la Fisc operațiunile și transferurile externe din și în conturi, de peste 15.000 euro și vor comunica, la solicitare, beneficiarii reali ai acestora, potrivit unui proiect de modificare a Codului de procedură fiscală, obținut de Profit.ro.

Bancile, OBLIGATE sa raporteze la Fisc operatiunile de peste 15.000 euro, dar si beneficiarii reali (Foto business24.ro)
Băncile, OBLIGATE să raporteze la Fisc operațiunile de peste 15.000 euro, dar și beneficiarii reali (Foto business24.ro)

Aceeași obligație le revine și altor categorii, enumerate în proiect, printre care notarii și executorii judecătorești, care nu vor mai putea, ca până acum, să refuze să ofere informații ANAF.

Procedura va fi aplicată începând cu anul viitor.

Proiectul reformulează art. 61 din Codul de procedură fiscală, mai precis prevederile referitoare la transmiterea către ANAF a informațiilor ce intră în sfera Legii nr. 656/2002 privind combaterea spălării banilor.

Astfel, sunt stabilite entitățile raportoare, precum și tipurile de informații. În prezent, categoriile obligate să facă raportări sunt cele prevăzute prin trimitere la Legea nr. 656/2002 privind combaterea spălării banilor, iar unele dintre acestea, cum sunt notarii și executorii judecătorești, puteau refuza să dea informații.

De asemenea, e precizat că băncile vor fi obligate să transmită zilnic operațiunile în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacția se realizează prin una sau mai multe operațiuni ce par a avea o legătură între ele, precum și transferurile externe în și din conturi pentru sume a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro.

Se mențin obligația ca instituțiile de credit să comunice toate rulajele și/sau soldurile conturilor deschise, precum și informațiile și documentele privind operațiunile derulate prin respectivele conturi, precum și cea de a comunica zilnic lista celor care deschid ori închid conturi, datele de identificare ale persoanelor care dețin dreptul de semnătură pentru conturile deschise și lista celor care închiriază casete de valori.

În schimb, apare suplimentar obligația de a raporta beneficiarii reali ai operațiunilor, scrie profit.ro. 

Etichete: ANAF, banci comerciale, operațiuni de peste 15.000 euro, raportare Fisc

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE