Româncele care croiesc hainele Zara şi H&M au salarii sub minimul pe economie. Cum răspunde ZaraRomâncele care croiesc hainele Zara şi H&M au salarii sub minimul pe economie, care nu le acoperă nici 40% din cheltuielile cu mâncarea, se precizează într-un raport al organizaţiei Clean Clothes Campaign. Reprezentanţii ZARA contrazic raportul.

Bataie de joc: Romancele care croiesc hainele Zara si H&M au salarii sub minimul pe economie
Bătaie de joc: Româncele care croiesc hainele Zara şi H&M au salarii sub minimul pe economie
Foto: gazetabt.ro

Cei mai importanţi jucători din retailul de îmbrăcăminte, în frunte cu Zara şi H&M, lucrează în România cu fabrici care îşi plătesc angajaţii cu salarii sub minimul pe economie, sume care le sunt insuficiente pentru a-şi acoperi cheltuielile lunare, potrivit unui raport al organizaţiei Clean Clothes Campaign, citat de zf.ro.

Raportul organizaţiei arată că angajaţii din industria textilă din mai multe state din Europa de Est, precum România, Bulgaria, Macedonia sau Georgia, trăiesc sub limita sărăciei, ei fiind plătiţi cu salarii care reprezintă mai puţin de o cincime din necesarul lunar. Organizaţia Clean Clothes Campaign, care încearcă îmbunătăţirea condiţiilor de lucru în industria textilă, afirmă că începând cu 2013 atât România, cât şi Bulgaria şi Macedonia au salariul minim net mai mic decât cel plătit în China.

Reprezentanţii Inditex, proprietarul Zara, spun că grupul se asigură prin controale regulate la furnizori că angajaţii care croiesc şi cos pentru companie în mai multe ţări din Europa de Est printre care şi România sunt plătiţi cu cel puţin salariul minim pe economie.

"Inditex are un Cod de Conduită strict pentru furnizorii şi producătorii cu care lucrează, Cod care include angajamente referitoare la salariul minim, libertatea de asociere, negocierea colectivă şi dialogul permanent cu sindicatele din comerţ. Campania Clean Clothes (CCC) a laudat munca noastră în ceea ce priveşte salariul minim în raportul sau "Tailored Wages", publicat în luna martie."

În raportul Clean Clothes Campaign însă, se precizează următoarele: „În fostele state comuniste a devenit evident că salariile mici (uneori de sub 150 de euro), ritmul accelerat de îmbătrânire al populaţiei, precum şi contractele de muncă ce nu oferă asigurare de sănătate sau contribuţii la sistemul de pensii vor conduce la o creştere a numărului de oameni care vor trăi în sărăcie. Femeile tinere şi cu studii superioare emigrează din state precum România, Bulgaria sau Macedonia, astfel că cetăţenii care rămân sunt cei săraci".

Grupul spaniol Inditex (proprietarul Zara), cel mai mare retailer de modă din lume cu afa­ceri anuale de 16 mld. euro, lucrează în Ro­mâ­nia cu circa 100 de fabrici, furnizorii români re­pre­zentând 25% din totalul furnizorilor de la nivel de UE. Hainele „made in Romania" sunt astfel prezente pe umeraşele celor peste 6.300 de magazine din toate colţurile lumii. Şi H&M tri­mite comenzi către cel puţin 20 de fabrici lo­ca­le. Studiul, citat şi de ziarul britanic The Guardian, arată că mai mulţi retaileri şi-au mutat o parte din producţie din Asia în România şi alte state din Europa de Est pentru că forţa de muncă este mai bine pregătită şi poate realiza produse mai complexe.

 

Etichete: H&M, Inditex, raport, salarii, salariu minim, Zara

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE