Bebeluş în MOARTE CEREBRALĂ.Mama spune că e de la fructe.Cazul,VIRAL pe Facebook.Cum explică mediciiCazul unei fetiţe bolnave de sindrom uremic sever, care a ajuns în moarte cerebrală, a devenit viral pe Facebook, după ce mama ei s-a plâns că boala a fost provocată de fructele cumpărate din comerţ. Medicii sunt însă de altă părere - ar fi vorba de nerespectarea regulilor de igienă. 

Elena Teodora are 11 luni şi a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii "Maria Sklodowska Curie" din Bucureşti cu sindrom uremic sever. În prezent, fetiţa se află în moarte cerebrală, fiind ventilată mecanic.

Cazul ei s-a viralizat rapid pe Facebook, după ce mama ei a postat următorul mesaj pe reţeaua de socializare: "Din nefericire, îngeraşul meu de numai 11 luni se află în moarte cerebrală, asta datorită fructelor cumpărate din comerţ (mere, avocado, banane, caise, nectarine)... ajungând la enterocolită acută urmată de SINDROM UREMIC SEVER, care atacă pe rând toate organele. Azi 10 iulie 2015, aici, în Bucureşti, la spitalul Budimex vine al 4-lea caz din Rm. Vâlcea. Aveţi grijă de sufletele voastre. Îngeraşul meu nu a avut putere să lupte. Share".

Impresionaţi de cazul micuţei, internauţii au răspândit rapid mesajul. Astfel, în doar patru zile, mesajul postat pe Facebook de Cristina Stancu, mama fetiţei, a strâns peste 22.780 de share-uri.

 

Din nefericire ingerasul meu de numai 11 luni se afla in moarte cerebrala asta datorita fructelor cumparate din...

Posted by Cristina Stancu on Friday, July 10, 2015

Medicii spun însă că boala de care suferă fetiţa nu este provocată de fructele din comerţ. Doctorii le atrag atenţia părinţilor că trebuie să respecte cu stricteţe regulile de igienă, pentru a evita microbii care declanşează boala.

"Sindromul hemolitic uremic nu apare din cauza fructelor. Sindromul poate fi declanşat de un microb care se transmite prin mâini murdare, prin apă, prin fructe, prin carne, în special netratată termic. Acest sindrom are foarte multe modalităţi de diseminare şi pentru a-l preveni sunt reguli generale de igienă şi de spălat al fructelor, aşa că nu poţi să spui că provine din fructe", a explicat, pentru B365.ro, şefa UPU - medic primar doctor Denis Stănescu.

Potrivit doctorului, fetiţa este în prezent în secţia de anestezie şi terapie intensivă şi este ventilată mecanic.

În ceea ce priveşte numărul mare de astfel de cazuri din Râmnicu Vâlcea, aşa cum a sesizat mama fetiţei, doctorul Denis Stănescu spune că la Spitalul "Marie Curie" vin cazuri din toată ţara. "Noi primim toate cazurile de sindrom hemolitic uremic din toată ţara. Fiind clinică mare de nefrologie şi centru de dializă pentru copii, la noi vin multe cazuri, şi nu cele simple, ci cazurile complicate", a punctat şefa UPU de la Spitalul "Marie Curie".

Cum se manifestă sindromul hemolitic uremic şi cum poate fi prevenit

Doctorul Denis Stănescu spune că în cazul sindromului hemolitic sever simptomele sunt uşor de observat. "În primul rând apare insuficienţa renală - copilul nu mai urinează. Pe locul doi apar manifestări ale trombocitopeniei, apar tot felul de pete şi vânătăi pe copil şi apoi apare o valoare marcată prin anemia hemolitică. Insuficienţa renală acută, tromobocitopenia cu manifestările ei şi anemia hemolitică formează practic triada de sindrom hemolitic uremic", a explicat medicul de la Spitalul "Marie Curie".

Doctorul mai atrage atenţia că atunci când apar primele simptome de acest gen părinţii trebuie să se prezinte de urgenţă cu copilul la medic. "Starea copilului este deteriorată major şi părintele nu are cum să rateze simptomele, pentru că nu este o chestie insidioasă, pe care să nu o vezi şi să nu-ţi dai seama că e ceva în neregulă cu copilul", a explicat doctorul Denis Stănescu.

Pentru a preveni această boală, igiena trebuie să fie pe primul loc, potrivit medicului. "În primul rând spălatul pe mâini, spălatul pe mâini al copilului, spălatul pe mâini al aparţinătorilor, spălatul pe mâini în bucătărie. Legumele, fructele, salatele, absolut tot ce înseamnă legume sau fructe crude trebuie spălate. Carnea şi laptele trebuie preparate termic, dar, de preferat, este laptele pasteurizat. Prepararea termică ne ţine departe de probleme. Deci nu se poate spune că boala este provocată de fructele din comerţ", a explicat doctorul Stănescu.

Sunt însă şi cazuri în care sindromul hemolitic uremic nu apare cu aspect de infecţie bacteriană digestivă, potrivit doctorului de la Spitalul "Marie Curie". "Sunt şi cauze neinfecţioase ale sindromului hemolitic uremic. Asta este ce se poate dovedi, dar nu în toate cazurile se dovedeşte. Sunt şi cazuri de sindrom hemolitic uremic la copii de cauză idiopatică, care practic sunt fără cauză aparentă, şi nu apare sindromul acela prodromal cu diaree şi cu aspect de infecţie bacteriană digestivă", a mai spus medicul primar doctor Denis Stănescu.

Etichete: bebeluş, boală, copil, doctor, facebook, fructe, Marie Curie, medici, moarte, realitatea, spital marie curie, Spitalul Marie Curie, viral

0/1 COMENTARII
Ștefan
15 Jul 18:27
+0
VOTURI
-0
Lăsați prostiile cu vezi Doamne că fructele sau mâinile nu au fost spălate. Eu am avut soția și cei doi copii internații la Matei Balș (aduși de la Rm.Vâlcea în aceeași perioadă) cu enterocolită de la o înghețată cumpărată din kaufland. Mai târziu am aflat că făcuseră dezinfecție și au stropit cu nu știu ce substanțe. Spuneți oamenilor adevărul ca să aibă măcar o șansă de a ..... supraviețui. Nici doctorii nu știu exact ce s-a întâmplat așa că dau vina ... pe mâinile murdare.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE