Benzi speciale pentru autobuze pe Bulevardul Unirii și pe Splaiul Independenței, până la P-ța UniriiPrimăria Capitalei va extinde proiectul benzilor speciale pentru mijloacele de transport în comun pe Splaiul Independenței până la Piața Unirii, pe ambele sensuri, dar și pe Bd. Unirii până la Piața Alba Iulia. De execuția proiectului se ocupă Administrația Străzilor, instituția abilitată să realizeze marcajele și semnalizările rutiere. Reprezentanții acestei instituții spun însă că nu știu când vor finaliza amenajările. Deocamdată se testează gradul de "civilizație al șoferilor" pe "banda-test" din zona Spitalului Municipal. În funcție de rezultate, vor decide dacă vor separa banda specială prin stâlpișori sau dacă vor alege altă soluție. Administrația Străzilor are încheiate acorduri-cadru în valoare de 56 milioane euro pentru indicatoare și "elemente de semnalizare verticală", necesare în cazul amenajărilor benzilor pentru RATB. 

Benzi unice pentru autobuze pe Bulevardul Unirii si pe Splaiul Independentei, pana la Piata Unirii
Benzi unice pentru autobuze pe Bulevardul Unirii și pe Splaiul Independenței, până la Piața Unirii

Primăria Capitalei continuă proiectul privind amenajarea unor benzi speciale pentru mijloacele de transport în comun. Până acum astfel de benzi au fost amenajate pe Splaiul Independenței în zona Hanul lui Manuc, dar și în zona Spitalului Municipal.

"Se va continua amenajarea benzilor speciale destinate transportului public pe Splaiul Independenței, până la Piața Unirii, pe ambele sensuri. De asemenea, astfel de benzi s-au amenajat pe Calea Dorobanților si urmează și pe Bulevardul Lacul Tei, Bulevardul Unirii - Piața Alba Iulia", au precizat pentru B365.ro, reprezentanții Primăriei Capitalei.

De execuția proiectului se ocupă însă Administrația Străzilor, instituția abilitată să realizeze marcajele și semnalizările rutiere. Însă, deși instituția a încheiat în ultimii doi ani acorduri-cadru cu firme private în valoare de peste 56 milioane euro tocmai pentru elemente de semnalizare verticală și indicatoare rutiere (necesare pentru amenajarea benzilor RATB), proiectul evoluează foarte încet. Astfel, în acest moment, nu există un termen concret pentru amenajarea benzilor speciale de pe Splaiul Independenței și de pe Bd. Unirii.

"Când s-a amenajat banda pentru RATB de pe Splaiul Independenței la Hanul lui Manuc cam 70% din stâlpii de delimitare au fost rupți de șoferi. Avem o mare bilă neagră la capitolul civilizație. Acum avem o bandă-test pe Splaiul Independenței, la Spitalul Municipal, unde vom urmări ce se va întâmpla cu stâlpii. În funcție de rezultate vom lua o decizie, dacă rămânem la amenajarea benzilor cu stâlpișori sau alegem o altă soluție", a explicat pentru B365.ro, Carmen Dincă, purtător de cuvânt Administrația Străzilor.

Primăria Capitalei va introduce sens unic și pe Bd. Lacul Tei și pe strada Ramuri Tei, iar pe bd. Lacul Tei va fi amenajată și o bandă specială pentru autobuzele RATB. Indicatoarele rutiere au fost montate aici încă din luna mai când au început lucrările de amenajare, însă intrarea în vigoare a sensului unic și a benzii speciale întârzie foarte mult. "Pe Bd. Lacul Tei este o problemă cu locurile de parcare. Așteptăm să găsim o soluție pentru a asigura locuri de parcare și abia apoi va fi introdus sens unic și bandă pentru RATB", a precizat Carmen Dincă. 

Contracte de 56 milioane euro pentru indicatoare rutiere și elemente de semnalizare rutieră

Administrația Străzilor a încheiat în ultimii doi ani, acorduri-cadru în valoare de peste 56 milioane euro pentru indicatoare rutiere și elemente de semnalizare rutieră verticală și orizontală.

Primul acordu-cadru, pentru "Proiectare, execuție și administrare a semnalizarii rutiere orizontala si verticala", a fost încheiat în noiembrie 2012 și are o valoare de 244.255.200 lei (aproximativ 55,5 milioane euro). Contractul, cu o durată de 4 ani (deci valabil și acum), a fost câștigat de Asocierea SC DUMAVA SEMNALIZARE SRL & SC VESTA INVESTMENT SRL& SC PRIMACONS GROUP. Potrivit anunțului de licitație "acordul-cadru presupune proiectare, executie si administrare lucrari de semnalizare rutiera orizontala (marcaje rutiere termoplastice alb/galben) si verticala (indicatoare rutiere, mijloace auxiliare de semnalizare etc) care vor fi executate pe strazile si parcarile aflate in administrarea Administratiei Strazilor, limitatoare de viteza, benzi rezonatoare, separatoare de sensuri pentru a preveni viteza peste limita legala in trafic, indicatoare de orientare rutiera amplasate pe console si portaluri dar si marcaje rutiere conventionale pentru strazile ce urmeaza sa intre in reabilitare sau intretinere dar care pana la aceasta nu asigura o semnalizare rutiera corespunzatoare".

Cel de-al doilea acord-cadru, pentru furnizarea de "indicatoare rutiere și elemente de semnalizare rutieră verticală" a fost încheiat în noiembrie 2013, pentru o perioadă de doi ani. Contractul în valoare de 2.858.766 lei cu tva (aprox. 650.000 euro) a fost câștigat și în acest caz de Vesta Investment SRL. Potrivit caietului de sarcini, acordul-cadru vizează furnizarea de indicatoare rutiere, dar și de "Stâlpi de ghidare lamelari cu fixare pe carosabil", care se utilizează la separarea benzilor speciale pentru mijloace de transport în comun.

Unde se mai introduce sens unic și bandă specială pentru RATB

Potrivit planului de mobilitate al Municipiului Bucuresti, Municipalitatea ar putea institui sensuri unice si pe urmatoarele artere, in urmatorii ani:

- str. Progresului intre Razoare si str. C-tin Istrati spre str. Ctin Istrati;
- Soseaua Viilor intre Ctin Istrati si Calea Rahovei spre Calea Rahovei;
- str. Maximilian Hopper intre Casa Poporului si Piata Muncii spre Piata Muncii;
- str. Romulus;
- str. Parfumului;
- str. Turturelelor;
- str. Cezar Bolliat;
- str. Dem Teodorescu;
- str. Agricultorilor intre Calea Calarasilor si str Teodor Sperantia;
- pe str Doamnei se schimba sensul unic si devine dinspre Calea Victoriei spre bd. IC Bratianu;
- pe str. Coltei se schimba sensul unic si devine invers decat este acum;
- bd Carol de la intersectia cu Calea Mosilor pana la Piata Rosetti spre Piata Rosetti;
- pe str Mantuleasa sensul unic se schimba dinspre str. Popa Soare spre Calea Mosilor;
- str. Popa Soare
- str. Plantelor, sensul unic se prelungeste pana la intersectia cu str. Popa Nan;
- str. Delea Veche intre Calea Calasilor si str. Matei Voievod spre Matei Voievod;
- str. Agricultorilor si str Matasari devin sensuri unice in tandem;
- De la Armeneasca poti iesi pe str. Popa Rusu-Toamnei- Dragos Voda pana in Stefan cel Mare toate aceste strazi devenind sens unic spre Stefan cel Mare;
- str Polona si Calea Dorobantilor in tandem devin sensuri unice. Calea Dorobantilor sens unic de la bd. Stefan cel Mare spre centru, iar in sens invers Polona, de la Dacia la bd. Stefan cel Mare prelungita cu Calea Floreasca care devinse si ea sens unic pana la intersectia cu str. Glinka;

- Calea Floreasca de la intesectia cu Stefan cel Mare pana intersectia cu str. Glinka este sens unic spre iesirea din oras, iar de la intersectia cu str. Alexandru Serbanescu pana la intersectia cu Glinka este sens unic in sens invers;

- str. Glinka este sens unic spre Barbu Vacarescu;

- bd. Barbu Vacarescu este sens unic de la intersectia cu bd. Lacul Tei pana la intersectia cu str. Alexandru Serbanescu, sens unic spre iesirea din oras.
- str. Ceaikovski, bd. Mircea Eliade plus un segment din str. Radu Beller pana la Piata Dorobanti devin sens unic spre Piata Dorobanti;
- bd Lacul Tei devine sens unic de la intersectia cu str. Maica Domnului pana la bd. Barbu Vacarescu. Acesta este in tandem cu str. Ramuri Tei intre bd. Barbu Vacarescu si str. Grigore Moisil;
- str. Ghica Tei devine sens unic de la intersectia cu str. Judetului pana la intersectia cu str. Teiul Doamnei sens unic spre Teiul Doamnei;
- Iacob Felix de la intersectia cu str. Banul Manta spre bd. Titulescu;
- str. Sevastopol de la intersectia cu Buzesti spre bd. Lascar Catargiu;
- str. Gheorghe Manu, str Occidentului, str Polizu sens unic dinspre bd Lascar Catargiu spre Gara de Nord;
- Calea Grivitei sens unic de la Gara de Nord pana la bd. Dacia cu o ramificatie pe Sfiintii Voievozi spre Calea Victoriei;
- bd. Dinicu Golescu intre str. Vulcanescu si Berthelot sens unic spre Berthelot;
- str. Vulcanescu intre Dinicu Golescu si Plevnei, sens unic spre Plevnei.

Propunere benzi unice pentru transport public:

- Soseaua Viilor, de la Calea Rahovei spre str. C-tin Istrati;
- bd Dacia intre str. Toamnei si Calea Dorobanti;
- bd. Carol de la Piata Rosetti la Calea Mosilor;
- Calea Dorobantilor intre bd. Dacia si Sos. Stefan cel Mare;
- Calea Floreasca dinspre str. Glinka spre Sos Stefan cel Mare si sens invers intre str. Glinka si Soseaua Pipera;
- bd. Mircea Eliade intre str. Radu Beller si Calea Floreasca;
- bd. Lacul Tei intre Barbu Vacarescu si str. Maica Domnului;
- de la Gara de Nord pe str. Polizu, str. Occidentului, str. Gheorghe Manu;
- str. Mircea Vulcanescu de la str. C-tin Noica la str. Berzei;
- Bd Magheru, intre Romana si Universitate;
- Splaiul Independentei intre Opera si Piata Unirii;
- bd Unirii de la Piata Unirii spre Piata Alba Iulia;
- bd. Elisabeta intre Calea Victoriei si Magheru;
- bd. Carol intre bd. Magheru si Calea Mosilor. 

Etichete: bandă specială RATB, realitatea, sens unic

0/5 COMENTARII
kaiser
25 sep 21:26
+0
VOTURI
-0
eu zic ca in locul stalpilor care oricum vor fi calcati de rotile nesimtitilor sa se puna mine antitanc. Cum o calca unul cum sa sara in aer. Vor zbura cativa iar in final se vor linisti nesimtitii, astfel nu se poate la noi.
Gheorghe
25 sep 13:56
+0
VOTURI
-0
Pentru tramvai cand se va face "banda speciala"? Portiunea de linie dintre Grozavesti si Blv. Iuliu Maniu este folosita pe post de banda de circulatie.
kaa
24 sep 12:48
+0
VOTURI
-0
O banda in minus pe bd Unirii e tot ce lipsea pentru circulatia infernala de acolo, unde se prind si cate 10 rosii la acelasi semafor!

Spre intersectia cu Nerva Traian (in sensul dinspre Unirii inspre Alba Iulia) se face uneori o coada interminabila.
vlad
24 sep 09:46
+0
VOTURI
-0
E foarte bine ca se baga sens unic pentru RATB pe Splai.... chiar era o problema, si e normal sa dai prioritate unui autobuz cu 100 de oameni in el. Bineinteles, treaba asta se bate cap in cap cu proiectul megalomanic de conectare a Splaiului la autostrada spre Pitesti :)).... si asa erau blocaje, acum cu doar 2 benzi + trafic in plus ce o sa se intample????

Naiba, cine stie, poate e un plan machiavelic sa blocheze complet orasul pt masini ca sa treaca lumea la transportul in comun :)) hehe....
Kappa
24 sep 09:30
+0
VOTURI
-0
"Unde se mai introduce sens unic și bandă" - nu ti se pare nimic gresit ?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE