Biblioteca Metropolitană, blocată de o săptămână - Sistemul IT a picat, neregulile continuăUPDATE. În această dimineață, problemele tehnice la Biblioteca Metropolitană au fost remediate, iar sistemul de bibliotecă ALEPH funcționează în parametri normali.

Biblioteca Metropolitană București (BMB) este blocată de aproape o săptămână. Conform unui afiș pus pe ușa bibliotecii, pentru o perioadă nedeterminată, "sistemul de bibliotecă ALEPH nu funcționează, se efectuează numai restituirea documentelor". Problema a apărut după ce BMB a semnat un contract cu firma OFFICE Q DESIGN SRL, pentru a se ocupa de tot ce înseamnă parte de IT în bibliotecă, renunțând astfel la vechea firmă, cu care colabora de mulți ani. Firma Office Q Design SRL are ca domeniu principal de activitate "comerţ cu ridicată al altor bunuri de uz gospodăresc".

Biblioteca Metropolitana Bucuresti, BLOCATA de aproape o saptamana. NU se pot imprumuta carti
Biblioteca Metropolitană București, BLOCATĂ de aproape o săptămână. NU se pot împrumuta cărți
Foto: www.bibmet.ro

Toate cele 30 de filiale ale Bibliotecii Metropolitane București sunt blocate. Începând de marțea trecută, nu se mai pot împrumuta cărți și, mai mult decât atât, se acumulează cantități importante de cărți pe care cititori le restituie, dar nu pot fi scăzute din sistem.

Pe 2 iunie 2015, BMB a semnat un contract cu SC Office Design SRL, pentru a se ocupa de problemele informatice ale bibliotecii.

Contractul este valabil până la sfârșitul anului și poate fi prelungit până la data de 30 aprilie 2016. Conform contractului, BMB îi plătește firmei angajate 6.295 lei pe lună, fără TVA, la care se adaugă 1510,80 lei pe lună, reprezentând cota TVA. Valoarea totală maximă a contractului (7 luni an 2015 + 4 luni an 2016/ preț lunar) este în valoare de 69.245 lei (fără TVA). CONTRACTUL ÎNTRE BMB și SC OFFICE DESIGN SRL, AICI

Culmea, de când BMB a încheiat contractul cu firma care trebuia să se ocupe de IT, rețeaua bibliotecii a căzut și sistemul de bibliotecă ALEPH s-a blocat.

Firma Office Q Design SRL a fost declarată câștigătoare în urma unei selecții de oferte. Însă această firmă care ar trebui să se ocupe de probleme informatice are ca obiect principal de activitate, conform datelor din Registrul Comerțului, "comerţ cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc". Printre multele activități secundare pe care le are (50 la număr), există, totuși, și "Alte activităţi de servicii informaţionale n.c.a.". Firma avea, în 2014, conform datelor de pe Registrul Comerțului, doi angajați.

Directoarea Bibliotecii Metropolitane București a declarat că există o serie de probleme tehnice în cadrul rețelei informatice a bibliotecii, care vor fi remediate. Ea a precizat că firma care se ocupa de probleme informatice a fost schimbată deoarece SC Office Design SRL a avut un preț mai bun. Întrebată de ce a ales o firmă care are ca obiect principal de activitate "comerţ cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc", directoare a spus că "această firmă are un portofoliu foarte bun". "Nu funcționează cum trebuie rețeaua. Am făcut o selecție de ofertă și aceștia au avut un preț mai bun. Durează până se acomodează. Din ce am văzut eu, au un portofoliu foarte bun. Am un buget extrem de mic, în banii aceștia trebuie să încapă toate serviciile. Problema se va rezolva până la sfârșitul săptămânii", a declarat Anca Râpeanu, directoarea BMB.

"Întrebați-i pe cei care v-au zis că nu funcționează sistemul de ce nu funcționează. Nu dau interogatorii telefonice.", a declarat și patronul firmei SC Office Design SRL, Cătălin Pricop. Pricop a refuzat să spună câți angajați are firma pe care o conduce.

Neregulile se strâng la Biblioteca Metropolitană - Zeci de numere ale unei reviste care promovează mișcarea legionară au fost publicate pe Biblioteca Digitală a Bucureștilor, digibuc.ro, fosta dacoromanica.ro. Conform cercetătorilor din bibliotecă, în toată lumea, politică a bibliotecilor publice și, implicit, a celor digitale se acordă o atenție specială lucrărilor fasciste, rasiste, antisemite. Acestea nu pot fi consultate de oricine, accesul fiind acordat doar cercetătorilor avizați. În cazul de față, fiind vorba de o bibliotecă digitală, practica impune afișarea informației conform căreia cartea există, dar accesul nu poate fi acordat decât prin identificarea citititorului care a fost inclus într-o bază de date (cercetători, academicieni, profesori, universitari etc). Biblioteca Metropolitană, cea care administrează site-ul digibuc.ro, nu respectă, însă, niciuna dintre aceste reguli.

Deși fostul director al Bibliotecii Metropolitane București se află în arest pentru modul în care a prăduit instituția, acest lucru nu pare să fi speriat prea tare noua conducere, care continuă să ignore legea. Mașina instituției, un autoturism marca Volkswagen Amarok, este folosită zi de zi de către Ovidiu Dragulinescu, în interes personal. Mașina este folosită de director din luna iulie 2014. Dovezi și detalii, AICI

Etichete: Biblioteca Metropolitana Bucuresti, carti biblioteca metropolitana bucuresti, carti BMB

0/9 COMENTARII
Radu
05 iun 00:35
+0
VOTURI
-0
Orice proiect bun în România nu dureaza prea mult! din pacate, nu suntem in stare sa-l ducem mai departe... Rusinica, rusinica!
Sorin Savoiu
10 iun 12:04
+0
VOTURI
-0
Se zice ca la Rapeanu comisionul este 20%. Din care Ovidiu Dragulinescu ia 5% (plus masina institutiei in folos propriu nelimitat si gratuit), iar contabilei Gabriela Constantinescu ii revine 2%, pentru ca ea este mai proasta.
cocardel
10 iun 10:17
+0
VOTURI
-0
Poate nu stiti cum se castiga aceste licitatii cu cel mai mic pret... 10% din valoarea contractului se duce in buzunarul directorului autoritatii contractante.
alina
09 iun 14:31
+0
VOTURI
-0
pai directoarea atata stie, una-doua cheama prietenii de familie, pe sora-sa Silvana, pe gagica-su ala pletos si pe madam Vaileanu, sefa ei de la IREX. noi bibliotecarii nici nu contam. peste tot prietenii de familie. ne urmareste cu prietenii de familie, la actiuni publicul este format din prietenii de familie, toti voluntarii sunt prietenii ei de familie, la gradina de citit numai prietenii de familie. peste tot prietenii de familie ai directoarei. ce vrea? sa ne dea pe noi afara, vechii bibliotecari, si sa-si angajeze prietenii de familie? ne-a sufocat cu prietenii de familie
Moni W.
09 iun 14:05
+0
VOTURI
-0
"Merge sistemul" este un mod de a spune ca merge acum, maine... mai vedem. Cand a vazut ca sarlatania de a angaja o firma de engrosisti sa administreze o retea IT iese la iveala, directoarea Anca Rapeanu si-a chemat prietenii de familie sa o ajute. Oricum, la Biblioteca Metropolitana vin vremuri interesante.
Q&A (2)
09 iun 13:05
+0
VOTURI
-0
Q: Cine este Solomon (Moni) Wigler?
A: Insusi primarul Sorin Oprescu.
Q: Cine ii aproba finantarile lui Solomon Wigler?
A: Directorul pentru buget din primarie, Vasile Savoiu.
Q: De unde are Vasile Savoiu bani?
A: De la buget, Savoiu fiind insusi bugetul primariei. Deci cel care da "malai" firmelor. Firmele dau zeciuiala (scuze, de fapt 15%) din "malai" lui Savoiu, care-i da partea lui Solomon Wigler, care imparte mai departe cu Oprescu.
Q: Si ce are Anca Rapeanu cu Vasile Savoiu?
A: Anca Rapeanu a fost pusa de Savoiu ca sa contracteze firmele trimise de el. Cum insa pentru a colecta "malaiul" nu este suficient sa stii sa-i desfaci fermoarul lui Savoiu fara sa-l jenezi, cat de curand Savoiu & Co vor avea cu siguranta o jena majora alaturi de Solomon Wigler. La mai mare domnule Oprescu, alaturi de prostii pe care-i protejezi contracost.
Q&A
09 iun 11:04
+0
VOTURI
-0
Question: Domnul Catalin Pricop de la firma Office Q Design SRL este aceeasi persoana care facea acum vreo 6-7 ani afaceri nu prea curate cu primaria sectorului 1 a lui Andrei Chiliman? Answer: Da. Este una si aceeasi persoana. Question: Si ce face Catalin Pricop, prin firmele lui - Office Q Design si Best Expert Solutions -, la Biblioteca Metropolitana? Answer: A gasit in Anca Rapeanu si Ovidiu Dragulinescu persoanele care se preteaza imediat la acelasi gen de afaceri dubioase pe care le derula Pricop la Primaria sectorului 1.
Gimi
09 iun 10:21
+0
VOTURI
-0
Or fi ei prosti, dar Ancuta Rapeanu are proptele tari la nea Vasile Savoiu, pusculita lui nea Moni, cel de curand arestat. Asa ca Anca Rapeanu profita de prostia si slugarnicia prapaditilor din biblioteca si aduna maruntis pentru cotizatia pe care amantul Savoiu i-o plateste lui Oprescu ca sa o tina pe penala în biblioteca, la produs. Sigur trioul manglitorilor, format din Rapeanu, Dragulinescu si Constantinescu, va iesi in catuse din Metropolitana simultan cu iesirea sub escorta a lui Savoiu din Primărie.
caragiale
09 iun 08:29
+0
VOTURI
-0
Cei doi directori sunt incompetenti facuti gramada, ea, cu toate diplomele ei, este o nulitate absoluta, el este in afara a orice inseamna biblioteca, fiind absolventul unei facultati economice. Au fost pusi in posturile alea doar ca sa continuie sa intoarca la primarie banii din buget prin diverse contracte. Suntem in Romania, cine mai inghite minciunile cu “concursul” sau “competentele”…praf in ochii prostilor…Au protectia Primariei, nimic nu li se intampla, nici daca dau foc la biblioteca. Daca din asta ar iesi bani penru aia din primarie, sa arda pana la temelie!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h