Tunurile la Metropolitană continuă: Expoziție de 6 ori mai scumpă decât în SUA, cu firma amicilorFostul director al Bibliotecii Metropolitane București se află în arest, pentru modul în care a prăduit instituția, dar acest lucru nu pare să îi fi speriat prea tare pe urmașii săi în funcție. Biblioteca Metropolitană București (BMB) a plătit aproape 36.000 de euro din banii publici pentru organizarea unei expoziții cu  tema "Brâncoveanu la Biblioteca Metropolitană", unde bucureștenii pot vedea 60 de panouri care prezintă fotografii pe această temă. Însă pentru o expoziție cu aceeași temă și cu panouri identice, însă duble la număr - 120 de panouri- organizată în aceeași perioadă, Institutul Cultural din New York a plătit o sumă de șase ori mai mică: 5.800 de euro. Firma câștigătoare a licitației pentru expoziția de la BMB este o firmă abia înființată, a Mihaelei Vișan-Miu, soția lui Radu Vișan-Miu, apropiat al directoarei Bibliotecii Metropolitane București, Anca Râpeanu. La licitație au fost trei firme participante, dintre care două ale Mihaelei Vișan-Miu.

Expoziția "Brâncoveanu la Biblioteca Metropolitană" poate fi vizitată timp de două luni ( 26 septembrie – 26 noiembrie) la cinci filiale ale instituției.

Pentru organizarea acestei expoziții, conducerea BMB a hotărât să lucreze cu o firmă din afara instituției, deși BMB are un serviciu specializat în redactare și tehnoredactare, care ar fi putut realiza întreaga activitate de preprint, atât pentru panouri, afișe, cât și pentru broșură.

Pentru realizarea expoziției, s-a organizat o licitație la care au participat trei firme. Însă două dintre firmele participante erau ale aceleași persoane, Mihaela Vișan-Miu: firma H.D. ART DESIGN SRL (firma care a și câștigat licitația - Mihaela Vișan-Miu este unic acționar) și firma Tonus Prodexim SRL, unde acționari sunt Mihaela Vișan-Miu și soțul acesteia, Radu Vișan-Miu.

Mai mult decât atât, fundatia ALTFEL - a cărui director este Radu Vișan-Miu-, care nu are niciun fel de contract cu biblioteca pentru această expoziție, apare în brosura ca fiind „coordonator de proiect”, iar in afisele bibliotecii ca organizator împreună cu biblioteca.

Radu Vișan-Miu este un apropiat al directoarei Bibliotecii Metropolitane, Anca Râpeanu. Fiii acestuia, Tudor Vișan-Miu şi Mihai Vișan-Miu, și-au lansat în aprilie 2014 cartea „Povestea vieţii lui Radion Chiaburu" la Biblioteca Metropolitană.

Mai mult, Radu Vișan-Miu a participat la numirea Ancăi Râpeanu director al BMB, la Primăria Capitalei, eveniment la care au participat aproximativ 20 de oamenil

Firma H.D. ART DESIGN SRL a câștigat licitația și a semnat un contract cu BMB pentru organizarea expoziției. Suma pe care BMB a plătit-o pentru expoziție a fost de 158.100 de lei.

Pentru această suma, firma se angaja să realizeze:

- 60 panouri 70/100 cm, pe mousse carton printate color, laminate, plastifiate, cu rame din aluminiu eloxat.
- 6 lăzi transport panouri.
-100 afișe A3
- 50 afișe A 0
- 5 bannere
- 200 cataloage pentru expoziție.

Firma mai asigura:
-designul panourilor, afișelor, bannerelor
- tehnoredactarea panourilor, catalogului, afișului
-fotografiere și prelucare foto expoziție
- producția afișe, bannere, cataloage
- panotare expoziție
- vernisaj și conferințe.

Sumele defalcate care s-au plătit pentru fiecare categorie de produse la organizarea expoziţiei, conform directoarei BMB, Anca Râpeanu:

Panouri 41500 RON + TVA
Cutii pentru panouri 1760 RON + TVA
Invitatii 1560 RON+TVA
Afise 70x100cm 4400 RON + TVA
Afise A3 500 RON+TVA
Benere 2980 RON + TVA
Albume (cataloage de expozitie) 35200 RON + TVA
Fotografiere si prelucrare foto panouri 13200 RON + TVA
Design si tehnoredactare album 13200 RON + TVA
Design panouri, afise, benere 13200 RON + TVA

Costurile de producţie:

costuri DTP, design, tehnoredactare, editare: 27000 RON + TVA
costuri productie panouri, cataloage, afise, benere, cutii depozitare: 46384 RON + TVA
costuri de organizare expozitie si regie (benzina, telefon, materiale petru sevalete, fotografii si filmare evenimente, organiare evenimente, administrare proiect, realizare mapa eveniment): 9000 RON + TVA
drepturi de autor – cesiune neexclusiva: 20508 RON

Ciudat însă, deși contractul a fost semnat pe 23 iulie 2014, conform graficului desfășurării activităților pentru expoziție, producerea panourilor ar fi trebuit începută din iunie 2014, după cum puteți vedea în contract, AICI.

Expoziția cu Brâncoveanu, de șase ori mai ieftină în New York decât în București

O expoziție cu tema brâncovenească a fost organizată, începând cu 3 octombrie, și la Institutul Cultural Român New York, cu titlul "Comori în patrimonial românesc și european – Epoca Brâncoveanu". Panourile sunt identice, după cum se poate vedea în pozele de mai jos. Din cele 60 de panouri ale BMB, doar noi am identificat 43 de panouri identice la expoziția de la New York. Toate fotografiile de la expoziția de la ICR New York pot fi văzute și pe pagina de Facebokk ICR New York, AICI.

Expoziție BMB

Expoziție New York

Expoziție BMB

Expoziție New York

Reprezentanții ICR New York au declarat că "autorul expoziției este prof.univ.dr. arhitect Sorin Vasilescu, care a conceput designul panourilor (printuri pe mousse-carton) și a realizat cea mai mare parte a fotografiilor reprezentând monumentele de arhitectură ale epocii brâncovenești".

Pentru acest proiect s-a plătit, în total 25683 lei și 66 USD (incluzând transportul exponatelor, deplasarea lui Sorin Vasilescu la New York și onorariul). Costul de producere a panourilor, inclus în bugetul menționat, a fost de 15600 lei. 

După cum am precizat mai sus, BMB a plătit 158.100 de lei pentru această expoziție, la care au fost realizate însă doar 60 de panouri. Suma plătită de ICR New York a fost de șase ori mai mică și, mai mult decât atât, reprezentanții ICR New York au precizat, pentru B365.ro, că pentru expoziție au fost realizate 120 de panori format 100 x 70 cm. Firma cu care a lucrat ICR New York pentru printarea panourilor este Die Kunstfabrik SRL.

Anca Râpeanu, directoarea Bibliotecii Metropolitane București, a declarat, pentru B365.ro: "Expozitia "Brancoveanu la Biblioteca Metropolitana Bucuresti" se afla in planul minimal aprobat pentru 2014, fiind dedicata comemorarii sfintilor martiri Brancoveni. Pentru organizarea expozitiei s-a procedat la achizitia de servicii de la un prestator extern bibliotecii, cu urmarirea intocmai a procedurii de achizitie, conform OU 34/2006, art. 19 (denumita popular "achizitie directa"). S-au facut invitatii de participare catre 3 firme, s-au primit 3 oferte si s-a selectat cea mai avantajoasa dintre ofertele primite. Nu s-au verificat relatiile dintre cei 3 ofertanti sau vechimea lor in activitate, aceste tipuri de verificare nefiind indicate, dupa stiinta mea, nicaieri in OU 34/2006".

Legat de expoziția de la New York și diferența uriașă de costurile dintre cele două, directoarea a declarat: "Nu am ce comentarii sa fac - am vazut fotografiile, am comunicat cu ICR, le-am cerut detalii si le astept la randul meu.
Detalii tehnice despre ce costuri a implicat organizarea evenimentului de la New York nu am, iar judecati cu privire la preturi de productie sau alte elemente tehnice ce tin de organizare nu se pot face in lipsa acestora, doar in
baza unei galerii foto de pe Facebook".

"Astazi (n.r.: 6 noiembrie) s-a incheiat procedura de mediere pentru corectarea neconcordantelor dintre contractul de servicii si factura emisa in baza acestuia. Mai precis, in factura emisa initial se specifica cantitati mai mari decat au fost agreate in contract pentru urmatoarele: panouri (80 fata de 60 in contract), cutii pentru transportul panourilor (8 fata de 2 in contract), invitatii (400 - nu au fost in contract). Desi aceste produse au fost realizate si predate bibliotecii in fapt si costurile totale se incadreaza in suma agreata in contract, HD ART DESIGN a fost
de acord sa returneze bibliotecii sumele aferente acestor produse realizate, fara sa retraga din patrimoniul bibliotecii respectivele "plusuri" realizate. Suma de recuperat este 15345 RON (TVA inclus)", a completat Anca Râpeanu.

Sorin Vasilescu a declarat pentru B365.ro că el a fost contactat de firma H.D. ART DESIGN pentru a crea panourile pentru expoziția de la BMB, dar nu a semnat niciun contract. Vasilescu a precizat că urmează să primească o anumită sumă de bani care să acopere deplasarea prin țară pentru realizarea fotografiilor și orele de lucru, dar nu știe câți bani urmează să primească.

Sorin Vasilescu a declarat că a hotărât să ofere cadou expoziția ICR New York și că nu a primit nicio remunerație, fiindu-i plătit doar drumul și cazarea la New York. Reprezentanții ICR au punctat faptul că Sorin Vasilescu a primit un onorariu de 2733 lei (brut) pentru conferința susținută în cadrul evenimentului și a fost de acord să ofere panourile din expoziție.

Neregulile continuă la Biblioteca Metropolitană București, deși în această perioadă se fac controale amănunțite în instituție, din cauza ilegalitățile săvârșite de Florinel Rotaru, fostul director al BMB, care este în arest.

Florinel Rotaru, fostul director al Bibliotecii Metropolitane București, a cheltuit peste 4,8 milioane lei pentru cărți și manifestări care nu erau necesare. Rotaru se află în arest, iar la audieri foștii angajați ai bibliotecii au făcut dezvăluiri uluitoare. Fostul director are unsprezece capete de acuzare, conform EVZ. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au motivat solicitarea de arestare pentru cinci abuzuri în serviciu, două conflicte de interese și patru falsuri în declarații. Hoțiile lui Florin Rotaru au fost dezvăluite de B365.ro încă din 2012. Mai multe detalii, AICI.

Etichete: Biblioteca Metropolitană, Primăria Capitalei

0/20 COMENTARII
SAVOIU
01 Jun 23:14
+0
VOTURI
-0
Sa sa mai stie si altii ca noi stim, impartasim necunoscatorilor ce pareri schimba Savoiu cu Radu Visan-Miu (care a operat cu Rapeanu la expozitia Brancoveanu) in ziua de 16.09.2014 ora 10:05:40, in timpul perchezitiilor in cazul Rotaru:
VISAN RADU: Te imbratisez Vasile, poti vorbi ?
SAVOIU VASILE: Un pic! Zi !
VISAN: DNA la Biblioteca Metropolitana ! Cum e ?
SAVOIU: Stiu ca e, dar e pentru Rotaru. Nu-i pe numele nostru. E povestea veche cu vandutul de carti de patrimoniu.
VISAN: Nu, ma, dar imi dau seama ca Anca va fi inspaimantata.
SAVOIU: Da, saraca ca numai de asta nu e...
VISAN: Numai de-astea n-avea !
SAVOIU: Ori aia ce sa-i ia ? Ce au mai luat, ca a trecut pe acolo si IGP-ul si aia..., resturile, ce iau ? Memoria din calculatoare ?
VISAN: Eu stiu ? Nu Stiu !
SAVOIU: Eu cred ca oamenii vor sa bifeze o chestie. Nu ma bag in munca altuia. Numai ca lu asta atat ii trebuia, lu Panchista (Rapeanu).
VISAN: Exact.
Specialist
09 Mar 18:28
+0
VOTURI
-0
Un om care doarme noaptea linistit doar atunci cand vede pus pe hartie si sulul de hartie igienica cu care urmeaza sa se stearga utilzatorii , pixul cu care se semneaza, etc., ar fi bine sa-si caute in alta parte mijloace de a-si rezolva problemele decat pe scaunul de director, naucind o armata de oameni intregi la cap.
bibliotecara
13 Nov 13:03
+0
VOTURI
-0
Justitiarule, si ce ati rezolvat? ati inlocuit un hot cu un hot si mai mare, pe deasupra si cretina... se va duce dracu BMB-ul
bibliotecara
13 Nov 12:56
+0
VOTURI
-0
poate vede cine trebuie ceea ce se intampla la noi la Metropolitana si ne scapa de cretina asta ciorditoare, este mai rau ca pe vremea lui Rotaru. nu credeam sa ajung sa il regret pe fostul director
JUSTITIARUL
13 Nov 10:33
+0
VOTURI
-0
In spatele acuzelor aduse actualei conduceri a BMB se afla aceeasi echipa care l-a documentat pe Florinel Rotaru atat de bine, incat l-a livrat direct organelor abilitate sa apere Romania de hoti. De aceea, oricat s-ar stradui directoarea Anca Rapeanu, directorul (angajat prin abuz) Ovidiu Dragulinescu si contabila Gabriela Constantinescu sa-si acopere tunurile pe care le fac sub atenta indrumare a superiorului din Primaria Bucuresti, Vasile Savoiu, pusculita lui Sorin Oprescu, rezultatul va fi doar unul: PUSCARIA.
JUSTITIARUL
11 Nov 23:01
+0
VOTURI
-0
In spatele acuzelor aduse actualei conduceri a BMB se afla a
un bibliotecar cu experienta
11 Nov 13:33
+0
VOTURI
-0
De ce nu exista nimic din cele enumerate mai jos? Pentru ca nimic din toate astea nu servesc adevaratului ei scop: transformarea acestei institutii culturale cu servicii gratuite pentru bucuresteni, intr-o afacere personala din care iasa bani pentru familie, prieteni si sefii din primarie atat din contractele, programele si serviciile pe care le realizeaza sau le cumpara, cat si din viitoare servicii de lectura cu taxa pentru bucuresteni. Asa ca BMB se sufoca in cursuri de tot felul - orice inafara celor de profil - organizate de si prin IREX & Firme agreate, in manifestari de tip camin cultural unde sunt adusi din scoli si gradinite copii pe care parintii ii stiu la ore de matematica sau romana…etc. Obiectivele principale ale managerului Rapeanu si ale directorului Ovidiu - un economist instalat abuziv pe postul de specialitate (biblioteconomie) - sunt paralizarea activitatilor actuale ale BMB si inlocuirea acestora cu altele care sa produca venituri. Nu mai vor nimic din ceea ce are BMB bun si functional, pentru ca schimbarea programelor si a serviciilor este o sursa de bani pe care nu o pot scapa din mana. Si atunci terfeleste si denigreaza tot ce a gasit la fata locului, ca sa justifice noile achizitii de servicii si programe si transformarea BMB in Rapeanu &Friends SRL
bibliotecar cu experienta
11 Nov 13:32
+0
VOTURI
-0
Singurul motiv pentru care Rapeanu a fost pusa manager la BMB este ca sa se fure in continuare din bugetul institutiei. Metodele lui Rotaru au fost descoperite de ziaristi si pedepsite de procurori, asa ca au gasit alte mijloace. Au aruncat o perdea de fum colorat - tot felul de evenimente zgomotoase cu liceeni, elevi si pisici, sustinute de familia si prietenii ancai rapeanu - iar in spate, in culise, tot felul de contracte si activitati de care nu are nevoie nici o biblioteca in tara asta, incheiate pe sume exorbitante, total nejustificate. Nu trece luna, si apare un contract pe 30.000 de euro. Rotaru avea ABIDOR-ul si pe nevasta Julieta, Rapeanu a venit cu IREX, Asociatia Young Initiative si cu sora-sa. Are Anca Rapeanu diploma universitara de specialitate? Are, dar este o hartie goala de continut. Politica de achizitie de carte a BMB este coerenta? Nici macar NU exista. Vreo carte cumparata anul asta? NU exista. Vreun eveniment cultural in care sa implice si sa puna in valoare colectiile existente si fondul detinut? NU exista. Vreo monografie, bibliografie, biografie in lucru? NU exista. Vreo revista a bibliotecii? Nu exista
Observator
11 Nov 11:42
+0
VOTURI
-0
Observ ca:
- sumele enumerate de Rapeanu sunt exorbitante;
- cei 15.345 RON returnati BMB par a indica faptul ca cineva ar fi renuntat la comisionul de 10% deja incasat de la firma prestatoare;
- in mod curios expozitia a fost organizata de BMB si nu de Asezamintele Brancovenesti, asa cum ar fi fost firesc;
- ceea ce a fost ABIDOR pentu Rotaru este IREX pentru Rapeanu;
- Rapeanu i-a eliminat din consiliul stiintific al BMB pe academicienii Dinu C. Giurescu si Razvan Teodorescu, preferandu-i pe Robert Coravu si Dan Matei (noi deja stim de ce).
Criss
11 Nov 11:26
+0
VOTURI
-0
Unii nu au crezut-o pe Anca Rapeanu niciodata - cand stii suma cu multe zerouri pe care a dat-o pentru a ajunge director al Bibliotecii Municipale si trecutul plin de smecherii de la IREX nu ai ce sa crezi. ;)
escu
10 Nov 22:07
+0
VOTURI
-0
Nu voi uita niciodata prima intalnire cu noul manager Anca Cristina Rapeanu. A avut loc la cateva zile de la investire. Ne-a convocat pe toti, aprox. 170 de angajati in holul de la etajul 1 al sediului central care are un pic mai mult de 100 mp. Ea s-a asezat cu spatele la fereastra. In contre jour. Ea sa ne vada fetele, noi sa nu vedem fata ei. Speech-ul ei a fost cam asa: Ma numesc Anca Rapeanu si dupa cum stiti am fost numita mangerul Bibliotecii Metropolitane Bucuresti. Nu am venit aici sa fur. Ce a spus in continuare nu mai conteaza.
un bibliotecar
09 Nov 20:19
+0
VOTURI
-0
Pai cu voluntari lucreaza si acuma, ca altceva donsoara rapeanu nu stie. Astia din BMB cu experienta si care stiu meserie, o incurca pentru ca vad cu totii ca este o nulitate .. Bugete nu a administrat in beneficiul vreunei institutii, e adevarat, dar a papat bugete grase cu IREX-ul , pentru ea si gasca ei. Acuma repara acoperisuri si zugraveste prin filiale cu sume enorme, plateste cu zeci de mii de euro firme externe care preiau activiatile de baza ale institutiei si le numeste bombastic “proiecte” , cu toate ca are salariati si structuri pentru activitatile alea. In plus, “voluntarii” au contracte de colaborare de toata frumusetea! Sa vina ITM-ul si Curtea de Conturi!
Bucurestean
09 Nov 02:05
+0
VOTURI
-0
Felicitari pentru acest articol demascator! Este desgustator sa vezi cum se fac numirile pe posturi se ce se asteapta in urma acestor numiri pe interese. Vigilentul spune ca dir. de la BN nu a condus nimic in viata-total adevarat! este de meserie bloggerista, asta arata CV-ul sau. nici rapeanu nu a condus nimic, a lucrat cu voluntari, oameni care nu i-au fost subordonati direct si al caror salarii nu au depins de ea. Rapeanu nu a administrat niciodata un buget. Cum de a acceptat sa plateasca din banii bucurestenilor astfel de sume paguboase pentru biblioteca capitalei care are nevoie de multe alte lucruri inainte de expozitii pompoase si paguboase? Jos cu ea si cu toata clica din care face parte!
ovidiu
07 Nov 15:46
+0
VOTURI
-0
urat... foarte mult tupeu si prostie dupa cate s-au petrecut la BMB... merita un loc langa Rotaru... repede-repede
un cunoscator
07 Nov 14:51
+0
VOTURI
-0
Mai doamna director, nu prea le ai cu manageriatul. Vezi ca se vede lucratura. Cum ai 80 si nu 60? N-ai facut receptie, cum scrie la lege? Si daca ai 80, ce firma care n-a spaguit accepta sa-ti mai dea, nu sa-ti mai ia? Si de unde stii matele cheltuielile detaliate, cand nu le ai in caietul de sarcini si nici nu le ai in facturi? Normal de la domnul Visan, ca v-ati panicat cand v-a luat presa la intrebari.
VIGILENTUL
07 Nov 13:39
+0
VOTURI
-0
Primaria ca primaria, dar daca pe doamna n-o leaga mai repede, sa vedeti ce manopere o sa traga cu mafia din jurul Bibliotecii Nationale, unde o foarte puternica mafie a reusit s-o impuna pe buna ei prietena Claudia Serbanuta, un nimeni in domeniu, care nu a condus nimic in viata, nici macar un caine pe strada..
A. Zamfir
07 Nov 12:56
+0
VOTURI
-0
Asa este, Marian. Rapeanu nu este decat un sifon pentru Savoiu si Co. El ii trimite firmele si ea se executa. Toate contractele pe anul asta sunt pe furt: cu SC INVEST CONSTRUCT SRL a facut reparatii mult supraevaluate la 125.000 euro; cu SC PRICEWATERHOUSECOOPERS AUDIT SRL a facut, vezi Doamne, o analiza organizationala si a modului de organizare si implementare a proiectelor multianuale pentru 30.000 euro; tot cu 30.000 de euro acum a incheiat SC IP GO INVENTURES INCORPORATED SRL consultanta pentru achizitiile pe o luna. Si mai sunt! Poate le numara Curtea de Conturi mai repede sa o duca si pe asta langa Rotaru.
Marian
07 Nov 12:46
+0
VOTURI
-0
Tunurile continua cu si mai multa vigoare din moment ce domnul director al bugetului din Primaria Municipiului, Vasile Savoiu, a instalat-o pe doamna Rapeanu pentru a continua parandaratul pe care il avea cu Rotaru. Ca urmare, biblioteca are un buget mai mare decat pe timpul acestuia, bibliotecii nu i-a fost redus bugetul cu 30% cum s-a intamplat cu celelalte institutii subordonate primariei.
Alina
07 Nov 12:21
+0
VOTURI
-0
Radu Visan-Miu este prietenul Ancai Rapeanu, dar si al lui Vasile Savoiu, directorul executiv din Primaria Capitalei responsabil cu bugetul. Imediat dupa inscaunarea Ancai Rapeanu, bugetul Bibliotecii Metropolitane a fost facut cu usile inchise de 4 persoane care si-au impartit prieteneste banii bibliotecii dupa bunul plac: Vasile Savoiu, Anca Rapeanu, Radu Visan-Miu si Irina Bologa, inculpata in cazul Rotaru. Deci puroiul este mult mai mare la Biblioteca Metropolitana!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE