Cine este Marian Munteanu, candidatul PNL la Primăria Capitalei: Un traseu CONTROVERSAT FOTOMarian Munteanu a decis să intre oficial în politică. Liderul studenţilor din timpul mineriadei din 1990 va candida la Primăria Capitalei, din partea PNL.  Este un nou pas pe care Munteanu îl face în politică, după ce, în 2000, a acceptat să intre în cursa pentru Preşedinţie din partea partidului condus de Virgil Măgureanu. De altfel, cele mai mari controverse în ceea ce-l priveşte pe noul candidat al PNL sunt legătura cu fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu, şi asemănările cu valorile legionare.

Marian Munteanu va candida din partea PNL la Primăria Capitalei. Fostul lider al studenților din Piața Universității a fost propus oficial, marţi, de conducerea liberală pentru a intra în cursa electorală din Bucureşti. Munteanu este al treilea candidat al PNL pentru Primăria Capitalei, după ce Ludovic Orban şi Cristian Buşoi au decis să se retragă. 

Marian Munteanu, născut pe 19 iunie 1962, este profesor asociat la secţia de Etnologie a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, fiind membru al mai multor asociaţii civice. Este licenţiat al Facultăţii de Litere (1991), Universitatea din Bucureşti, specializarea română-portugheză.

Este doctor al Universităţii din Bucureşti, specializarea etnologie şi folclor (magna cum laude, 2005), cu teza "Folclorul detenţiei – Ideea de libertate în cultura tradiţionalã românească".

Marian Munteanu a participat la Revoluţia Română din 1989, în Bucureşti. A fost unul dintre liderii demonstraţiei studenţeşti din Piaţa Universităţii din iunie 1990, demonstraţie prin care era contestat rezultatul primelor alegeri de după prăbuşirea regimului comunist, scrutinul fiind câştigat de Ion Iliescu şi FSN. Unul dintre punctele forte al revendicărilor din Piaţa Universităţii a fost lustraţia, respectiv înlăturarea din viaţa publică a foştilor nomenclaturişti.

Demonstraţiile din Piaţa Universităţii au culminat cu venirea minerilor în Bucureşti, prima "mineriadă" soldându-se cu violenţe. Pe 13 iunie 1990, Marian Munteanu a fost arestat şi apoi eliberat. A doua zi, Marian Munteanu a fost sechestrat în sediul Universităţii şi bătut de minerii, fiind transportat în stare gravă la spital. A fost arestat din nou patru zile mai târziu, încarcerat la Jilava şi eliberat după două luni de detenţie.

După adoptarea Constituţiei din 1991, Marian Munteanu a înfiinţat organizaţia „Mişcarea pentru România", activă din 1992 până în 1995, potrivit site-ului său oficial.

In anul 2000, lui Marian Munteanu i s-a propus intrarea in viata politica si candidatura la alegerile prezidentiale din partea Aliantei Nationale, rezultata din unirea Partidului Unitatii Nationale (PUNR) cu Partidul National Roman (condus de Virgil Magureanu, fost director al Serviciului Roman de Informatii in perioada 1990 - 1997).

Munteanu, care in trecut il acuzase pe Virgil Magureanu de reprimarea violenta a miscarilor studentesti din Piata Universitatii, in calitate de director al SRI, a acceptat initial candidatura la prezidentialele din 2000, insa s-a retras din cursa inaintea scrutinului.

Alianta Nationala a obtinut doar 1% la alegeri si s-a autodizolvat, principalii lideri (Valeriu Tabara, Mircea Druc si Dorin Iacob) trecand la Partidul Democrat, condus de Petre Roman si apoi de Traian Basescu.

Presa a scris in mai multe randuri si despre posibile legaturi de afaceri intre Marian Munteanu si Virgil Magureanu, cel pe care fostul lider al studentilor il acuzase in trecut ca ar fi fost calaul tinerilor din Piata Universitatii in anii '90. Cei doi ar avea legaturi in afaceri cu armament si tehnica militara.

Marian Munteanu s-a remarcat si prin faptul ca ideile sale politice sunt prezentate pe larg in cateva publicatii online declarat legionare sau cu simpatii legionare.

In prezent, Marian Munteanu face parte dintr-o initiativa lansata in ianuarie 2016 si numita Grupul pentru Romania (GPR), care promoveaza un nationalism desantat. In 2016, el a lansat si platforma civica "Alianta Noastra", care promoveaza o politica ultra-nationalista si anti-occidentala.

Grupul Pentru Romania (GPR) a fost lansat pe 13 ianuarie 2016 si se vrea "o entitate ce are ca scop salvarea Romaniei", printre fondatori numarandu-se, alaturi de Marian Munteanu, actorii Dan Puric si Florin Zamfirescu si "alti mari intelectuali ai tarii noastre", potrivit fondatorilor.

Printre obiectivele platformei "Alianta Noastra" se numara "Restaurarea drepturilor patrimoniale ale cetatenilor romani cu privire la teritoriul national; oprirea instrainarii proprietatilor agricole, a resurselor solului si subsolului, recuperarea celor instrainate abuziv sau ilegal; oprirea oricaror interventii care pun in pericol climatul, apa, resursele naturale si, in general, mediul inconjurator".

De asemenea, platforma isi propune "Apararea si sustinerea activa a drepturilor identitare nationale, a institutiilor si valorilor fondatoare ale civilizatiei romanesti, traditionale si moderne a familia, satul, scoala, biserica, armata, credinta crestina, limba romana, reperele spirituale, culturale si istorice; descurajarea oricaror actiuni xenofobe sau antiromanesti si blocarea oricaror tentative politico-administrative de a modifica, prin diferite forme de constrangere, actualul profil - etnic, cultural sau religios - al Romaniei."

Marian Munteanu a recunoscut în trecut că există unele asemănări între prima sa organizaţie, „Mişcarea pentru România", şi Mişcarea Legionară, "dar numai cu privire la forma de organizare şi poziţia faţă de tradiţiile româneşti":

 

 

SURSA: mediafax.ro, hotnews.ro

Etichete: ALEGERI BUCUREŞTI 2016, biografie, Marian Munteanu

0/5 COMENTARII
Nume*
26 Apr 15:56
+0
VOTURI
-0
Caro PauloPor acaso até tive 17 valores numa cadeira que se chamava História do Movimento Operário e do Socialismo no ISCTE. Mas claro que o Paulo, até pela qualidade dos seus cotmenários, neste e noutros posts, é um profundo estudioso da matéria. http://qbguoj.com [url=http://hsiaaufzef.com]hsiaaufzef[/url] [link=http://jlkkvqich.com]jlkkvqich[/link]
Nume*
26 Apr 09:05
+0
VOTURI
-0
Nemanau, kad bus pastebimai didesni, nei buvo GTA4 minimum. Kadangi žaidimas matosi kuriamas ir konsolėms, vien iš grafikos: 720p, nėra AA, mažas matomumas (konsolių trailer).Tai Intel i5 ir GTX460 turėtų pilnai pakakti low/medium. Vat 1980;#215&1020 high settings su visais efektais, tai labai tikėtina, kad reiks naujos 2GB vaizdo plokštės, kokia GTX670 ar panaši galbūt kitais metais bus.
Nume*
25 Apr 22:44
+0
VOTURI
-0
  SemtnaSepeerber 21, 2012I’ve never been to a signing, they don’t happen much in Canada, or at least, no where near me. If I could meet one author it would have to be either Micheal Grant, Patrick Ness, or L.J. Smith. Those authors just really stand out for me, I’m not sure why. http://ramfjnnss.com [url=http://xcqxdtq.com]xcqxdtq[/url] [link=http://dxdwfvrlyp.com]dxdwfvrlyp[/link]
Nume*
25 Apr 14:16
+0
VOTURI
-0
Thanks for shrigna. Always good to find a real expert.
Nume*
23 Apr 07:51
+0
VOTURI
-0
You've got to be kidding me-it's so trrnnpaaestly clear now!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE