BISERICA BATIŞTEI din Capitală, distrusă din cauza centralei termice şi a aerului condiţionat VIDEOBISERICA BATIŞTEI din Capitală, distrusă din cauza centralei termice şi a aerului condiţionat VIDEO. O biserică-monument istoric a fost distrusă de ţevile centralei termice şi de instalaţiile de aer condiţionat. Preotul paroh de la biserica Batiştei este cercetat după ce un inspector de la Secretariatul de Stat pentru Culte a reclamat faptul că lucrările au distrus picturile din interiorul bisericii. Pentru că ţevile trec prin chipurile sfinţilor pictaţi în urmă cu peste 100 de ani, inspectorul cere puşcărie pentru preot.

Monument istoric din Bucuresti, distrus
Monument istoric din Bucureşti, distrus

BISERICA BATIŞTEI din Capitală, distrusă din cauza centralei termice şi a aerului condiţionat VIDEO.

Dezastrul poate fi observat de orice credincios care trece pragul bisericii, informează România TV. Femeia de la lumânări arată peretele distrus în faţa camerei ascunse. "Sunt două centrale termice, dar numai una va rămâne în funcţiune. Se vede acolo deteriorat. Nu ştiu ce să zic. De la intemperii, de la...", a spus femeia.

Inspectorul Cezar Păvălaşcu, cel care se ocupă de acest caz din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere în faţa camerei de filmat. A făcut-o, însă, neoficial, un alt inspector.

BISERICA BATIŞTEI din Capitală, distrusă din cauza centralei termice şi a aerului condiţionat VIDEO.

"Ăla e un caz de închisoare, dacă se ocupă cineva de ei. Ştiu scandalul de acolo. Este o nebunie. Este ceva ireal. Inclusiv eu m-am dus acolo şi am văzut asta. Trimis de cineva. Eu nu credeam că e posibil. Şi m-am dus şi eu şi am văzut. Şi-am confirmat. E chiar şi în presa internaţională. E unicat, da, da, nu există aşa ceva. O asemenea nebunie nu există", a spus inspectorul.

Inspectorul a mai spus că restaurarea bisericii va costa foarte mult şi va fi de durată. "A trecut burlanul prin chipul sfinţilor. Deci nici măcar pe la picioare, în lateral. Zidul şi spărtura frescei se repară greu şi trebuie nişte proiecte destul de complexe, cu comisie, cu pictură, cu restaurare, cu refacerea frescei. Iar la comisie, treburile astea o să dureze de la o jumătate de an în sus", a mai spus reprezentantul Secretariatului de Stat pentru Culte. Distrugerea picturii este cercetată de poliţişti şi procurori.

"Poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal ce vizează efectuarea unor lucrări neautorizate la o biserică din municipiul Bucureşti, monument istoric de clasă A, de valoare naţională şi universală înscris în lista monumentelor istorice", a declarat Drăgan Georgian, purtător de cuvânt al IGPR.

Reprezentantul Arhiepiscopia Bucureştilor a precizat pentru România TVcă problema de la biserica Batiştei e veche de câţiva ani şi că înainte de ţeava centralei, prin icoană trecea hornul unei sobe. Preotul care a decis efectuarea lucrărilor neautorizate riscă amendă sau închisoare între trei luni şi un an.

BISERICA BATIŞTEI din Capitală, distrusă din cauza centralei termice şi a aerului condiţionat VIDEO.

Etichete: biserică, biserica distrusa, Bucureşti, MONUMENT distrus, monument istoric bucuresti

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h