Biserica Ortodoxă refuză turneul caritabil Stradivarius al lui Alexandru Tomescu. Care sunt motiveleViolonistul Alexandru Tomescu, care concertează în toată ţara cu un Stradivarius, ţine recitaluri în bisericile catolice, deoarece cele ortodoxe nu au voie să găzduiască manifestări artistice în care se folosesc instrumente muzicale.

Biserica Ortodoxa refuza turneul caritabil Stradivarius al lui Alexandru Tomescu. Care sunt motivele
Biserica Ortodoxă refuză turneul caritabil Stradivarius al lui Alexandru Tomescu. Care sunt motivele
Foto: http://orasuliasi.blogspot.ro

Violonistul Alexandru Tomescu a ajuns la Constanţa, duminică seara. Recitalul  a avut loc sâmbătă, 25 mai, în Biserica Catolică Sfântul Anton de Padova. Biserica Ortodoxă Română a refuzat să găzduiască acest turneu caritabil deoarece religia nu ar permite instrumente muzicale în lăcaşurile de cult.

„Ne-a părut rău, căci noi suntem ortodocşi şi ne-am dorit să aducem Stradivariusul în bisericile ortodoxe. Dar ni s-a spus că aşa este regula. Personal cred că este interpretată greşit. Am găsit, în schimb, toată deschiderea la catolici, care ne-au oferit cu bucurie bisericile lor. Inclusiv în Ardeal a ieşit extraordinar", a relatat Radu Drăgulinescu, de la Quartz Media Production, organizator al turneului, scrie adevărul.ro.

Preotul Eugen Tănăsescu, blogger Adevărul, explică de ce Biserica Ortodoxă nu acceptă concertele în lăcaşurile de cult. „În primul rând, bisericile sunt lăcaşuri de cult, sfinţite în acest scop. Ele nu pot functiona ca săli de spectacol, oricât de nobil ar fi scopul, deoarece s-ar minimaliza importanţa liturgică a lăcaşului. Altfel spus, în faţa Sfântului Altar nu se poate veni decât în stare de rugaciune şi contemplaţie a divinităţii, restul activităţilor omeneşti având locuri special amenajate.

În al doilea rând, catolicii acceptă acest lucru deoarece Occidentul secularizat şi secularizant a adus cu sine o provocare: golirea bisericilor de credincioşi. Aşadar, la ei este o chestiune de readucere în atenţia opiniei publice a Bisericii, ca instituţie şi ca lăcaş. Pe de altă parte, practica a confirmat că acest pogorământ al catolicilor nu a dus la rezolvarea problemei.

În al treilea rând, instrumentele muzicale nu sunt folosite în lăcaşul de cult deoarece există riscul de a produce o percepţie de spectacol muzical asupra slujbei, ceea ce ar fi o denaturare a scopurilor cultului: de închinare, de sfinţire şi de învăţare. Se ştie prea bine din psihologia umană că muzica instrumentalizată predispune la delectare şi distracţie“, spune preotul.

Etichete: alexandru tomescu, Biserica Catolică, biserica ortodoxă, stradivarius

0/1 COMENTARII
Vlad
27 mai 10:16
+0
VOTURI
-0
Denaturarea principiilor ma-sii de biserica ortodoxa. BOR nu mai are nici un prestigiu si e cea mai corupta biserica din Europa.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE