BLOCAJ la Ministerul Fondurilor Europene. Mii de români riscă să rămână fără bani de sărbătoriAproximativ 50.000 de români riscă să rămână fără bani şi fără locuri de muncă de sărbători, după ce Ministerul Fondurilor Europene nu va mai achita nicio cerere de rambursare în programul POSDRU până la sfârşitul anului, potrivit România TV. Patronatele şi ONG-urile ameninţă Guvernul cu procese colective. Sunt probleme cu proiectele pe fonduri europene şi la Primăria Capitalei care anul acesta pierde 132 de milioane de lei, bani pentru 8 proiecte care nu au fost finalizate la timp.

BLOCAJ la Ministerul Fondurilor Europene. Mii de romani risca sa ramana fara bani de sarbatori (Foto incir.ro)
BLOCAJ la Ministerul Fondurilor Europene. Mii de români riscă să rămână fără bani de sărbători (Foto incir.ro)

Sute de organizaţii care au accesat fonduri pe programul POSDRU sunt acum într-un blocaj pentru că Ministerul Fondurilor Europene nu a rambursat la timp banii. Nu numai că nu s-a respectat termenul de 20 de zile, ci autorităţile au transmis că banii se vor da abia la anul.

"Din informaţiile noastre sunt 3.000 de plăţi care aşteaptă să fie realizate pentru proiecte pe POSDRU. Acest lucru va duce la blocajul a foarte multe organizaţii. Din caluclele noastre sunt 50.000 de oameni care vor intra în şomaj . (...) Problema majoră rămâne închiderea POSDRU şi faptul că autorităţile refuză dialogul cu beneficiarii", a declarat Florin Jianu, vicepreşedinte CNIPMMR, citat de romaniatv.net.

Reprezentanţii patronatelor şi ONG-urilor susţin că dacă vor primi banii dupa 1 ianuarie atunci cheltuielile nu mai pot fi solicitate spre decontare nici de beneficiari către POSDRU, nici de România de la Comisia Europeană, potrivit România TV.

"Se pregătesc procese colective (...) în care Ministerul Fondurilor Europene o să fie dat în judecată pentru că nu a respectat acel termen de 20 de zile de efectuare a cererii de rambursare", a adăugat Florin Jianu, vicepreşedinte CNIPMMR.

Probleme cu fondurile Europene sunt si la primăria Capitalei. Aici, din cauza faptului că termene de finalizare nu au fost respectate, primăria va pierde 132 milioane lei. 

Câţi bani s-au plătit până acum pentru lucrările de la Piaţa Sudului. Situaţia proiectelor europene

Bucureștiul pierde finanțare de peste 132 milioane lei pentru proiectele cu fonduri europene POR 2007-2013. Cele mai grave probleme sunt la lucrările de la Piaţa Sudului.

Bucureștiul pierde finanțare din fonduri europene și de la bugetul de stat în valoare totală de 124.183.654,08 lei pentru trei proiecte care nu vor fi finalizate la 31.12.2015, termenul stabilit prin acordul de finanțare în cadrul Programului Operațional Sectorial 2007-2013 (POR).

Alte aproximativ 8 milioane de lei, care puteau fi utilizați din fonduri europene, vor fi plătiți din bugetul Primăriei Capitalei pentru continuarea altor trei proiecte, pentru care s-a solicitat prelungirea termenului de implementare până la data de 30 iunie 2016.

"Situația proiectelor cu finanțare europeană arată, clar, modul în care a fost administrat orașul până acum: dezastruos, în total dispreț față de banul public, față de bucureșteni. Nu este o situație cu care să ne mândrim. Este o realitate de la care pornim pentru a încerca să îndreptăm erorile trecutului. Avem obligația și responsabilitatea unui act administrativ eficient, în interesul bucureștenilor, iar eforturile
Primăriei Capitalei se vor îndrepta către acest obiectiv. Am ținut să fac publică situația proiectelor cu finanțare europeană pentru că bucureștenii trebuie să știe faptul că s-au pierdut acești bani, iar noi va trebui să suportăm din taxe și impozite locale acest lucru.Vom avea o gaură în buget, iar vina aceasta este în întregime a fostei administrații.Va trebui să ducem proiectele la bun sfârșit, iar acest lucru îl vom face din surse proprii. Administrarea dezastruoasă a primăriei ne va costa pe fiecare dintre noi", a declarat, vineri, primarul general, Răzvan Sava, într-un comunicat de presă.

Finanțarea de peste 124 de milioane de lei care nu mai poate fi decontată din fonduri europene și de la bugetul de stat reprezenta cofinanțarea proiectelor pentru realizarea pasajului rutier de la Piața Sudului, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Tei și Floreasca, precum și pentru lucrările de construire a ambulatoriului la spitalul "Foișor".

Alte trei proiecte – consolidare, restaurare și conservare Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" și proiectul de reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului integrat al spitalului clinic de copii "Victor Gomoiu" – a căror lucrări sunt aproape finalizate, pierd finanțare în valoare totală de aproximativ 8 milioane de lei.

Primăria Municipiului București a obținut finanțare europeană pentru realizarea a 8 obiective de interes public, prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013. Aceste proiecte sunt: Consolidare, restaurare și
conservare la patru monumente (Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Muzeul "Nicolae Minovici" și Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu"), reabilitarea, modernizarea și echiparea ambulatoriilor de la spitalele "Victor Gomoiu" și "Foișor", amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei și Floreasca, precum și modernizarea infrastructurii rutiere Piața Sudului. 

Valoarea totală a acestor proiecte a fost estimată la 313.490.033,35 lei, din care 191.066.216,65 lei reprezenta finanțare nerambursabilă din fonduri europene și contribuție de la bugetul de stat al României, prin POR 2007-2013.

Termenul de finalizare a celor 8 proiecte este de 31 decembrie 2015.

Primarul general Răzvan Sava a solicitat responsabililor din Primăria Capitalei o analiză a stadiului acestor proiecte.

Potrivit raportului prezentat primarului general, doar două proiecte din cele opt – respectiv Casa Cesianu (proiect în valoare de 8.585.807,37 lei) și muzeul Nicoale Minovici (proiect în valoare totală de
14.995.314,80 lei) – sunt finalizate la termen.

Lucrările la ambulatoriul de la spitalul "Victor Gomoiu" – proiect în valoare de 10.521.149,76 lei – sunt finalizate în proporție de 100%, însă nu au fost decontate, conform proiectului de finanțare, informarea și publicitatea proiectului, auditul de proiect și managementul proiectului. Pentru realizarea obiectivelor amintite sunt estimate costuri în valoare de aproximativ 60.000 lei, care nu vor putea fi decontate din fonduri europene.

La Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" – proiect în valoare de 11.105.896,48 lei – lucrările au fost finalizate în proporție de 80%, urmând să fie achitată o diferență de 4.442.358,59 lei de la bugetul local al Primăriei Capitalei.

Consolidarea, restaurarea și conservarea Arcului de Triumf – proiect în valoare de 30.461.626,92 lei – se află de asemenea în stadiu avansat al lucrărilor, fiind finalizat în proporție de 86%. Pentru acest proiect au fost deja utilizați 17.733.716,70 lei, până în luna august 2015, alte lucrări în valoare de 3.770.508,43 urmând să fie decontate până la sfârșitul anului 2015.

Pentru acest obiectiv, contribuția din fonduri europene și bugetul de stat a fost estimată la 22.522.381,43 lei. Din această sumă, s-au utilizat 19.369.248,02 lei, diferența, în valoare de 3.153.133,41 lei urmând să fie suportată din bugetul local al Primăriei municipiului București.

Primarul general va solicita Consiliului General al Municipiului București prelungirea acestor proiecte până la data de 30 iunie 2016 și acordul legislativului orașului pentru finanțarea, de la bugetul local, a sumelor necesare finalizării proiectelor.

Dacă CGMB nu va fi de acord cu prelungirea și finanțarea de la bugetul  local a acestor proiecte, Bucureștiul va trebui să restituie și banii europeni utilizați deja pentru cele trei obiective.

Cele mai grave probleme sunt înregistrate la proiectele Piața Sudului, circuitul turistic Floreasca – Tei și ambulatoriul de la spitalul "Foișor", potrivit raportului prezentat primarului general de către responsabilii
municipali cu implementarea proiectelor cu finanțare europeană.

La Piața Sudului, obiectiv a cărui valoare a fost estimată la 127.140.761,05 lei, s-au cheltuit până în prezent 18.401.041,88 lei (inclusiv TVA). Începând cu 1 ianuarie 2016, orice decont al lucrărilor pentru acest proiect nu mai poate fi plătit din fonduri europene, potrivit legii. Bucureștiul pierde astfel o finanțare europeană de 83.894.535,75 lei, sumă ce va fi acoperită din bugetul Primăriei Capitalei, pentru continuarea lucrărilor.

O situație la fel de gravă se înregistrează și în cazul proiectului circuit turistic pe lacurile Floreasca – Tei, unde se pierde o finanțare europeană în valoare totală de 23.519.736, 61 lei. Valoarea estimată a proiectului este de 88.355.487,98 lei.

La spitalul Foișor, unde trebuia amenajat un ambulatoriu integrat, finanțarea europeană în valoare de 16.769.381,72 lei se pierde integral. Valoarea estimată a acestui proiect a fost de 22.323.988,99 lei.

Valoarea totală a fondurilor europene și de la bugetul de stat care nu mai pot fi utilizate pentru cele trei proiecte de mai sus este de 124.183.654,08 lei.

Potrivit raportului făcut de responsabilii municipali care au gestionat proiectele cu finanțare europeană, cauzele care au dus la această situație gravă ar fi eroarea de proiectare. La Piața Sudului, precum și în cazul circuitului turistic Floreasca - Tei, proiectantul nu a ținut cont de planul de rețele subterane. În cazul ambulatoriului de la spitalul "Foișor" s-au înregistrat neconcordanțe și erori în proiectul tehnic, situație care a dus la revizuirea proiectului de două ori, în 2014, respectiv 2015.

Etichete: bani europeni, blocaj, fonduri europene

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h