BLOCUL cu coloane de la Piaţa Romană, încadrat la categorii de urgenţe 1Clădirile din centrul Bucureştiului, care sunt încadrate în clase de risc seismic, trebuie reexpertizate. Potrivit unui expert tehnic, imobilele au fost expertizate pe baza prevederilor din 1992, iar diferenţele între prescripţiile de atunci şi cele din 2008 sunt mari. Acesta a dat exemplul blocului cu coloane de la Piaţa Romană.

Toate blocurile din centrul Capitalei trebuie reexpertizate tehnic
Toate blocurile din centrul Capitalei trebuie reexpertizate tehnic
Foto: www.bucharestdailyphoto.ro

Primăria Capitalei actualizează lunar lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic din Bucureşti. Cele mai multe dintre clădiri au fost expertizate înainte de anul 2008 potrivit Normativului de proiectare P100-92, elaborat de Universitatea Tehnica de Construcţii Bucureşti acum 24 de ani.

Potrivit unui expert atestat care a expertizat mai multe clădiri din Bucureşti începând cu anul 1992, diferenţele dintre Normativului de proiectare P100-92 şi Codul de evaluare seismică P100-3/2008 sunt esenţiale, motiv pentru care toate construcţiile din Bucureşti trebuie reexpertizate de urgenţă.

"Expertizele la toate blocurile din centrul Bucureşti trebuie reluate în regim de urgenţă întrucât au fost realizate după prevederile de acum 24 de ani, conform Normativului de proiectare P100-92. Clădirile trebuie să fie expertizate după prevederile din 2008. Toate clădirile din centrul Bucureştiului sunt expertizate pe baza prescripţiilor din '92. Diferenţele sunt esenţiale între cele din 92 şi 2008. Am făcut analiza blocului cu coloane de la Piata Romana in 1993 şi am încadrat-o la categorii de urgente 1. Trecerea în clasa de risc seismic I a însemnat forţarea unei decizii", a declarat pentru RomaniaTV.net Dan Stănciulescu, expert tehnic atestat.

Primăria Capitalei a publicat pe 25 februarie 2016 lista actualizată a imobilelor încadrate în diferite clase de risc seismic. Potrivit acestei liste, 181 de clădiri din Bucureşti sunt considerate PERICOL PUBLIC în caz de cutremur, în timp ce alte 173 au un RISC RIDICAT de prăbuşire.

 

Etichete: bulină roşie, cladiri bulina rosie, cladiri risc seismic, cladiri risc seismic bucuresti

0/3 COMENTARII
Ing.
02 mar 09:45
+0
VOTURI
-0
Expertizele s-au făcut, de regulă, comparând planurile clădirii cu normativul. Evident, normele vechi prevedeau geamuri de anumite dimensiuni, iar cele mai noi le permiteau mai mici, de aici rezultând că blocul nu e conform. La multe imobile nici nu a intrat evaluatorul. Însă tare îmi e că, în cazul unor expertize făcute pe bune, jumate din clădirile din Bucureşti ar primi urgent bulina roşie pentru pericol public. Păi numai în blocurile comuniste s-a demolat pereţi de rezistenţă la greu, ca să nu mai vorbim de blocurile interbelice.
adrian
01 mar 18:31
+0
VOTURI
-0
Este un nou curent printre samsarii imobiliari care cer refacerea expertizelor care să dovedească că blocurile nu sunt așa praf. Când s-a pus bulina, Asociațiile de Proprietari le-au dat repede jos, instigate de diverși șmecheri! Scopul? Vezi doamne distrugeau posibilitatea de a se vinde apartamentele pentru că lumea era speriată și nu le vroia nimeni. Când a apărut boomul imobiliar, mai multe firme tari de pe piață, au dat șpagă și au obținut reântoarcerea bulinelor...Motivul? Simplu vroiau să cumpere repede apartamentele, aveau bani cash dar vroiau să achizișioneze multe și ieftin, așa că speriau lumea cu bulina.”Vinde domne că ai bulină și nu îl mai cumpără nimeni! Dăni-l nouă!”Mulți au halit momeala și au vândut...După aceea, ca să vândă respectivele case, samsarii au scos bulinele, doar trebuiau să scoată bani...Așa că iar au dispărut bulinele....Acum suntem în această situație...Problema este că mulși dintre cei care au cumpărat se trezesc că nu mai pot să facă nimic cu spațiile că noua lege îi blochează așa că cer refacerea expertizelor, pe motiv că normativul a fost greșit....
Razvanescu
01 mar 09:17
+0
VOTURI
-0
Important este ca expertizele sa se fac corect la fata locului si nu dintr-un birou caldut de pe un scaun moale..

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE