BNR: 3 banci ar putea da România în judecată dacă ar fi obligate să convertească creditele în valutăTrei banci ar putea da Romania in judecata daca ar fi obligate sa converteasca creditele in valuta la cursul din momentul acordarii imprumuturilor, iar patru banci ar putea falimenta, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

BNR: 3 banci ar putea da Romania in judecata daca ar fi obligate sa converteasca creditele in valuta
BNR: 3 banci ar putea da România în judecată dacă ar fi obligate să convertească creditele în valută
Foto: cronicaromana.ro

"Sigur ca am facut calcule si am analizat cu maxima seriozitate situatia creata", ne-a spus marti un reprezentant al Directiei de Supraveghere din cadrul BNR la cateva minute dupa ce seful Directiei, Nicolae Cinteza a declarat ca trei banci vor declansa procedura de infringement la adresa Romaniei, daca va trebui sa converteasca creditele acordate in valuta la cursul din momentul acordarii imprumutului. Ulterior Cinteza a declarat ca bancile respective ar putea deschide procedura de infringement doar daca ar fi suferit pierderi mari, adaugand ca daca legea se va aplica in forma initiala, am putea asista la falimentul a patru institutii de credit din Romania, noteaza HotNews.

Reamintim ca tot marti, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania a transmis un comunicat in care arata ca orice persoana fizica ce a obtinut un credit in valuta de la o banca membra a Consiliului Patronatelor Bancare din Romania beneficiaza de dreptul de conversie a acestuia pana la eliminarea riscului valutar, la cursul de schimb valutar aplicabil la data efectuarii operatiunii de conversie, fara costuri si garantii suplimentare din partea bancilor. Potrivit acestora, bancherii au asigurat deja pe parcursul ultimilor ani conversia a mii de credite de diferite tipuri din valuta in lei sau in euro la solicitarea clientilor persoane fizice, in conformitate cu normele de creditare in vigoare. Comunicatul patronatelor bancare vine in contextul in care Tribunalul din Galati a dat prima sentinta irevocabila prin care se dispune convertirea in lei a creditului in franci elvetieni, la cursul de schimb de la data acordarii creditului, la care se adauga o majorare de 10%.

Anterior, BNR a transmis un punct de vedere prin care a aratat ca nu sustine initiativa legislativa, fara a preciza date privind posibila declansare a procedurii de infringement sau falimentul unor banci.

Cinteza a mai explicat marti ca operatiunea de conversie nu se poate face fara costuri, iar prevederea din proiectul de lege care spune ca aceasta se realizeaza fara costuri suplimentare pentru consumatori va genera pierderi pentru banci. Schimbarea pozitiilor valutare ale bancilor, prin schimbarea structurii activului, ar necesita operatiuni de swap, care sunt costisitoare, a spus Cinteza.

Mai mult pe HotNews.

Etichete: Bănci, bnr, credit, faliment

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE