BOBOTEAZA (BOTEZUL DOMNULUI)- 6 IANUARIE. Tradiţii şi obiceiuri de BOBOTEAZĂBOBOTEAZA (BOTEZUL DOMNULUI)- 6 IANUARIE. Tradiţii şi obiceiuri de BOBOTEAZĂ: Pe 6 ianuarie este sărbătorit BOTEZUL DOMNULUI sau BOBOTEAZA. Această zi aduce o serie de tradiţii şi obiceiuri.

BOBOTEAZA (BOTEZUL DOMNULUI)- 6 IANUARIE. Traditii si obiceiuri de BOBOTEAZA
BOBOTEAZA (BOTEZUL DOMNULUI)- 6 IANUARIE. Tradiţii şi obiceiuri de BOBOTEAZĂ
Foto: adevarul.ro

BOBOTEAZA (BOTEZUL DOMNULUI)- 6 IANUARIE. Tradiţii şi obiceiuri de BOBOTEAZĂ:

Această sărbătoare, a Bobotezei, mai este cunoscută și sub numele de "Epifanie", "Teofanie", "Arătarea Domnului" sau "Descoperirea cuvântului Întrupat", potrivit traditii-superstitii.ro.

De obicei, în această perioadă în țara noastră este foarte frig, de unde și expresia "gerul Bobotezei".

În această zi, de Bobotează, există tradiția conform căruia preoții sfințesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac.

În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși au datoria de a o scoate la mal. Se spune, conform tradiției și credinței, că cel care va face asta va avea parte numai de bine și va fi ferit de toate bolile.

BOBOTEAZA (BOTEZUL DOMNULUI)- 6 IANUARIE. Tradiţii şi obiceiuri de BOBOTEAZĂ:

Se crede, conform spuselor populare că, la Bobotează, când preotul moaie crucea în apă, toți dracii ies din ape și rătăcesc pe câmpuri până ce se termină sfințirea apelor. Nimeni nu-i vede, în afară de lupi, care se iau după ei și unde-i prind acolo îi sfâșie. Din această cauză, există și superstiția conform căreia nu ai voie să lași rufe pe sârmă deoarece, dracii, în fuga lor, se pot ascunde printre ele.

Totodată după Bobotează nu se spală cămășile două săptămâni deoarece apele sunt încă sfințite.

 În ziua de Bobotează bătrânii spun că dacă vremea e frumoasă, atunci anul va fi bogat în pâine și pește.

BOBOTEAZA (BOTEZUL DOMNULUI)- 6 IANUARIE. Tradiţii şi obiceiuri de BOBOTEAZĂ:

Dacă la Bobotează vremea a fost rece, atunci după ieșirea cu „Iordanul" se va înumia, iar dacă vremea a fost caldă, atunci se va înăspri.

Toate obiceiurile și tradițiile legate de Bobotează au ca și scop, pe de o parte, alungarea spritelor rele care circulă libere de la Crăciun, iar pe de altă parte, urmăresc atragerea belșugului în anul ce va urma.


Etichete: Bobotează, Botezul Domnului, obiceiuri boboteaza, traditii boboteaza

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE