Bogdan Chirieac, acuzat că intermedia șpăgi la STSBogdan Chirieac a apărut în ultimele zile la televiziunile de știri explicând maniera în care STS detectează locul din care se face un apel de pe telefonul mobil. Bogdan Chirieac are legături vechi cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, fiind acuzat că a intermediat diverse "plăți" spre ministrul Comunicațiilor pentru a facilita un contract companiei Ericsson.

Bogdan Chirieac
Bogdan Chirieac

Robert Turcescu a dat publicităţii miercuri seară, la B 1 TV, un document în premieră în care numele lui Bogdan Chirieac apare menţionat ca intermediar al diverselor şpăgi date de compania suedeză Ericsson unor oficiali din România pentru obţinerea preferenţială de contracte publice cu STS, relatează reportervirtual.ro.

Documentul reprezintă o declaraţie de martor, dată în faţa justiţiei suedeze, de către Thomas Lundin, fost şef al filialei din România a companiei suedeze Ericsson. Potrivit documentului, Lundin s-a întâlnit "între cinci şi zece ori" cu Bogdan Chirieac pentru a discuta "strategia pentru a câştiga contracte". "Prin plăţi pentru a câştiga contracte – scrie semnatarul mărturiei – se înţelege plăţi şi (sau) comisioane date ca mită unor politicieni (...) pentru a obţine contracte pe piaţa românească".

"Bogdan Chirieac a <> Ericsson să ajungă la vârful instituţiilor publice din Guvernul României, în special Ministerul de Interne, Ministerul Comunicaţiilor şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Ştiu că banii au fost plătiţi lui Sorin Pantiş (n.r.-fost ministru al Comunicaţiilor la acea vreme) şi domnişoarei Ana Maria Costache. Domnul Bogdan Chirieac a primit şi cerut diferite sume de bani în acest scop", mai mărturiseşte Thomas Lundin.

Puteţi vedea traducerea completă a documentului prezentat în premieră de Robert Turcescu (între minutele 35.00-43.00), AICI.

Legătura lui Bogdan Chirieac cu STS a continuat şi după afacerea "Ericsson". Nu mai era Sorin Pantiş ministru la Comunicaţii, dar un alt liberal, Călin Popescu Tăriceanu, conducea guvernul. Dovadă că Bogdan Chirieac s-a înţeles mereu bine cu PNL este că între anii 2005-2007 firma la care era acţionar a obţinut opt contracte cu STS-ul, în valoare de aproximativ 24 de milioane de euro. În tot acest timp, Chirieac scria liniştit şi în ziarul "Gândul", iar maxima lipsă de onestitate jurnalistică a fost să publice articole în care îşi promova produsele în dauna celor concurente!! Pentru aceste motive, Chirieac a fost forţat să abandoneze ziarul. Iată ce scria atunci, despre acest subiect, Cristian Tudor Popescu (foto), şeful ziarului:

"Am aflat acum, si nu de la Bogdan Chirieac, ca detine 34% dintr-o firma care deruleaza operatiuni cu statul, respectiv cu serviciul secret de comunicatii STS, prin contracte de multe milioane de euro si profit pe masura.
Pana la proba contrarie, aceasta nu este o ilegalitate. Dar Bogdan Chirieac a continuat sa publice in Gandul, vreme de doi ani, de cand aflam ca este implicat in aceasta firma, fara sa spuna ceva cuiva din conducerea sau din patronatul ziarului Gandul.

Mai mult, intr-un editorial aparut in noiembrie 2005, cand era de 6 luni actionar la respectiva firma, a sustinut performanta superioara a unui echipament de comunicatii livrat de firma sa in dauna altuia.
Si daca ar fi fost adevarat din punct de vedere tehnic ce sustinea Bogdan Chirieac, o minima retinere morala ar fi trebuit sa-i interzica sa scrie acel articol.

Nici Clubul Roman de Presa si nici redactia Gandul, aflata in necunostinta de cauza, n-ar fi putut sa-l opreasca – ultima bariera ar fi trebuit sa fie constiinta profesionala a d-lui Chirieac.
Dincolo de coduri si reguli, lasandu-ne pe noi, colegii lui, sa aflam din dezvaluiri de presa despre aceasta calitate a sa, paralela cu cea de jurnalist, dl. Chirieac a lovit in prestigiul si credibilitatea ziarului. Gandul nu este un tabloid sau o foaie de anunturi publicitare."

Etichete: bogdan chirieac, contracte, şpagă, STS

0/1 COMENTARII
gigi
24 ian 08:44
+0
VOTURI
-0
Daca ai pic de bunsimt domnule Bogdan ocoleste sticla pana nu-ti dovedesti nevinovatia.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE