Patriarhia cere maşină de la MAI pentru delegaţiile oficiale. ARCB, nici la vizitele de la VaticanPatriarhia Română a anunţat că cere maşină de la MAI (Ministerul Afacerilor Interne) atunci când întâmpină delegaţii oficiale, în baza unui protocol încheiat cu ministerul în 2008.

Și Patriarhul Daniel se deplaseaza cu antemergator din partea Politiei. REACȚIA BOR
Și Patriarhul Daniel se deplasează cu antemergător din partea Poliţiei. REACȚIA BOR
Foto: realitatea.net

În acelaşi timp, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti afirmă că nu a solicitat echipaj de poliţie nici când au fost vizite de la Vatican.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că între Patriarhia Română şi Ministerul Afacerilor de Interne există un protocol de colaborare "încă de pe vremea patriarhului Teoctist", reînnoit prin Legea 15/2008, de organizare şi funcţionare a MAI şi Legea Cultelor.

"Acest protocol face referire la cooperarea Patriarhiei cu Ministerul de Interne pentru buna desfăşurare a vizitelor oficiale, a activităţilor religioase de amploare, pentru asigurarea ordinii publice şi bunei desfăşurări a acestora. Astfel, la solicitarea în scris a Patriarhiei Române, Brigada Rutieră a Poliţiei Române pune la dispoziţie un echipaj care permite deplasarea delegaţiei oficiale în trafic. A fost nevoie să existe un astfel de protocol de colaborare după ce, în anul 2000, o delegaţie oficială a Patriarhiei a rămas blocată mai multe ore pe bulevardul Magheru", a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

El a dat ca exemplu evenimentele care au avut loc cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale.

"A fost făcută o solicitare către MAI odată cu sosirea în România a delegaţiei din Sfântul Munte Athos. De asemenea delegaţia oficială a fost însoţită de un echipaj marţi seară, când a participat la concertul de la Sala Radio, întrucât acesta începea la ora 19.00, în schimb la plecarea de la concert delegaţia nu a mai fost condusă de echipajul de la Poliţia Rutieră. De asemenea, miercuri, la ora 15.00, când va pleca delegaţia Greciei spre Aeroportul Otopeni, s-a solicitat din nou ajutorul Brigăzii Rutiere pentru facilitarea deplasării spre aeroport", a spus preotul Constantin Stoica.

Potrivit acestuia, Patriarhia Română nu a beneficiat de coloană oficială cu echipaje complexe de poliţie şi cu girofar.

De asemenea, atunci când patriarhul s-a deplasat la Techirghiol sau la Buşteni ori în alte locuri din ţară unde aveau loc evenimente pentru mai multe zile, care nu reprezentau urgenţă, a mers singur, fără să fie nevoie de un echipaj al Poliţiei.

"Solicitările către MAI sunt făcute în scris, pentru situaţii speciale şi delegaţii oficiale, este solicitată o singură maşină de poliţie pentru a ajuta la uşurarea deplasării în trafic, iar maşinile nu merg cu viteză mare", a explicat Stoica.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, preotul Francisc Doboş, a spus că nu a fost solicitat echipaj de poliţie nici când a fost vorba de vizite oficiale de la Vatican, întrucât acestea sunt reglate la nivel de stat.

"Nu am solicitat maşină pentru deplasări oficiale, întrucât atunci când în Capitală soseşte o delegaţie de la Vatican, de întâmpinarea acesteia se ocupă statul român, iar când avem acţiuni religioase de amploare, ca la orice altă acţiune publică sau religioasă, Jandarmeria este aceea care asigură desfăşurarea în bune condiţii a evenimentului", a explicat preotul Francisc Doboş.

Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Murat, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a beneficiat şi nici nu beneficiază de antemergător din partea Poliţiei.

"Sunt la fel ca toţi cetăţenii. Statutul profesional, social îl ai pentru o anumită perioadă, dar suntem egali în faţa legiuitorului şi în faţa lui Dumnezeu", a spus Muftiul Cultului Musulman.

Etichete: BOR, coloana, Patriarhie

0/1 COMENTARII
Pew Pew
28 Oct 19:22
+0
VOTURI
-0
o delegaţie oficială a Patriarhiei a rămas blocată mai multe ore pe bulevardul Magheru

Zi zau cu limba scoasa. Unde au ramas aia blocati "mai multe ore" pe Magheru? In sex-shop-uri?
Vedea-v-as la munca de jos, putorilor!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE