Britanicii votează azi dacă rămân sau nu în Uniunea Europeană. Ce spune ultimul sondaj UPDATECetăţenii britanici sunt aşteptaţi, astăzi, la vot pentru a decide dacă Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană sau nu. 

Britanicii voteaza azi daca raman sau nu in Uniunea Europeana
Britanicii votează azi dacă rămân sau nu în Uniunea Europeană
Foto: nytimes.com

UPDATE Un sondaj Ipsos MORI incheiat in seara dinaintea referendumului pe tema Brexitului arata ca 52% dintre britanici intentioneaza sa voteze pentru ramanerea in Uniunea Europeana, in timp ce 48% vor sa aleaga iesirea din comunitatea europeana, transmite Reuters. Un alt sondaj realizat online pana miercuri la miezul noptii indica o sustinere de 55% pentru ramanea in UE, fata de 45% pentru iesirea din UE, scrie hotnews.ro.

Sondajul Popullus, realizat online marti si miercuri pana la miezul nopti, pe un esantion de 4.700 de persoane si publicat joi la amiaza, indica o sustinere de 55% pentru ramanea in UE, fata de 45% pentru iesirea din UE, transmite Reuters.

Sondajul Ipsos MORI a fost publicat joi.

La referendumul pot vota cetăţeni britanici care locuiesc în ţară şi în state membre din Comunitatea Naţiunilor (din care fac parte state independente, foste colonii britanice) cu vârsta minimă de 18 ani, dar şi cei cu cetăţenie britanică aflaţi în străinătate, care figurează în registrul electoral din Marea Britanie în ultimii 15 ani, informează mediafax.ro.

eţătenii cu drept de vot vor decide dacă Marea Britanie va rămâne membru al Blocului european sau va ieşi din această comunitate. Tabăra care adună peste 50% din voturi privind ieşirea sau rămânerea ţării în UE este câştigătoare.

Mai mulţi lideri europeni au avertizat Marea Britanie asupra riscului de a părăsi Uniunea Europeană, o situaţie care ar fi un precedent pentru alte state membre, nemulţumite de statutul din cadrul comunităţii europene.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat, într-un interviu acordat cotidianului german Bild, că un vot negativ în cazul referendumului de pe 23 iunie "va reprezenta nu doar o contralovitură economică, ci şi una geopolitică pentru Marea Britanie". El a mai subliniat că nimeni nu poate prevedea consecinţele pe termen lung în cazul ieşirii Marii Britanii din UE, dar şi-a exprimat îngrijorarea că o astfel de decizie "ar putea fi începutul destrămării nu doar a Uniunii Europene, ci a întregii civilizaţii politice a Occidentului". BBC prezintă un ghid practic pentru a înţelege ce presupune acest referendum atât de controversat.

Premierul britanic, David Cameron, a promis să organizeze acest referendum în cazul câştigării alegerilor generale din 2015, după ce membri ai propriului Partid Conservator şi ai Partidului pentru Independenţa Marii Britanii au acuzat că statul britanic nu a mai avut niciun cuvânt de spus în cadrul Blocului european din 1975, când alegătorii au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE. Criticii susţin că situaţia din cadrul Uniunii Europene s-a schimbat de atunci, comunitatea punând stăpânire din ce în ce mai mult pe independenţa statelor membre.

În acest context, Cameron a decis organizarea unui referendum în care cetăţenii să-şi exprime opţiunea cu privire la statului Marii Britanii în UE. "Este timpul ca cetăţenii britanici să-şi exprime opinia. Este timpul să rezolvăm această chestiune europeană din politica britanică", a declarat premierul britanic.

Întrebarea la care trebuie să răspundă cetăţenii britanici pe 23 iunie este următoarea: "Ar trebui ca Marea Britanie să rămână membră a Uniunii Europene sau să iasă din Uniunea Europeană?"

Etichete: brexit, Marea Britanie, UE

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h