Bucureștenii se pot testa gratuit pentru infecția cu Hepatita C, astăzi, în Piața UniversitățiiBucureștenii se pot testa gratuit pentru infecția cu virusul hepatic C, astăzi, în Piața Universității. Rezultatul este dat pe loc, după ce anterior a fost completat un chestionar și a fost recoltată o mică probă de sânge. Evenimentul marchează startul programului național de screening pentru virusul Hepatitei C. 

Bucurestenii se pot testa gratuit pentru infectia cu Hepatita C
Bucureștenii se pot testa gratuit pentru infecția cu Hepatita C

Bucureștenii se pot testa astăzi gratuit pentru infecția cu virusul hepatic C. În Piața Universității, pe esplanada cu statui, a fost instalat un cort, unde asistentele medicale îi așteaptă pe bucureșteni cu aproximativ 200 de teste pentru depistarea infecției cu virusul hepatic C. 

"Este o testare care se face voluntar. Fiecare persoană care vrea să fie testată completează un chestionar unde sunt câteva întrebări standard. Orice întrebare care primește un răspuns pozitiv în acest chestionar înseamnă un risc  potențial de infecție cu virsul hepatitei C. Împreună cu ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, am hotărât să lansăm programul național de testare. Asta nu înseamnă că toț cei 20 milioane de români vor fi testați, ci că medicii de familie vor avea posibilitatea să identifice persoanele cu grad ridicat de risc și să le propună testarea", a declarat prof. dr . Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțoase "Matei Balș". 

"Există un număr foarte mare de oameni care poartă acest virus și cred că această etapă de testare este
unul dintre pașii importanți și devine un program- pilot dar esențial al ministerului Sănătății. Noi discutam chiar pentru anul viitor poate îl introducem în pachetul medical de bază. Este o discuție pe care eu o îmbrătișez și urmează să demarăm discuțiile cu Casa Națională de Sănătate. Ceea ce se întâmplă astăzi aici este un prim pas care va fi continuat apoi de medicii de familie", a precizat și ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

La lansarea programului național de screening pentru Hepatita C a participat și primarul general, Sorin Oprescu, care a asigurat spațiul necesar pentru realizarea testării gratuite. 

"Este un semnal dat colectivității privind grija pe care medicii, sistemul sanitar, o au pentru ei. Sunt sigur că vom avea și alte ocazii pentru ca să ne îndreptăm câtre un singur lucru: prevenția în caz de purtător sănătos și posibilitatea de tratament. Nu puteți să va închipuiți câte eforturi financiare face Ministerul Sănătății în condițiile în care programe încep să reapară din nou. Și asta e foarte bine având în vedere că au fost mulți ani când cetățenii Bucureștiului și ai țării nu au mai avut acces la tratament. Fie că nu se găseau reactivi, fie că nu puteau fi cumpărați, fie că tratamentul era doar cât ajungea el fiind într-o cantitate insuficientă. Noi sprijinim întotdeauna astfel de eforturi", a declarat primarul general, Sorin Oprescu. 

Cortul va rămâne în Piața Universității doar astăzi. Pacienții care sunt depistați pozitiv vor fi trimiși către un medic specialist care va continua investigațiile și va recomanda tratamentul care se impune.

Virusul hepatic C se transmite:

- prin contact sexual întâmplător neprotejat cu prezervativ

- prin efectuarea de tatuaje și piercing

- prin utilizarea în comun a obiectelor de igienă cu potențial înțepător ( forfecuțe de unghii, clești de pedichiură, lame de ras, periuțe de dinți, etc)

- prin utilizarea de ace și seringi contaminate

- prin trasnfuzii de sânge. 

 Evenimentul din Piața Universității este organizat de Institutul Matei Balș, Ministerul Sănătății și Primăria Capitalei. 


Etichete: Adrian Streinu-Cercel, hepatita C, Nicolae Bănicioiu, Sorin Oprescu, testare, virus

0/1 COMENTARII
dumitru c
03 oct 16:12
+0
VOTURI
-0
medicii de familie sunt obligați să facă acest test ,dacă nu unde pot face dacă locuiesc pe văcărești care este cel mai apropiat centru.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE