Bucureșteni riscă să rămână fără apă caldă şi caldură. După RADET, ELCEN își cere insolvenţaConsiliul de Administraţie al Electrocentrale Bucureşti va decide joi intrarea în insolvenţă a companiei, pentru a se proteja în urma cererii RADET de intrare în insolvenţă, decisă miercuri. Cum ambele societăţi de care depinde alimentarea cu energie termică a Capitalei vor fi în insolvenţă, 1,25 milioane de bucureşteni riscă să rămână fără apă caldă şi căldură, în prag de iarnă.

ELCEN Bucuresti
ELCEN Bucureşti
Foto: capital.ro

Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Bucureşti (Elcen), cel mai mare producător de energie termică din România, se va întruni joi şi va decide să solicite intrarea în insolvenţă a companiei, ca urmare a deciziei RADET Bucureşti, principalul său client, de solicita la rândul său insolvenţa, scrie economica.net.

RADET Bucureşti, furnizorul de apă caldă şi căldură al Bucureştiului, are datorii de 3,6 miliarde de lei către Elcen, aproximativ 800 milioane euro,  în contul energiei termice primite dar neplătite. Elcen a obţinut în instanţă dreptul de a propri conturile Radet, aşa că banii pe care îi primeşte regia de termoficare merg în cea mai mare parte (exceptând salariile) către Elcen, eşalonat, în contul acestei datorii. La rândul ei, şi Elcen are, pentru că nu a primit banii de la RADET, datorii de circa 1,6 miliarde de lei către proprii săi furnizori, în special cei de gaze.

RADET, distribuitorul de energie termică al Capitalei, este în subordinea Primăriei, iar Electrocentrale Bucureşti, compania care operează cele cinci centrale electrice de termoficare (CET) din Bucureşti (CET Sud Vitan, Vest, Progresu, Grozăveşti şi Titan) este în subordinea Guvernului.

Conducerea RADET a fost mandatată miercuri să deschidă procedura insolvenţei, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat azi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

"În şedinţa de CA de mâine (joi - n.r.) vom înainta cerere către Tribunalul Bucureşti. (...) Noi azi avem toate conturile poprite de ELCEN, pe o datorie istorică de 3,9 miliarde de lei. (...) Şedinţa de mâine va fi ultima a acestui CA. După declararea insolvenţei, administratorul judiciar va prelua conducerea acestei regii", a explicat preşedintele CA provizoriu al RADET, Sorin Chiriţă.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, ulterior, că intrarea în insolvenţă a RADET înseamnă că Regia va plăti facturile la zi către ELCEN, plăţi care nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru ca populaţia să primească apă caldă şi căldură.

"Salut decizia Consiliului General al Capitalei şi sper ca o posibilă intrare în insolvenţă a RADET să permită Regiei să se restructureze, să îşi gestioneze mai bine banii şi să plătească facturile la zi. Ţin să precizez că susţinem orice formă de protecţie juridică, atât timp cât societatea se reclădeşte pe principii solide şi nu periclitează bunăstarea cetăţenilor. Insolvenţa înseamnă, în primul rând, plata facturilor la zi", a arătat ministrul.

Gabriela Firea a declarat, miercuri, că insolvenţa RADET nu va duce la disponibilizări în cadrul regiei de termoficare, iar bucureştenii "vor avea la timp şi în condiţii deosebite de confort apă caldă şi căldură".

"Astăzi, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat un proiect de hotărâre prin care Consiliul de Administraţie al RADET a fost mandatat să ia toate măsurile eocnomice şi judiciare, inclusv insolvenţa, pentru a asigura continuitatea livrării apei calde, acum şi pe tot timpul anului, şi a căldurii în sezonul rece pentru bucureşteni, precum şi pentru instituţii", a spus Firea, al Primăria Generală.

Edilul general al Bucureştiului a spus că această măsura ar fi trebuit luată cu mult timp înainte.

"Această măsură trebuia luată cu mult timp înainte, când contul RADET a fost poprit de către ELCEN. (...) Vreau să îi asigur pe toţi angajaţii RADET că nu se pune problema disponibilizărilor, nu trebuie să se gândească la şomaj. Este vorba de o modalitate de a salva această entitate economică, de a livra la modul continuu apă caldă şi căldură şi de a restructura această regie care ani de zile a fost condusă de manageri PNL şi care au dus-o aproape în pragul falimentului", a mai spus primarul general al Capitalei.

De asemenea, Firea a dat asigurări că bucureştenii nu vor fi afectaţi de această măsură şi că "vor avea la timp şi în condiţii deosebite de confort apă caldă şi căldură".

i asigur pe toţi bucureştenii că vor avea la timp şi în condiţii deosebite de confort apă caldă şi căldură în timpul sezonului rece şi abia acum putem să dăm această garanţie. Din două în două zile primeam notificări din partea ELCEN că se opreşte agentul termic pentru că la rândul lor au anumite presiuni din partea Distrigaz", a mai spus Firea.

RADET București furnizează energie termică pentru aproximativ 565.000 de apartamente, din peste 8.500 de blocuri și imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori, precum și pentru aproximativ 5.400 de instituții, obiective sociale și agenți economici. RADET București asigură 72% din necesarul de energie termică al Capitalei.

RADET distribuie tuturor acestor clienţi energia termică produsă în centralele Elcen. Însă, dacă apa caldă şi căldura care ajung în casele bucureştenilor costă 342 de lei Gicacaloria, oamenii plătesc doar 164 de lei, restul fiind acoperit, teoretic, de Primărie, prin subvenţii. Dar Primăria are restanţe la plata subvenţiilor şi nu toţi bucureştenii plătesc la timp întreţinerea, chiar şi aşa, la preţ redus. RADET nu primeşte aşadar toţi banii, acumulează datorii la Elcen, care la rândul ei acumulează datorii la furnizori, în special cei de gaze, aceştia ameninţând în ultimele zile cu sistarea alimentării, iar făra gaze Elcen nu poate produce energie termică, deci RADET nu are ce distribui populaţiei.

Etichete: cerere insolventa elcen, datorii radet, ELCEN, ELCEN radet, insolventa elcen, insolvenţă radet, RADET

0/2 COMENTARII
gica
23 Sep 08:02
+0
VOTURI
-0
Sa ramana! Asa le trebuie daca au vrut sa vina la Bucale! La taranoaia faceau repede un foc in soba si-i durea in basca de RADET. Aici nici gaze nu o sa mai aiba.
Alin
22 Sep 10:44
+0
VOTURI
-0
De pericolele astea de peroane de tramvai înguste lipsite de garduri de protecție când scăpăm???A vedea Bulevardul Basarabia,Strada Barbu Văcărescu,Bulevardul Ion Mihalache,Calea Giulești,Calea Călărașilor etc etc etc.Mai e preocupată Primăria Capitalei și de făcut piste de biciclete.Sunt mai importante pistele de biciclete decât viața pietonilor în stațiile de tramvai.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE