Bucureștenii ar putea rămâne FĂRĂ CĂLDURĂ. Capitala mai are gaze pentru încălzire încă 2 săptămâniBucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură, de la jumătatea lunii viitoare, dacă ELCEN nu va prezenta un program ferm de stingere a datoriilor restante față de Romgaz.

Bucurestenii ar putea ramane FARA CALDURA. Capitala mai are gaze pentru incalzire inca 2 saptamani
Bucureștenii ar putea rămâne FĂRĂ CĂLDURĂ. Capitala mai are gaze pentru încălzire încă 2 săptămâni
Foto: publipro.ro

Potrivit unui anunț al Romgaz remis Bursei de Valori București (BVB), pe 15 octombrie, Romgaz a vândut Electrocentrale București (ELCEN), gaze naturale destinate încălzirii Bucureștiului în valoare de 86,87 milioane lei, în baza unui contract care prevede furnizarea de gaze producătorului bucureștean de energie termică până pe 15 noiembrie, data-limită până la care, potrivit ultimatumulului Romgaz, ELCEN trebuie să prezinte un program ferm de stingere a datoriilor restante față de producătorul de gaze, scrie Profit.ro.

Romgaz preciza, în momentul încheierii contractului, că neprezentarea programului menționat va conduce la sistarea furnizărilor de gaze naturale către ELCEN începând cu data de 16 noiembrie.

"Decizia (de prelungire a contractului de furnizare de gaze - n.r.) are la bază discuții avansate la cele mai înalte foruri de decizie în ceea ce privește identificarea și întrevederea de soluții favorabile pentru asigurarea plății contravalorii gazelor naturale furnizate către Electrocentrale București, dar în situația în care acestea nu pot fi dovedite în mod real se va proceda la sistarea furnizărilor de gaze naturale începând cu data de 16 noiembrie 2015", se sublinia în comunicatul Romgaz.

Consiliul de Administraţie al Romgaz a mai decis atunci ca, pentru gazele livrate ELCEN până pe 15 noiembrie, să nu ceară producătorului bucureștean de energie termică să plătească în avans sau să prezinte scrisoare de garanție bancară prin care să garanteze plata facturilor aferente acestor livrări, ceea ce constituie o excepție de la politica de garantare a furnizării stabilită anterior de Consiliul de Administrație al Romgaz.

Romgaz a mai amenințat că întrerupe furnizarea de gaze către ELCEN pe 28 septembrie. Atunci, producătorul de gaze a anunțat că a decis prelungirea contractului de furnizare de gaze către ELCEN până pe 15 octombrie și că va opri furnizarea pe 16 octombrie, dacă ELCEN nu prezintă până atunci un program ferm de stingere a datoriilor.

A doua zi, pe 29 septembrie, ELCEN a anunțat că a ajuns la un acord cu Romgaz pentru reeșalonarea pe doi ani a datoriilor față de producătorul de gaze, cifrate la 362 milioane lei, inclusiv penalități.

Mai mult pe Profit.ro.

Etichete: datorii, ELCEN, romgaz

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE