Bucureştenii, lăsaţi ore în şir fără curent electric, din cauza avariilor. Topul penelor de curentAproape un sfert din populaţia Bucureştiului a fost afectată anul trecut de penele majore de curent electric. Avariile i-au lăsat pe consumatori fără energie electrică chiar şi ore în şir.

Bucurestenii, lasati ore in sir fara curent electric, din cauza avariilor. Topul penelor de curent
Bucureştenii, lăsaţi ore în şir fără curent electric, din cauza avariilor. Topul penelor de curent
Foto: Agerpres

Potrivit "Raportului privind realizarea indicatorilor de performanţă pentru serviciile de transport, de sistem şi de distribuţie a energiei electrice şi starea tehnică a reţelelor electrice de transport şi de distribuţie", întocmit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), anul trecut, în timpul avariilor majore în reţeaua de distribuţie a energiei electrice, aproape 373.800 de bucureşteni au rămas fără curent electric. În timp ce unii au avut parte de întreruperi de curent de scurtă durată, alţii s-au confruntat cu pene care au durat câteva ore. Astfel, din incidentele majore înregistrate în raportul ANRE, cele mai mari pene de curent din Bucureşti s-au produs pe 4 februarie 2014, când aproape 2.700 de consumatori au rămas fără curent pe o durată de 1043 minute (peste 17 ore) şi pe 23 februarie, când cei 34.353 de clienţi ai Enel racordaţi la staţia Obor nu au avut curent electric, eşalonat, până la 697 de minute (peste 11 ore).

În total, în raportul ANRE au fost consemnate 11 incidente deosebite în anul 2014, respectiv:

În data de 3.01.2014 s-a constatat un raport de transformare eronat al TC aferente TR1 şi TR2 din staţia Militari. Numărul de clienţi afectaţi a fost de 24.851, cu puterea totală întreruptă de 25 MW, pe o durată de 1-18 minute (eşalonat).

În data de 26.01.2014 s-a produs defectarea releului diferenţial la TR1, staţia Vulcan. Numărul clienţilor afectaţi a fost de 9.503, cu puterea totală întreruptă de 4 MW şi durata întreruperii de 3 minute.

În data de 4.02.2014 s-a produs ruperea conductoarelor pe LEA 20 kV Creţesti. Numărul clienţilor afectaţi a fost de 2.696, cu puterea totală întreruptă de 0,8 MW, pe o durată de 1043 minute.

În data de 5.02.2014 s-au produs ruperi ale conductoarelor pe LEA 20 kV Pompe. Numărul clienţilor afectaţi a fost de 1.036, cu puterea totală întreruptă de 0,3 MW, pe o durată de 104 minute.

În data de 17.02.2014 s-a produs o lovitură mecanică asupra cablului subteran 110 kV Filaret-Grozăveşti. Numărul clienţilor afectaţi a fost de 70.344, cu puterea totală întreruptă de 80 MW, pe o durată de 26 minute.

În data de 23.02.2014 s-a produs reanclanşarea mecanică repetată a IO MT la un defect extern şi explozia întrerupătorului, cu afectarea mai multor echipamente în staţia Obor. Numărul clienţilor afectaţi a fost de 34.353, cu puterea totală întreruptă de 19 MW, pe durata de 1-697 minute (eşalonat).

În data de 30.03.2014 a avut loc conturnarea izolaţiei aferente separatorului de bară MT, cu degajare de fum la TR 3 şi TR 5 în staţia Bucureşti Nord. Numărul de clienţi afectaţi a fost de 82.187, cu puterea totală întreruptă de 19 MW, pe o durată de 1-91 minute (eşalonat).

În data de 25.05.2014 a avut loc defectarea unui releu intermendiar la TR 2 în staţia Crângaşi. Numărul de clienţi afectaţi a fost de 44.017, cu puterea totală întreruptă de 12 MW, pe o durată de 15 minute.

În data de 8.09.2014 a avut loc defectarea unui releu de timp aferent RTN la TR 4 în staţia Drumul Taberei. Numărul de clienţi afectaţi a fost de 26.967, cu puterea totală întreruptă de 4,5 MW, pe o durată de 4 minute.

În data de 12.10.2014 s-au efectuat reglaje la LEA 110 KV Arcuda şi s-au produs declanşări multiple din staţia Chitila. Numărul clienţilor afectaţi a fost de 58.081, cu puterea totală întreruptă de 90,8 MW, pe durata de 1-38 minute (eşalonat).

În data de 12.11.2014 a avut loc o defecţiune a unui releu maximal la TR7 în staţia Obor, cu afectarea a 19.764 clienţi şi puterea totală întreruptă de 17 MW, pe o durată de 30 minute.

Zeci de mii de bucureşteni afectaţi de pene de curent şi în 2015

Nici în acest an bucureştenii nu au scăpat de penele de curent electric. Printre ultimele avarii înregistrate se numără cea de la finele lunii septembrie, când mii de clienţi din zona de nord a Capitalei au rămas fără curent electric. Pe 29 septembrie, alimentarea cu energie electrică a fost sistată mai bine de o oră pe străzile Elena Caragiani, Moeciu, Gheorghe Ţiţeica, Floreasca şi străzile adiacente. O zi mai târziu, alimentarea cu energie electrică a fost oprită câteva ore la mai multe blocuri din cartierul Aviaţiei.

Contactaţi de reporterii B365.ro pentru a afla care au fost cauzele care au generat această avarie, reprezentanţii Enel Distribuţie Muntenia au precizat: "Întreruperile au fost datorate unor avarii la reţeaua de medie tensiune a sistemului de distribuţie a energiei electrice, urmate de probele necesare după remedierea avariilor, pentru echipamentele telecontrolate".

Vezi şi: Contoare inteligente pentru toți clienții ENEL. Care sunt BENEFICIILE

Curentul electric a fost întrerupt şi pe 11 august, mai bine de o oră. Enel a anunțat atunci că avaria a afectat cartierul Drumul Taberei, de la Bulevardul Timișoara la Calea Rahovei.

"Nu știm exact motivul acestei grave căderi de tensiune. Protecțiile au căzut în zonă și suspectăm o eroare comisă de o firmă de construcții, dar nu putem confirma acest fapt momentan", au declarat reprezentanții Enel pentru B365.ro. 

Din cauza avalanșei de apeluri generate de pana de curent, serviciul Call Center nu a funcționat inițial.

Cu doar câteva zile înainte, un bucureştean care locuieşte în cartierul Militari anunța că locatarii din trei blocuri au ajuns într-o situaţie disperată, după ce au stat mai bine de 17 ore fără curent electric. Alimentarea cu energie electrică a fost sistată la finele lunii iulie şi în clădirea Teatrului Bulandra. 

Curentul electric a fost întrerupt atunci pe Bd. Schitu Măgureanu nr. 1 şi pe o porţiune din Calea Plevnei, din cauza unor defecţiuni. Penele de curent au afectat şi clădirea Teatrului Bulandra. Cei care lucrează în zonă au sesizat primele probleme vineri, de la ora 9.00 şi nici după 4 ore şi jumătate de la semnalarea penei de curent nu s-a reluat alimentarea cu energie electrică în zonă, potrivit sesizării făcute de un cititor B365.ro.

Contactaţi de reporterii B365.ro, reprezentanţii Enel Distribuţie Muntenia au precizat atunci că pana de curent din perimetrul care cuprinde intersecţia Bd. Schitu Măgureanu - Calea Plevnei a fost produsă de un cablu defect, iar ulterior s-a defectat şi rezerva, pe fondul consumului extrem de ridicat de energie electrică din cauza căldurii.

Cu doar o zi înaintea acestei avarii, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă şi în mai multe zone din Sectorul 1 al Capitalei. Potrivit reprezentanţilor Enel Distribuţie Muntenia, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă atunci pe străzile Turda, Domenii, Clucerului, Aviator Ştefan Sanatescu, Aviator Radu Beller şi pe străzile adiacente. De asemenea, nu aveau energie electrică nici locuitorii din zona bulevardului Ion Mihalache.

Vezi şi: Pantelimonul va beneficia de 10.000 de contoare inteligente, instalate de Enel

Pe 24 martie, o avarie a lăsat fără curent electric, mai bine de o oră, mii de locuitori din Sectorul 3. Printre arterele afectate s-au numărat bulevardele Camil Ressu, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady şi 1 Decembrie 1918 şi mai multe străzi adiacente.

La începutul anului, mai mulţi bucureșteni de pe strada Mihai Eminescu au rămas fără energie electrică timp de patru zile. Reprezentanții Enel au precizat atunci că tensiunea nu a fost căzută mai mult de 12 ore, respectând astfel reglementările impuse și au reparat cablul. "În perioada 3-5 ianuarie Enel Distribuție Muntenia a înregistrat deranjamente colective pe câteva străzi din București. Pe strada Mihai Eminescu s-au înregistrat întreruperi repetate în alimentarea cu energie electrică, ca urmare a defectării unui cablu. Echipele de electricieni au intervenit pentru preluarea alimentării din alte surse, pentru a limita durata întreruperii, ulterior intervenindu-se pentru repararea cablului. Întreruperi punctuale au avut loc și pe Bd. Carol și Bd. Corneliu Coposu, și în aceste cazuri fiind vorba despre cabluri defecte, care au necesitat intervenții", preciza Enel într-un răspuns trimis la solicitarea România Curată.

Potrivit unui raport realizat de Comisia Senatorială pentru Privatizare în 2010, compania Enel nu a realizat investițiile pe care și le-a asumat la Electrica Muntenia Sud, chiar dacă în tariful de distribuție sunt introduse elemente pentru toate tipurile de intervenții, a scris HotNews.ro la vremea respectivă.

Etichete: avarie, Enel Distribuţie Muntenia, întrerupere curent, întrerupere curent electric, pană de curent, realitatea

0/1 COMENTARII
Luminita Petrescu
08 oct 21:09
+0
VOTURI
-0
In cartierul Floreasca, in perioada 2010-2014 au avut loc peste 150 de intreruperi sesizate si cu nr. de inregistrare la 021/9291. Una dintre avarii s-a soldat cu pagube ale avutului personal -diversi consumatori casnici deveniti inutilizabili- de peste 1000 lei. Sesizarea si dovada prejudiciuluui au intrunit conditiile legale din partea subsemnatei ( nr.26229/02.04.2011) Din partea ENEL Distributie Muntenia insa raspunsul a venit dupa 15 luni (nr.46139E/03.07.2012) iar despagubirea a fost de 30 de RON, virata cu adresa nr.304840/22.02.2013, deci dupa 22 de luni. ALTE COMENTARII SUNT DE PRISOS !!!!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE