De ce merg zeci de bucureşteni în excursie în propriul lor oraşZeci de bucureşteni pornesc, o dată la două săptămâni, într-o excursie în oraşul lor. Asociaţia Bucureştiul meu drag şi-a propus, în urmă cu cinci ani, să scoată oamenii din casă şi să-i determine să cunoască mai bine locul în care trăiesc- atât prin tururi ale Capitalei, cât şi prin expoziţii foto organizate aici. Am aflat de la preşedintele asociaţiei în ce fel e diferit turul oraşului cu ei, faţă de tururile pe care le facem şi noi zilnic prin oraş, între casă şi serviciu.

GALERIE FOTO: orasul.ro

Asociaţia a fost înfiinţată în 2007, de Andrei Bîrsan. Principalul scop, care s-a păstrat şi până acum, este acela de a cunoaşte Bucureştiul- la pas, ca un turist care-l vede pentru prima dată. Andrei spune că, oricum, bucureştenii, deşi umblă zilnic prin oraş, de fapt nu-l văd: "De obicei, când mergi pe stradă, nu vezi nimic, abia de ridici capul, nu vezi frumuseţea oraşului."

Aşa că a făcut o asociaţie care strânge oamenii să-şi viziteze oraşul. El făcea astfel de plimbări prin Bucureşti de când era mic, cu tatăl lui- tatăl venise în Bucureşti din Ardeal la 18 ani şi a pornit la pas prin oraş, ca să-l cunoască mai bine.
Andrei a continuat mai apoi tururile cu prieteni, cu familia şi, în cele din urmă, a făcut şi asociaţia.

O dată la două săptămâni, cheamă membrii Asociaţiei Bucureştiul meu drag -cam 1200 astăzi- la o astfel de excursie. Dacă cumva e prea frig pentru o excursie sau e un alt eveniment interesant, merg acolo. Au început să organizeze şi expoziţii foto şi au creat şi o revistă electronică.

Spune că scopul e cunoaşterea oraşului, dar nu doar a zonelor turistice din el: "Noi mergem şi în zone în care ţi-e frică, de obicei, să mergi: Ferentari, Tei, etc. Şi socializăm cu oamenii, ne mai dau o cană de apă, odată ne-au şi chemat  nuntă când ne-au văzut. Până la urmă, şi Bucureştiul e doar e un sat mai mare."

La prima excursie, din 2007, au venit doar 16 oameni, dar nu s-a îngrijorat. Încet-încet, au ajuns la excursii la care să se strângă şi peste 100 de oameni. Spune că, acum, minim 40 de oameni tot se strâng la un tur şi că nu-i greu să mobilizezi oamenii să se plimbe prin oraşul lor- "pentru că, din păcate, ei nu se plimbă tot timpul. Bucureştiul nostru e foarte limitat. În timpul săptămânii, mergi de acasă la serviciu, maxim ieşi la o cafea după-masa şi nici nu-l vezi până la urmă"
Expoziţiile le organizează în locuri publice: la metrou ori pe gardul Muzeului Bucureşti, de exemplu. Spune că, la noi, nu există o cultură pentru expoziţii: "Nu stă nimeni la coadă să plătească pentru o expoziţie, suntem conştienţi de asta. Aşa că forţăm noi omul să se uite într-un fel."

Majoritatea oamenilor care vin în excursii nu sunt bucureşteni get beget. În general, vin oamenii din provincie, care s-au stabilit în Capitală în urmă cu câţiva ani. Andrei Bîrsan xplică acest lucru prin faptul că "ei probabil încă nu şi-au tocit dorinţa de a rămâne şi de a cunoaşte Bucureştiul. Poate bucureştenii get beget sunt mai blazaţi, pe când provincialii au bucuria aceea pe care o au când îţi iei ceva nou." Cam 60 la sută dintre oamenii care vin sunt tineri, sub 33 de ani: "Mulţi sunt arhitecţi, mulţi sunt ziarişti, oameni care lucrează pe partea de grafică, ingineri mai puţini, dar cam din toate domeniile vin", povesteşte Andrei.

Preşedintele asociaţiei consideră oraşul ca o extensie a casei şi a familiei sale: "Trebuie să te bucuri de oraş aşa cum de bucuri de un membru al familiei- care poate nu întotdeauna e binevoitor, dar e extensia ta. Şi trebuie să te gândeşti câteodată şi la ce faci tu pentru oraş, nu doar la ce face el pentru tine."
În descrierea site-ului, Andrei le adresează o întrebare bucureştenilor: Ce mi-ai răspunde dacă te-aş întreba când a fost ultima dată când ai zâmbit încântat, spunându-i oraşului tău cu emoţie şi mândrie Bucureştiul meu drag?
I-am pus şi noi întrebarea asta. Paradoxal, spune că ultima dată a spus asta când a vizitat zona Buzeşti, chiar în perioada în care era în demolare: "Erau nişte oameni bătrâni care se uitau cu emoţie la demolari. Era o atmosferă tristă, dar am simţit un mare drag faţă de bătrânii ăia, faţă de case, faţă de oraş..." El spune că n-avem motive să nu ne fie drag BucureştiuL. "E ca atunci când ai un copil", explică, "oricât de urât ar fi, ce neg mare ar avea pe faţă, e al tău şi ţii la el. E adevărat, nu te lauzi cu un neg, îl mai ascunzi, îl mai tunzi să nu se vadă, dar nu ai de ce să nu-ţi fie drag."

Andrei Bîrsani

Etichete: andrei birsan, asociatia bucurestiul meu drag, promo, review

0/5 COMENTARII
rad_de_prosti
13 iul 08:30
+0
VOTURI
-0
mi se rupe pu...sufletul :)))))))))
oameni fara nici o treaba, am ras la poze si cu curul
mori
09 ian 22:09
+0
VOTURI
-0
sa ne sugi cocosu la toti bucurestenii hamham daca tot ne cunosti pe toti de iti dai cu parerea.sa vi cu ma-ta tuz rasa matii de taran frustrat
HamHam Gârrr
07 ian 02:08
+0
VOTURI
-0
Bucurestiul e "un copil drag... cu un neg pe fata"? Ha!!
Mai repede e un neg enorm tuciuriu-bronzat, caruia i-a crescut un copilas mic in c... Si cu maidanezii ce aveti iara? Sunt pe departe cei mai simpatici, destepti, corecti, modesti, loiali si cinstiti bucuresteni pe care-i poti intalni!
george
31 dec 14:00
+0
VOTURI
-0
Felicitari celor care ne fac sa vedem partea frumoasa a capitalei, nu doar blocurile gri si haitele de maidanezi.
irina53
30 dec 11:37
+0
VOTURI
-0
BRAVO, ANDREI, FELICITARI SI MULTUMESC!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE