Bucureştenii NU vor mai plăti în avans consumul estimat la gazConsumatorii de gaze din jumătatea de sud a ţării vor primi, de luna viitoare, facturi care nu vor mai conţine şi consumul estimat. Decizia a fost luată de compania GDF Suez, obligată de autoritatea de reglementare, care a şi amendat compania cu 200.000 de lei.

Bucurestenii NU vor mai plati in avans consumul estimat la gaz (Foto economica.net)
Bucureştenii NU vor mai plăti în avans consumul estimat la gaz (Foto economica.net)

Iniţial, oficialii GDF Suez au declarat că trec în facturi consumul estimat pentru a ajuta clienţii să-şi optimizeze cheltuielile, nicidecum nu este vorba despre plata în avans.

„În măsura în care această modalitate de facturare nu este percepută ca o facilitate atractivă pentru clienţi, compania este deschisă să revină asupra modelului iniţial de expediere a facturilor," a transmis compania.

Decizia nu a fost luată însă de bunăvoie. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei a cerut companiei să elimine această metodă de facturare şi a amendat-o cu 200.000 de lei.

„Facturile vor fi modificate chiar din momentul de faţă, întrucât autoritatea, în urma controlului, a găsit că aceste facturi nu au fost conforme cu reglementările existente şi a penalizat cu o amendă societatea şi a obligat-o să se conformeze şi să anuleze acest tip de facturi", a spus Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, citat de digi24.ro care a dat ca exemplu un client care are nu mai puţin de 5 valori de plată înscrise pe factura la energia electrică. Deşi energia consumată este în valoare de 44 de lei, suma totală trecută pe această factură este de 190 de lei. Diferenţa aceasta vine din estimările pentru lunile următoare. Adică, dacă clientul doreşte să plătească toată această sumă, nu face decât să împrumute compania de utilităţi cu aceşti bani.

Factura la gaze este mult mai stufoasă, însă la fel de greu de citit. Deşi la data scadenţei clientul consumase mai puţin decât se estimase iniţial, suma de plată pe care o are este de 38,3 lei. Consumatorul poate fi indus în eroare de aceste două estimări de plată în avans.

Practica plăţii în avans a consumului de gaze a fost criticată şi de premier.

„Cred că nu e corect să ceri bani înainte de la oameni, ci după ce consumă cantitatea respectivă", spunea Victor Ponta în ședința de Guvern.

Cealaltă companie care foloseşte acelaşi mod de facturare - CEZ - nu a anunţat încă dacă va schimba sau nu facturile. Oficialii ANRE sunt convinşi însă că e doar o chestiune de zile până când şi această companie se va conforma.

Etichete: factura gaz, gdf suez, plata in avans consum gaz

0/1 COMENTARII
Cris
17 Oct 13:35
+0
VOTURI
-0
Nici pana acum nu-l plateau... Asta e un subiect de presa tabloida creat de idiotzii care lucreaza, in prezent, aceasta zona de presa obscura. Intr-adevar, pe factura aparea consum prezumat si un total abuziv de plata, dar asta nu insemna automat ca era cineva obligat sa plateasca altceva decat consuml curent. E normal sa nu mai apara acel total in factura pentru ca duce la confuzii in randul consumatorilor.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE