Bucureştenii PIERD milioane de euro din cauza ţevilor RADET: 26.000 de tone de apă, RISIPITE ZILNICBucureştenii plătesc anual pierderi de 25 de milioane de euro din cauza ţevilor ciuruite ale RADET-ului. Acestea sunt folosite şi 50 de ani în condiţiile în care durata optimă este de numai 20 de ani.

Retea de termoficare Bucuresti
Reţea de termoficare Bucureşti

Primarul general al Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea spune că ţevile RADET-ului sunt foarte vechi, au câte 30-40 de ani, deşi au fost proiectate pentru 20 de ani. O altă problemă din cauza căreia au loc pierderi importanete de bani o reprezintă lipsa investiţiilor. Mai mult, anul acesta conturile RADET au fost poprite. Din cauza acestor probleme ajung să se piardă anual câte 20 de milioane de euro.

Primarul Capitalei spunea că o soluţie ar fi aceea a accesării fondurilor europene. Cu toate acestea, pentru a schimba însă întreaga reţea, care, măsoară aproximativ 1.000 de kilometri ar fi necesar un miliard de euro.

Sistemul după care e gândită termoficarea în Capitală produce pierderi uriașe. La această situație s-a ajuns din cauza arhitecturii instituţionale. În Bucureşti, RADET are 4.000 de kilometri de ţevi. Cu gazul metan primit de la Transgaz, prin intermediul Distrigaz Sud Reţele, Elcen produce, în cinci CET-uri, energie electrică şi agent termic, pe care-l dă RADET, ce-l distribuie în Bucureşti. Pierderile sunt imense, din cauza distanţelor de transport şi vechimii ţevilor. Spre exemplu, ca să dea căldură în Colentina, CET Grozăveşti trimite agent termic la 19 km distanţă, care ajunge peste 19 ore. 

În Capitală, se scurg în pământ peste 26.000 de tone de apă caldă zilnic. Potrivit România Liberă, „în sezonul rece, respectiv în lunile cuprinse între noiembrie 2015 – martie 2016, pierderea medie de apă de adaos a fost de 1.100 de tone/oră". În Capitală se pompează zilnic, în sezonul rece, peste 500.000 de tone de apă, trimise în tot Bucureştiul prin aproape 1.000 km de ţevi, groase de până la un metru diametru.

În iarna trecută, au fost 288 de avarii în reţeaua primară", informează RADET. Regia arată că „preţul acestei ape de adaos este cuprins între 4,99 - 5,35 lei/ mc". Aşadar, zilnic, în Capitală, iarna trecută, s-au dus în pământ cam 5 lei pe metru cub de apă. Înmulțit cu 26.400 t, rezultă că se pierd zilnic 132 de milioane lei. Înmulţit cu 30 de zile, apoi cu cinci luni, rezultă cifre dramatice: aproape 20 de miliarde lei se duc în pământ, în lunile de iarnă. Doar faptul că agentul termic nu e pompat non-stop mai reduce din aceste pierderi.

Unul dintre motivele pentru care există probleme la reţeaua de termoficare a Bucureştiului ar fi acela că ea a fost gândită pentru a satisface şi nevoile marilor întreprinderi consumatoare din Capitală, care în prezent nu mai există. Aşadar, acum RADET are exces de producţie de agent termic.

Etichete: firea, Gabriela Firea, RADET, RADET Bucureşti, tevi

0/6 COMENTARII
BOLUNDU
31 Oct 08:36
+0
VOTURI
-0
Inca nu si-au dat seama cat fura regia de termoficare.Platesc ca sa incalzeasca aerul.
Florin Oprea
30 Oct 13:58
+0
VOTURI
-0
Habar nu ai, viteza depinde de debit (deci de consum) si sectiune, nu de presiune!
INGINERUL
30 Oct 02:38
+0
VOTURI
-0
SISTEMUL E FALIT SI CAPUSAT POLITIC firfireaua nu va rezolva nimic deoarece n-a administrat nimic mare si de volum si bugete f mari la viata ei...Cogenerarea este falita in tari balcanice datorita prostului management proastei plati incasari si capusarii..Viitorul urmatorilor 15 ani este centrala murala in condensatie in fiecare apartament in orase ce au gaz natural pe strada.
Jaf jaf jaf
27 Oct 17:18
+0
VOTURI
-0
Sunt angajat la Radet si pot sa spun ca tot de la insolventa la aparitiile lui Firea pe marginea gropii e un circ ieftin. Nu au de gand sa ia nicio masura de eficientizare sau imbunatatire. Musiu special Chirita impreuna cu un trepadus de la firma lui Piperea ne-au zis acu 2 saptamani sa stam linistiti ca preconizeaza 5 ani de relas in asa zisa insolventa. Pe spatele dobitocilor de abonati, normal. (Printre care ma numar si eu...)
In ultimii ani au fost angajati politic sute de incompetenti pe toate posturile libere din organigrama. In prezent zeci sunt platiti fara sa apara pe la servici. La radet a fost jaf si jaful continua, indiferent de culoarea politica.
Iar presa doarme sau executa comunicate servite de primarie.
Calin
27 Oct 16:54
+0
VOTURI
-0
"Spre exemplu, ca să dea căldură în Colentina, CET Grozăveşti trimite agent termic la 19 km distanţă, care ajunge peste 19 ore."

Cee? 19 km in 19 ore?? CET pompeaza apa cu 1 (un) km/h? Nu va e bine? Nici in mama conductelor, super-izolate si mai stiu eu cum nu se pastreaza temperatura timp de 19 ore!!!
Daca ati scris corect, 19 (nouasprezece) ore(!!!), atunci Elcen ar trebui sa investeasca in niste pompe. E absurd sa arzi gaz ca sa incalzesti apa pe care s-o trimiti cu ametitoarea viteza de 1 (un) km/h catre consumatori!
Caine
27 Oct 14:32
+0
VOTURI
-0
Astea sunt constatari. Rezolvari sunt ?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h