Bucureștenii vor avea ENERGIE TERMICĂ produsă din gunoaie. Cât COSTĂ proiectul PrimărieiBucureștiul va avea o instalație de valorificare energetică a deșeurilor. Potrivit proiectului, instalația va avea capacitatea de a asigura energia termică în perioada de vară pentru bucureștenii racordați la RADET. Primăria Capitalei a demarat deja o licitație pentru achiziția serviciilor de asistență tehnică și intenționează să solicite finanțare europeană pentru realizarea acestui proiect. Valoarea totală a contractului de asistență tehnică este de 2,2 milioane euro. 

Bucurestenii vor avea energie termica produsa din gunoaie.2 mil. euro costa prima faza a proiectului
Bucureștenii vor avea energie termică produsă din gunoaie.2 mil. euro costă prima fază a proiectului

În condițiile în care Bucureștiul produce în fiecare an aproximativ un milion de tone de deșeuri, reprezentanții Comisiei Europene au atras atenția autorităților române asupra necesității unui incinerator de deșeuri, "în caz contrar România riscând neîndeplinirea angajamentelor asumate în sectorul deșeurilor și implicit aplicarea de sancțiuni în urma declanșării procedurilor de infringement", se arată într-un document al Primăriei Capitalei.

Într-o primă etapă, în perioada 2010-2011 s-a încercat dezvoltarea unei asemenea investiții la nivelul Regiunii București-Ilfov, însă proiectul a eșuat în urma "absenței cadrului instituțional și decizional". În aceste condiții, proiectul a fost reluat de Primăria Capitalei.

Pe 29 ianuarie 2016, Primăria Capitalei a lansat licitația pentru achiziția serviciilor de asistență tehnică pentru pregătirea proiectului "Instalație de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale din municipiul București".

Conform caietului de sarcini, scopul proiectului este de a "realiza o instalație de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale din municipiul București care produce energie electrică și termică și care contribuie la reducerea cantităților de deșeuri biodegradabile la depozitele ecologice, asigurând totodată surse alternative de înaltă eficiență.

Valoarea totală a contractului este de 10,2 milioane lei cu TVA (aprox. 2,2 milioane euro). În schimbul acestei sume, cel care va câștiga contractul va avea următoarele responsabilități:

- să realizeze un Master Plan pentru un sistem integrat de management al deșeurilor la nivelul municipiului București, care să propună un plan de investiții pe termen lung (pentru o perioadă de 30 de ani) și o prioritizare a investiiilor cu un calendar de implementare clar;

- să actualizeze studiile tehnice disponibile și să stabilească opțiunile optime pentru dezvoltarea proiectului de investiții

- să realizeze cererea de finanțare a proiectului în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și a tuturor modificărilor care se impun până la semnarea contractului de finanțare, atât în limba română, cât și în limba engleză

- să asigure asistența tehnică în vederea elaborării documentației tehnico-economice, faza de proiectare a Studiului de Fezabilitate și pregătirea tuturor documentațiilor tehnico-economice la nivelul la care Primăria să poată depune o cerere de finanțare pentru realizarea proiectului de investiție în perioada de programre financiare 2014-2020.

Organizațiile ecologiste: Incineratoarele sunt extrem de nocive pentru mediu și pentru oameni

Membrii „Grupului de Actiune Impotriva Incineratoarelor – GAIA”, o retea de peste 650 de organizatii din 90 de tari, sustin ca incineratoarele sunt surse de poluare și produc putina energie in raport cu cea pe care o consuma, scrie dela0.ro.

Mai mult, ei avanseaza ca argument impotriva constructiei de noi unitati si memorandumul semnat la Paris, in 2006, de o echipa internationala de 86 de medici, in numele a peste doua milioane de profesionisti din sistemul medical, care mentionau aceleasi efectele acelorasi probleme asupra sanatatii si mediului. La multiplele voci critice a aderat si unul dintre cei mai reputati chimisti din lume, germanul Michael Braungart, care sustine ca incineratoarele, odata create, trebuie hranite incontinuu. Iar asta nu face decat sa loveasca cu putere in noua piramida a gestiunii deseurilor, unde pe primul loc se afla prevenirea aparitiei gunoiului, urmata de reducere, reutilizare si reciclare si abia apoi de incinerare.

„Incinerarea inseamna de fapt contaminarea aerului, care apoi este inhalat de oameni. Chiar si cand vorbim de cele mai moderne incineratoare, aerul tot este contaminat. E vorba de praful foarte fin, dar si de protoxizii de azot (cunoscuti mai ales sub numele de gaz ilariant n.r.) si de multi alti compusi chimici cum ar fi substante care contin brom si un nucleu benzenic ale carui limite legale nu sunt stabilite”, a explicat Braungart.

Dincolo de faptul ca elimina cenusa toxica si alte reziduri, incineratoarele emit si particule foarte mici, rezultate din arderea deseurilor. Acestea pot calatori distante lungi si, odata ajunse in sistemul respirator pot avea efecte mortale. Cele mai mari particule – PM10 sau pulberi materiale in suspensie – patrund in nas, gat si plamani, iar cele mai fine, PM2.5 sau PM1 ajung in partile cele mai sensibile ale plamanilor. Corpul are nevoie de aproape cinci ani pentru a le elimina, sustin surse medicale.

Etichete: deşeuri, energie termică, incinerator, Primăria Capitalei

0/1 COMENTARII
Suedezul
12 Feb 16:40
+0
VOTURI
-0
Ceea ce decalara organizatiile ecologiste sunt aberatii si prostii. Stockholmul produce o mare parte a energiei electrice si termice din gunoaie. Si Suedia este tara in care partidul ecologist este la putere. Exista tehnologie, filtre si alte rezolvari tehnice care preiau majoritatea noxelor.
Ce este mai bine sa depui milioane de tone de gunoaie care incet dar sigur distrug mediul sau sa produci energie. Parerea mea este ca nu trebuiesc facute comisii peste comisii ci contactate statele cu tehnologie in acest domeniu care pot implementa rapid aceste proiecte.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE