Bucureştenii vor locuinţe lângă şcoli, mall-uri sau parcuri, dar Prima Casă i-a împins la periferieZonele cu mijloace de transport în comun, şcoli, grădiniţe, mall-uri sau parcuri sunt preferate de cei care vor să-şi achiziţioneze locuinţe. Însă, programul "Prima Casă" i-a împins să se îndrepte către zonele periferice, unde s-au făcut cele mai multe dezvoltări imobiliare.

Discutiile privind Legea in plata au stimulat cererea de locuinte, dar au marit si preturile
Discuțiile privind Legea în plată au stimulat cererea de locuințe, dar au mărit și prețurile
Foto: apartamente.mitula.ro

Piaţa rezidenţială din Bucureşti este "dictată" de Prima Casă, potrivit RE/MAX România, parte a liderului mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global în acest domeniu. Chiar dacă bucureştenii care îşi caută noi locuinţe preferă zonele unde au mijloace de transport în comun, şcoli, grădiniţe, mall-uri sau parcuri, dorinţa de a cumpăra locuinţe care să le ofere şi acces la programul "Prima Casă" i-a împins către zonele periferice, unde s-au înregistrat cele mai multe dezvoltări în ultimii ani.

Potrivit lui Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România, piaţa imobiliară din Bucureşti este una dinamică, însă destul de nişată pe anumite segmente. Astfel, segmentul de rezidenţial a înregistrat creşteri în ceea ce priveşte oferta de locuinţe, în acest an, iar prin programul guvernamental "Prima Casă", locuinţele cu preţuri cuprinse între 30.000 de euro şi 80.000 de euro au fost printre cele mai numeroase din punct de vedere al tranzacţiilor efectuate.

Pe segmentele medii de preţ, de peste 85.000 euro şi până la 150.000 euro, numărul ofertelor noi a fost, în acest an, foarte mic, iar gradul de absorbţie, precum şi oferta, este atenuată datorită unei lipse de finanţări facile pentru aceste nivele.

În ceea ce priveşte segmentul rezidenţial de lux, cu locuinţe de peste 150.000 de euro, acest an a adus o stabilitate, deoarece aceste apartamente se cumpără prin aport integral din partea cumpărătorilor sau prin cote de finanţare mai reduse şi, astfel, presiunea cumpărătorilor pe preţ este mai mare. În plus, cererea pe aceste segmente este mai mică faţă de ofertă.

Preţul mediu pentru locuinţele din Bucureşti - între 800 şi 3.000 de euro/mp, în funcţie de tipul proprietăţii

"În ceea ce priveşte preţul pe metrul pătrat, în Bucureşti, pentru un apartament vechi, acesta se situează, în zonele din cartierele limitrofe sub 1.000 euro, iar în cele centrale între 1.000 şi 1.500 euro, chiar 2.000 euro. În cazul unui apartament nou, preţul variază, de la 800/mp, în zonele periferice, la 3.000 euro/mp, în zonele centrale", a declarat Andrei Marinescu, Broker Owner RE/MAX Properties, Bucureşti.

PROGRAMUL PRIMA CASĂ SE MODIFICĂ: De la 1 octombrie tinerii vor putea cumpăra locuinţe mai mari

RE/MAX România mizează în acest an pe dublarea business-ului obţinut din comisioanele din tranzacţii imobiliare, comparativ cu 2014, la cca. 1 milion de euro. "În ultimul an, ne-am focusat pe extinderea reţelei de francize imobiliare RE/MAX. Astfel, dacă la finele lui 2014 aveam 7 birouri, în acest moment am ajuns la 13, acoperind opt oraşe din întreaga ţară. Creşterea numărului de agenţii aflate sub umbrela RE/MAX, dar şi serviciile oferite de agenţii noştri, au avut un puternic impact în business-ul companiei", a declarat Răzvan Cuc.

Acesta a subliniat că, după ce anul trecut business-ul RE/MAX obţinut din comisioanele din tranzacţii imobiliare a ajuns la cca. 450.000 de euro, pentru acest an previziunile situează afacerile companiei la aprox. 1 milion de euro.

Directorul regional al RE/MAX România a precizat că pentru anul viitor vizează extinderea la nivelul Capitalei. "O piaţă foarte importantă pe care dorim să ne dezvoltăm puternic în următorul an este şi cea din Bucureşti, unde momentan avem doar un sigur birou şi vizăm să mai deschidem alte două până la finele anului. Pe termen mediu însă avem în plan 25 de birouri francizate RE/MAX în Capitală", a spus Răzvan Cuc.

În ceea ce priveşte estimările pentru anul viitor, Răzvan Cuc mizează, de asemenea, pe o creştere a business-ului companiei, dar şi pe continua dezvoltare a reţelei de francize. Astfel, compania îşi menţine targetul de a ajunge la 110 birouri francizate şi peste 1.000 de agenţi imobiliari în următorii cca. 10 ani.

Conform declaraţiilor lui Răzvan Cuc, o influenţă importantă în evoluţia pozitivă a RE/MAX România a avut şi dezmorţirea pieţei imobiliare rezidenţiale. Astfel, încă de la începutul anului s-a putut simţi un reviriment şi, până în acest moment, datele RE/MAX România arată că, la nivel de piaţă, numărul tranzacţiilor realizate a fost mai mare cu 5% comparativ cu 2014.

Etichete: apartamente Bucureşti, piaţa imobiliară, piata imobiliara bucuresti, preţuri apartamente Bucureşti, Prima Casă, programul prima casa, remax

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE