O nouă taxă de salubrizare. Serviciul de curăţenie, delegat unui nou operatorBucureştenii din Sectorul 6 al Capitalei ar putea plăti o nouă taxă de salubrizare. Asta pentru că administraţia locală, condusă de liberalul Rareş Mănescu, intenţionează să delege serviciul de salubrizare din tot sectorul unui nou operator. Studiul de Oportunitate pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare pe raza Sectorului 6 a fost deja aprobat printr-o hotărâre de Consiliu Local Sector 6, luată chiar la sfârşitul anului trecut. 

Bucurestenii vor plati o noua taxa de salubrizare. Serviciul de curatenie, delegat unui nou operator
Bucureştenii vor plăti o nouă taxă de salubrizare. Serviciul de curăţenie, delegat unui nou operator

Începutul de an ar putea aduce schimbări majore în privinţa serviciului de salubritate de pe raza Sectorului 6. Astfel, printr-o hotărâre de Consiliu Local luată chiar la sfârşitul anului 2015, administraţia condusă de liberalul Rareş Mănescu vrea să delege serviciul de salubrizare unui nou operator privat pe o perioadă de opt ani.

VEZI AICI HOTĂRÂREA DE CONSILIU LOCAL SECTOR 6 privind aprobarea Studiului de Oportunitate pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare pe raza Sectorului 6

În prezent, serviciul de salubrizare este prestat pe raza Sectorului 6 de către firma SC Urban SA, criticată de multe ori pentru modul defectuos al serviciilor prestate atât în ceea ce priveşte curăţenia stradală şi ridicarea gunoiului de la populaţie, cât şi în sezonul rece la deszăpezire. 

În condiţiile date, din 2016 şi până în 2024, serviciul de salubritate al Sectorului 6, incluzând atât măturatul străzilor, cât şi ridicarea deşeurilor menajere de la populaţie şi operaţiunile de deszăpezire în sezonul rece, ar urma să fie executat de un nou operator ce ar urma să fie stabilit în urma unei licitaţii publice deschise. 

Taxă de 7 lei pe lună pentru serviciul de salubrizare al Sectorului 6

Deocamdată, Consiliul Local Sector 6 a aprobat  Studiului de Oportunitate pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare pe raza Sectorului 6, document conform căruia toţi bucureştenii care locuiesc pe raza sectorului ar urma să plătească o taxă de 7 lei pentru serviciul de salubritate. 

"Considerăm că cea mai bună opţiune pentru Sectorul 6 este ca finanţarea serviciilor de salubrizare să se realizeze prin instituirea taxei plătită de populaţie. Valoarea taxei ce ar trebui instituită, determinată pe baza costurilor sistemului, este de maxim 7 lei/persoană/lună, valoare mult sub limita de suportabilitate determinată pentru locuitorii Sectorului 6 (10 lei/persoană/lună).", se menţionează în studiul întocmit de S.C. Resourcing Environmental Consulting S.R.L. pentru Primăria Sectorului 6, o altă variantă propusă fiind de suportare a costurilor de la bugetul local, variantă ce a fost considerată dezavantajoasă pentru administraţia locală. 

Studiul de oportunitate poate fi consultat, integral, AICI. 

Contract de 160 milioane euro fără TVA pentru următorii opt ani

Conform studiului, valoarea totală estimată a contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare din Sectorul 6 se ridică la suma de aproximativ 720 milioane lei, fără TVA (aprox. 160 milioane euro) pentru următorii opt ani.

În sumă sunt incluse următoarele costuri pentru servicii pentru perioada 2016-2024:

- colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor menajere de la populaţie: 170.068.490 lei fără TVA

- măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice: 333.676.929 lei fără TVA

- curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ: 149.991.328 lei fără TVA

- colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor asimilate de la instituţii şi agenţi economici: 66.320.112 lei fără TVA. 

Sumele defalcate din contract pot fi consultate, separat, în studiul de oportunitate, la pagina 72. 

Ce presupune contractul de salubrizare al Sectorului 6

În prezent, serviciul de salubrizare este prestat în Sectorul 6 de către compania SC Urban SA în baza unui contract încheiat în anul 1999 şi prelungit periodic prin tot felul de acte adiţionale. Serviciul de salubrizare presupune efectuarea următoarelor operaţiuni de măturat, spălat, stropit şi întreţinerea căilor publice: 

1. Măturatul mecanizat al străzilor

2. Măturatul manual al străzilor

3. Întreţinerea zonelor cu activitate comercială intensă

4. Spălatul şi stropitul carosabilului

5. Răzuitul rigolelor. 

La acestea se adaugă cele privind curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice: 

1. Combaterea poleiului de pe carosabil şi trotuare

2. Curăţrea zăpezii de pe carosabil şi trotuare

3. Transportul zăpezii de pe căile de comunicaţie. 

Ce probleme sunt în programul de salubrizare din Sectorul 6

Conform studiului de oportunitate aprobat de Consiliul Local Sector 6, actualul sistem de salubrizare prezintă mai multe deficienţe, după cum urmează: 

Colectarea şi transpostul deşeurilor
- Punctele de colectare stradelă pentru deşeurile reciclabile raportate la numărul locuitorilor din sector sunt insufiente, asftel încât distanţa de la punctul de generare (populaţie) până la containere este foarte mare. Nu sunt întreţinute corespunzător, astfel acestea sunt în cele mai multe cazuri insalubre
- Cantitatea de deşeuri reciclable colectate separat este foarte mică
- În prezent circa 90% din deşeurile colectate sunt depozitate
- Nu se realizează colectarea separată a fluxurilor speciale de deşeuri: voluminoase, DEEE, periculoase din deşeurile menajere etc
- Deşeurile din construcţii şi demolări sunt transportate direct pentru a fi depozitate fără a fi în prealabil tratate în vederea recuperării fracţiilor ce pot fi reciclate sau valorificate
- Lipsa campaniilor de informare şi constientizare în ceea ce priveşte colectarea separată a deşeurilor.

Salubrizarea stradala:
- Măturatul mecanizat al străzilor nu se poate desfăşura în condiţii eficiente din cauza autovehiculelor parcate lângă bordură, pe majoritatea arterelor atât principale cât şi secundare
- Măturatul manual – apar disfunctionalităţi în ceea ce priveşte preluarea deşeurilor stradale din cauza că sacii se sparg iar deşeurile se împrăştie, sacii sunt preluaţi cu întârziere, iar deşeurile sunt aruncate ilegal de generatori la marginea drumului. 

Etichete: contract, delegare serviciu salubrizare, rareş mănescu, salubrizare, SC Urban SA, Sectorul 6, studiu oportunitate

0/9 COMENTARII
Andreea
05 Jan 22:42
+0
VOTURI
-0
Cu pasi repezi se apropie sfarsitul de manadat , ca sa isi asigure urmatorii 50 de ani trebuie sa traga tare sa scoata bani de pe unde apuca si cum treaba se face in familie il ajuta si pe Razvan Mironescu finul lui .
Diana
05 Jan 22:14
+0
VOTURI
-0
Si cine va fi noul operator DMV Prosal , combinatia dintre Rares Manescu , Razvan Mironescu si fica Emiliei Rosu care este vecina cu primarul in Bragadiru ?
Sa fim seriosi bataie de joc pe bani publici ?
Mihaela
05 Jan 21:04
+0
VOTURI
-0
Alte taxe și impozite pentru care nu faceți nimic???
Fowzi
05 Jan 21:03
+0
VOTURI
-0
Urban nu si-a făcut treaba ,MANESCU a furat cât a putut! Soluția bineînțeles este ca sa îi lasăm nedepsiti RUȘINE! !!
Ana maria
05 Jan 20:41
+0
VOTURI
-0
Cu banii din taxele pe care le-am plătit pana acuma ce ai făcut Manescu? ??
Matei
05 Jan 20:04
+0
VOTURI
-0
Constatam ca pe ultima suta de metrii ai anului 2015 s-au luat o gramada de hotarari de catre Consiliul local sector 6, nu are rost sa imi mai pun intrebarea de ce se misca lucruri pe sfarsit de mandat, dar ma intreb de ce s-a acceptat sa se ajunga la traiul in mizerie, la aparitia muntilor de gunoaie, la stropirea strazilor doar cu apa s.a.m.d.? Pe langa faptul ca Urbanul nu si-a respectat atributiile din contract, de unde a aparut firma cea noua,cui ii apartine, si cum va respecta aceasta indatoririle, daca cetatenii se opun acestei plati de 7lei/luna/persoana???Vor lasa gunoiul in strada la fel ca Urban S.A din cauza facturilor restante?
Adrian
05 Jan 19:03
+0
VOTURI
-0
Deci noi trebuie sa platim alte taxe pentru a curata soselele, pentru a face curat in sector, ca altfel ne lasa asa nu? Oricum nici nu sa uitat la noi 4 ani de zile, acum platim taxe ca sa isi asigure alta vacanta? Nu ii ajunge cat a furat?
Ion
05 Jan 15:58
+0
VOTURI
-0
SI asta ce ar insemna, sa le platim noi nu? Pai asa a facut mereu nemernicul asta de Manescu, da tunuri peste tunuri, si noi platim continuu taxe si impozite.
Stanescu
05 Jan 10:58
+0
VOTURI
-0
P.S.6 (prin D.A.F.L.S.6) are zeci de facturi restante catre Urban S.A. la nivelul intregului cartier ANL Constantin Brancusi. Iar Urban S.A. e in insolventa...

Detalii la dafls6.ro/documentepdf/noiembrie2015/Fact%20Urban.pdf

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h