Buget record de investiții la Metrorex, în 2015: 2,7 miliarde lei. Pe ce se vor cheltui baniiConducerea Metrorex anunţă că, anul viitor, metroul din Bucureşti ar putea beneficia de cel mai mare buget din istorie pentru investiții, de circa 2,7 miliarde de lei, din care numai 2,5 miliarde de lei sunt bani europeni.

Buget de 2,7 mld lei,la metrou,in 2015.Seful Metrorex:Va fi cel mai mare buget din istoria metroului
Buget de 2,7 mld lei,la metrou,în 2015.Şeful Metrorex:Va fi cel mai mare buget din istoria metroului
Foto: compania

"Bugetul pentru anul viitor, solicitat şi sunt şanse mari să fie aprobat, este de 2,5 miliarde de lei, bani europeni, fără cei pentru Magistralele 1 şi 3. La această sumă se adaugă circa 40 milioane de lei, bani elvețieni, pentru prelungirea Magistralei 4 până la Progresu, și 150 milioane lei pentru Magistrala 6. Astfel, bugetul de anul viitor va ajunge aproape de 3 miliarde de lei și sunt șanse mari să și primim acești bani", a declarat, pentru B365.ro, Cătălin Homor, directorul de investiţii al Metrorex.

Potrivit directorului general al Metrorex, Aurel Radu, proiectele pe care instituţia le are în derulare sunt printre cele mai mari din sectorul transporturilor. ”Va fi cel mai mare buget din istoria metroului. Banii vor fi primiți pentru că toată documentația a fost depusă la termen. Astfel, cu toate criticile, la metrou se lucrează. Avem foarte multe proiecte de viitor, cred că printre cele mai mari investiţii din transporturi. De asemenea, s-au făcut foarte multe economii, de la curăţenie, la deratizare şi pază. Mai avem aproape 1 miliard de euro, bani care provin dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiții, dar nu i-am mai folosit pentru că am absorbit bani din fonduri europene nerambursabile și astfel am putut aduce și folosi bani mult mai ieftini decât cei din credit, care trebuiau returnați, cu dobânda aferentă”, a spus Aurel Radu.

Cei 2,5 miliarde de lei vor fi folosiţi pentru Magistrala 5, modernizarea Magistralei 2 și extinderea Magistralei 4 cu cele 2 stații care sunt acum în lucru, achiziționarea de noi trenuri de metrou, modernizarea sistemului de ventilație şi modernizarea sistemului de control acces (casierii, turnicheți de intrare în stații, automat de vânzare bilete, sistem de taxare contact less).

Cătălin Homor spune că, după finalizarea acestor proiecte, metroul din București va fi unul dintre cele mai moderne metrouri din lume.

Potrivit lui Cosmin Dinescu, consilierul personal al şefului Metrorex, cea mai mare realizare pentru actuala echipă de la conducerea instituţiei o reprezintă accesarea de fonduri europene nerambursabile. "Tot timpul s-a pus problema că Metrorexul reprezintă interes local și nu primea finanțare, dar noi am gândit altfel și am spus că nu se poate declara că e obiectiv de interes local, atâta timp cât face legătură cu gara și va asigura și legătura cu aeroportul. E clar un obiectiv de interes național, pentru că nu circulă numai bucureștenii cu metroul, ci oameni din toată țara. Datorită acestei noi idei metroul a putut fi eligibil pentru fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial "Transport". Toate aceste motive, care au dus la schimbarea percepției și transformarea metroului dintr-un obiectiv de interes local într-unul de interes național, fac parte din fundamentarea pe care noi am făcut-o pentru a fi eligibili pe fonduri europene. Am și avut avantajul că Metrorexul era sub tutela Ministerului Transporturilor și nu a unei primării locale. Acest avantaj a dus la obținerea finanțării și eligibilității pentru fonduri europene. Degeaba ai numeroase proiecte, dacă nu ești eligibil. Nu te ia nimeni în seamă”, a explicat şi Cosmin Dinescu.

Bucureștiul aduce peste 25% din PIB. Cum poți să zici că e de interes local?”, a completat Cătălin Homor.

Întrebat de reporterii B365.ro dacă Metrorexul va mai ajunge, în contextul actual, în subordinea Primăriei Capitalei Aurel Radu a precizat că nu s-a mai discutat despre trecerea instituţiei în subordinea Municipalităţii și nici nu crede că se va realiza asta. "În prezent, noul ministru (n.r. - Ioan Rus) vrea să revitalizeze Autoritatea Metropolitană de Transport, care, așa cum se știe nu își realizează scopul. Deocamdată se lucrează la reașezarea, și din punct de vedere funcțional, a Autorității Metropolitane și, din discuțiile care sunt pentru acest subiect se încearcă să se dea rolul Autorității de stabilire a strategiei, de control al politicilor de dezvoltare și integrarea sistemelor de transport public pentru că AMT nu are deocamdată decât un rol foarte redus, la nivelul licențelor pe care le acordă. Din prisma aceasta s-a luat în considerare și legislația europeană care dă anumite coordonate transportului public și întâi trebuie să se armonizeze legislația, care să se implementeze și la nivelul țării”, au explicat reprezentanţii Metrorex, pentru B365.ro.

Etichete: Aurel Radu, buget, investiţie, magistrala 5, Metrorex, metrou drumul taberei, realitatea

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE