BUNA VESTIRE 2016. Tradiţii şi Obiceiuri de BUNA VESTIRE- 25 MARTIE 2016Tradiţii şi Obiceiuri de BUNA VESTIRE- 25 MARTIE 2016: Pe 25 martie, creştinii ortodocşi sărbătoresc BUNA VESTIRE. Ziua este legată de o serie de tradiţii şi obiceiuri specifice.

BUNA VESTIRE 2016. Traditii si Obiceiuri de BUNA VESTIRE- 25 MARTIE 2016
BUNA VESTIRE 2016. Tradiţii şi Obiceiuri de BUNA VESTIRE- 25 MARTIE 2016
Foto: crestinortodox.ro

Tradiţii şi Obiceiuri de BUNA VESTIRE- 25 MARTIE 2016:

De BUNA VESTIRE, este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor, informeaza crestinortodox.ro.

In Apus, sarbatoarea BUNA VESTIRE este numita si sarbatoarea Zamislirii Domnului. In calendarul nostru popular, BUNA VESTIRE este cunoscuta sub denumirea de BLAGOVESTENII sau ZIUA CUCULUI.

Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de BUNA VESTIRE are necazuri tot anul. In Bucovina nu se pun oua la closca de BUNA VESTIRE, pentru ca se considera ca ar putea iesi pui cu doua capete si patru picioare.

In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica. Tot de BUNA VESTIRE, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori.

Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de BUNA VESTIRE se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie azi sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii. De asemenea, este ziua in care este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.

Tradiţii şi Obiceiuri de BUNA VESTIRE- 25 MARTIE 2016:

Potrivit crestinilor, pe 25 martie, Arhanghelul Gavril sau Gabriel i-ar fi vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere Mantuitorului Hristos.

Ziua de BUNA VESTIRE, este cunoscuta si ca ZIUA CUCULUI, intrucat cucul este perceput ca incarnare a stramosului mitic, pasare cu un pronuntat substrat erotic, anunta sosirea efectiva a primaverii. Primul sau cantec care are loc de obicei la BUNA VESTIRE trebuie sa fie asteptat de toti oamenii in haine curate, veseli, cu stomacul plin si cu bani in buzunare. Daca nu ar fi indeplinite aceste conditii rituale, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri in anul care va urma. Daca primul cantec al cucului era auzit cumva pe stomacul gol, in partea stanga sau in spatele omului, era semn de rau augur, dupa cum indica si versurile: "Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!"; mai mult, daca cineva auzea cucul toata primavara se credea ca va muri in scurt timp. Pe aceleasi coordonate se situeaza si intrebare:"Cucule, puiucule/ Cati ani imi vei darui/ pana ce eu voi muri?", dupa care se numara cantecul cucului (de cate ori isi striga numele).

Pe de alta parte, flacaii si fetele il intrebau pe cuc lucruri care ii interesau mai mult, precum: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan' m-oi insura (marita)?" Tacerea cucului aducea mare bucurie celor care intrebau, deoarece tacerea echivala cu o casatorie grabnica, in vreme ce cantatul cucului ii aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de asteptare!

Tradiţii şi Obiceiuri de BUNA VESTIRE- 25 MARTIE 2016:

Comportamentul Cucului a facut din el un simbol al nestatorniciei si mai ales, al adulterului, al dragostei tainuite, numita in popor si boala cucului, aici avandu-si originea si cunoscuta expresie: "Mai baiete cucuiete/ Ce ti-e capul tot la fete!"

Dupa cum stim, la BUNA VESTIRE este dezlegare la peste, pestele fiind celalalt "personaj" central al acestei sarbatori. In plan simbolic, pestele se apropie de cuc, avand un pronuntat substrat sexual; in acest sens, aduceti-va aminte numai de basmul in care tanara fata ramane gravida dupa ce a mancat peste. Consumul ritual de peste era justificat prin credinta ca cei ce vor face asa vor fi sanatosi ca pestele tot anul.

Despre sărbătoare:

Buna Vestire este o sărbătoare creștină celebrată în data de 25 martie a fiecărui an în amintirea momentului anunțării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe și va deveni mama lui Iisus din Nazaret.

Cei mai mulți creștini țin această sărbătoare a Bunei Vestiri pe data de 25 martie, nouă luni înainte de Crăciun, când este sărbatorită nașterea lui Iisus (Crăciunul, din latină incarnatione). Conform evangheliei după Luca 1:26:9, Buna Vestire a avut loc „în a șasea lună" a sarcinii Elizabetei, mama lui Ioan Botezătorul.

Atât tradiția catolică cât și cea ortodoxă suțin că Buna Vestire a avut loc în Nazaret, dar locațiile exacte diferă. În tradiția catolică locul este marcat de Bazilica Bunei Vestiri , iar în tradiția ortodoxă de biserica ortodoxă grecească a Bunei Vestiri.

Buna Vestire reprezintă o temă fundamentală în arta creștină în general, mai ales în arta marianică a bisericii catolice, în mod special în timpul Evului Mediu și al Renașterii.


Etichete: buna vestire, buna vestire 2016, obieciuri de buna vestire, TRADIŢII DE BUNA VESTIRE

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE