CAB a decis că statul român trebuie să plătească despăgubiri de 66 milioane euro companiei GDF SuezStatul român trebuie să plătească despăgubiri de 66 de milioane de euro companiei GDF Suez, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti un proces intentat de distribuitorul de gaze.

CSM cere CSAT verificarea magistratilor, pentru a depista ofiterii sub acoperire
CSM cere CSAT verificarea magistraţilor, pentru a depista ofiţerii sub acoperire
Foto: Grup RC

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au dat câştig de cauză celor de la GDF Suez, astfel că România trebuie să le plătească daune de 66 milioane euro, informează hotnews.ro.

Decizia CAB nu este definitivă şi poate fi contestată.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrilet, spune că GDF Suez a cerut în instanţă în septembrie 2012 plata unor costuri nerecuperate din perioada 2008-2011. Conform şefului ANRE, GDF Suez avea de recuperat în jur de 300 milioane lei, însă din 2012 până acum Autoritatea i-ar fi recunoscut această sumă şi chiar şi-a recuperat mare parte din aceasta, însă nu de la stat, ci de la consumatori.

Niculae Havrielt speră că la recurs, ANRE va câştiga procesul având în vedere că GDF şi-a recuperat o mare parte din suma de 300 milioane de lei. "Din 2012, ANRE a recunoscut datoriile si le-a dat dreptul sa le recupereze etapizat", a spus Havrilet.

"In mod normal ar fi trebuit sa se retraga din proces, insa nu au facut-o", a mai spus Havrilet. Potrivit sursei citate, instanţa nu ar fi hotărât ca ANRE să emită un ordin pentru recuperarea a 66 milioane euro, ci doar a admis existenţa prejudiciului.

Totul a pornit de la decizia paguboasa a statului roman ca unele companii, in pricipal InterAgro detinut de omul de afaceri Ioan Niculae, sa beneficieze in perioada februarie 2008 -decembrie 2010 doar de gaze din productia interna, mult mai ieftine decat cele din import. Potrivit unor acte normative, marii consumatori, in special combinatele chimice, aveau statut de consumatori intreruptibili, beneficiind de gaze doar din productia interna. Atunci, gazele din productia interna costau 160 dolari/mia de metri cubi, in timp ce din import erau achizitionate cu circa 380 dolari/mia de metri cubi. Ulterior, gazele din import au ajuns chiar si la 590 dolari/mia de metri cubi.

In urma deciziilor politice, InterAgro fiind cel mai mare consumator, mare parte din productia interna ajungea la aceasta companie. Astfel, in acea perioada cantitatile de gaze din productia interna disponibile pe piata au fost reduse. In aceste conditii, GDF Suez si E.ON au fost obligate sa achizitioneze cantitatile necesare de gaze din import, la preturi mult mai mari decat de pe piata interna. Insa, pentru a tine pe loc preturile la consumatorii finali reglementati, costurile mai mari cu achizita gazelor din import nu au fost recunoscute de Autoritatea de Reglementare. Practic, ANRE, institutie aflata atunci in subordinea Guvernului, a refuzat sa recunoasca aceste costuri in facturile consumatorilor finali. Nerecunoasterea costurilor in facturi a fost tot o decizie politica, ANRE supunandu-se Guvernelor Tariceanu si Boc.

Mai mult pe hotnews.ro.

Etichete: ANRE, despăgubiri, gaze, Interagro, proces

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE